Περιεχόμενα
Κανείς στην Πολεμική Αεροπορία δεν μπορεί να πιστέψει το τραγικό τέλος του επισμηναγού, Επαμεινώνδα Κωστέα, ο οποίος εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση με ένα αεροσκάφος τύπου T-2 Buckeye. Το τζετ κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες συνετρίβη το μεσημέρι στην περιοχή Άρι Μεσσηνίας με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο του αξιωματικού μας.
Ο 40χρονος άνδρας ήταν πατέρας δύο ανήλικων παιδιών και σύμφωνα με πληροφορίες είχε συμπληρώσει πάνω από 3.000 ώρες πτήσης με το συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους, το οποίο αξιοποιεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς η 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης. Το τζετ κατέπεσε μόλις μισό μίλι βόρεια της πύλης του αεροδρομίου που αξιοποιεί η Πολεμική Αεροπορία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύζυγος και τα δύο παιδιά του 40χρονου τον περίμεναν σε κοντινό σημείο για μία άτυπη γιορτή καθώς αυτή ήταν η τελευταία πτήση που θα εκτελούσε με τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους, καθώς είχε λάβει μετάθεση σε άλλη Μοίρα.
Τα ακριβή αίτια για την πτώση και τη συντριβή του αεροσκάφους βρίσκονται υπό διερεύνηση. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ανεπίσημες αναφορές που μιλούν για μικρής έκτασης έκρηξη κατά τη διάρκεια της πτήσης του μοιραίου τζετ. Με βάση αυτή την πληροφορίες εκτιμάται πως δεν είναι απίθανο το ενδεχόμενο εμφάνισης τεχνικού προβλήματος, ωστόσο θεωρείται νωρίς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.
Σε διαδικασία απόσυρσης
Το αεροσκάφος T-2 Buckeye βρίσκεται στην υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων από το 1976 όταν και αποκτήθηκαν 40 τέτοια. Το αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφος μεταφέρει μέχρι και 3500 lb οπλισμού σε 6 πτερυγικούς φορείς συμπεριλαμβανομένων και ατρακτιδίων πολυβόλων και ρουκετών.
Το αεροσκάφος βρίσκεται υπό τη διαδικασία απόσυρσης από τον εκπαιδευτικό στόλο, καθώς έχει συναφθεί σύμβαση για την αγορά Μ-346 Block 5+, ιταλικής κατασκευής, τα οποία είναι ειδικά για εκπαίδευση καθώς προσομοιάζουν τις δυνατότητες των αεροσκαφών 4ης και 5ης γενιάς.
Πτώσεις με αεροσκάφη τύπου T-2 Buckeye έχουν καταγραφεί συνολικά τρεις στη χώρα μας. Στις 24 Ιουνίου του 1996 στον Μελιγαλά Μεσσηνίας (νεκροί οι υποσμηναγός Ελευθέριος Τσότρας και ανθυποσμηναγός Γεώργιος Ρονιώτης), στις 4 Ιανουαρίου του 2018 (χωρίς ευτυχώς νεκρούς) και στις 28 Αυγούστου 2018 με τον κυβερνήτη επισμηναγό, Νικόλαο Βασιλείου και τον συγκυβερνήτη να σώζεται από αλεξίπτωτο. Τα δύο τελευταία περιστατικά είχαν σημειωθεί στην Σπάρτη.
Βαρύ το τίμημα για την Πολεμική Αεροπορία
Ο επισμηναγός Επαμεινώνδας Κωστέας ήταν ο 131ος πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας που χάνει τη ζωή του τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια και ο 166ος στο σύνολο των Σωμάτων Αεροπορίας Στρατού και Ναυτικού. Θυμίζουμε τον αδόκητο χαμό των δύο παλικαριών μας, το περασμένο καλοκαίρι στην Κάρυστο, σμηναγού Χρήστου Μουλά και του συγκυβερνήτη ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη έπειτα από πτώση Canadair.
Τριήμερο πένθος
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση μέσω ανακοίνωσης από την Πολεμική Αεροπορία, η πτώση του αεροσκάφους σημειώθηκε στις 11:28 λίγο πριν το μεσημέρι της Τετάρτης (27/12). «Την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 11:28, αεροσκάφος τύπου Τ-2E Buckeye της 363 Μοίρας Εκπαίδευσης Αέρος της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, μισό ναυτικό μίλι βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Καλαμάτας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του, Επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα, 40 ετών».
Σε ανακοίνωση προέβη και το γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια κηρύσσοντας τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις: «Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, από σήμερα Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023 έως και την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023, για τον θάνατο εν ώρα καθήκοντος του Επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα».
Το μήνυμα του πρωθυπουργού
Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζοντας τη θλίψη σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας για το τραγικό περιστατικό: «Η Πολεμική Αεροπορία και μαζί της όλοι μας θρηνούμε έναν περήφανο Έλληνα Ίκαρο. Τον Επισμηναγό Επαμεινώνδα Κωστέα, που έπεσε κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης. Σε μία αποστολή από εκείνες που δεν σταματούν σε καμία στιγμή του χρόνου.
Η απώλεια αυτή αναδεικνύει πόσο δύσκολο είναι το έργο των πιλότων μας. Αλλά και πόσο μεγάλη η αφοσίωσή τους στο καθήκον. Η πατρίδα θα ευγνωμονεί για πάντα τον Επισμηναγό. Μένοντας στο πλευρό της οικογένειάς του, προς την οποία απευθύνω και εγώ τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια». Αντίστοιχες ανακοινώσεις εκδόθηκαν από σύσσωμο τον πολιτικό και στρατιωτικό κόσμο.