Βρισκόμαστε στην 22η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία και παρά τις εξαγγελίες για ένα ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων, δεν παρατηρείται κανέναν σημάδι αποκλιμάκωσης. Αντιθέτως, ο Vladimir Putin φαίνεται να στρέφεται εναντία και τον ομοεθνών του, αφού μίλησε για την ανάγκη «αυτοκάθαρσης» της ρωσικής κοινωνίας με σκοπό την απαλλαγή από «καθάρματα και προδότες», ενώ χιλιάδες Ρώσοι εγκαταλείπουν την χώρα μετά τις κυρώσεις.

«Η Δύση επιχειρεί να διασπάσει την κοινωνία μας με σενάρια για στρατιωτικές απώλειες και για κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων, προκειμένου να προκαλέσει εξέγερση του λαού στη Ρωσία», είπε σε βίντεο που μοιράστηκε στο Twitter. «Όμως οποιοσδήποτε λαός, ειδικά ο ρωσικός λαός, είναι σε θέση να ξεχωρίσει τους αληθινούς πατριώτες από τα καθάρματα και τους προδότες και θα τους φτύσει.

Η Δύση θα προσπαθήσει να στηριχθεί στη λεγόμενη πέμπτη στήλη (αναφέρεται σε συμμάχους του εχθρού και προήλθε κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου), σε εθνικούς προδότες, σε αυτούς που κερδίζουν χρήματα εδώ μαζί μας αλλά ζουν εκεί. Και εννοώ ότι ζουν εκεί ούτε καν με τη γεωγραφική έννοια της λέξης, αλλά σύμφωνα με τις σκέψεις τους, τη δουλική τους συνείδηση.

Είμαι βέβαιος ότι αυτή η αναγκαία και φυσική αυτοκάθαρση της κοινωνίας θα ενισχύσει μόνο τη χώρα μας, την αλληλεγγύη, την ενότητά μας και την ετοιμότητά μας να απαντήσουμε σε κάθε πρόκληση», τόνισε. Δεν αναφέρεται σε «όσους έχουν βίλες στο Μαϊάμι ή τη Γαλλική Ριβιέρα ή που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς φουά γκρα και μύδια ή τα λεγόμενα δικαιώματα με βάση το φύλο», ενδεχομένους τους έμπιστους συνεργάτες τους.

«Το πρόβλημα δεν έγκειται σε αυτό, αλλά επαναλαμβάνω το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους διανοητικά ζουν αλλού και όχι εδώ μαζί μας, με τους ανθρώπους μας, με τη Ρωσία. Αυτό είναι κατά τη γνώμη τους η αίσθηση του ανήκειν σε μια ανώτερη κάστα, μια ανώτερη φυλή», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος Joe Biden είπε ότι ο Ρώσος ηγέτης ήταν «εγκληματίας πολέμου». Ήταν η πιο σκληρή καταδίκη των πράξεων του Putin από οποιονδήποτε Αμερικανό αξιωματούχο από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και φαίνεται για πρώτη φορά οι ΗΠΑ να αλλάζουν την στάση τους. Η Ουάσινγκτον ακόμα προειδοποίησε τη Μόσχα να μην χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ρωσία, επίσης, ανακοίνωσε ότι θα στείλει στους επενδυτές τα 117 εκατομμύρια δολάρια που σε πληρωμές τόκων, κάτι που ανησυχούσε τις ΗΠΑ. Επειδή όμως τα κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή του  χρέους  προήλθαν από παγωμένα ξένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, δεν είναι σαφές εάν οι επενδυτές θα λάβουν τα χρήματά τους.

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία

Πάμε και στο μέτωπο του πολέμου, όπου ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν όταν συντρίμμια από πύραυλο έπληξαν κτίριο κατοικιών στο Κίεβο, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Η κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έλαβε αναφορά για φωτιά και ζημιές σε διαμέρισμα 16 ορόφων στην περιοχή Darnytsky της πρωτεύουσας τις πρωινές ώρες.

Φαίνεται η Ρωσία να καταφεύγει στη χρήση παλαιότερων και φθηνότερων όπλων, που είναι λιγότερο αποτελεσματικά στρατιωτικά και μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες απώλειες αμάχων, σύμφωνα με μια ενημέρωση πληροφοριών από το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Η δήλωση έγινε αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι οι προσπάθειες εκκένωσης απέτυχαν την Τετάρτη επειδή ο ρωσικός στρατός δεν σταμάτησε τους βομβαρδισμούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων που στέκονταν στην ουρά για ψωμί στη βόρεια πόλη Τσερνίχιβ.

Ο Volodymyr Zelensky ανέφερε σε συνέντευξη στο NBC ότι «οι Ρώσοι έχουν ξεπεράσει όλες τις κόκκινες γραμμές όταν άρχισαν να βομβαρδίζουν αμάχους», όταν ρωτήθηκε αν μια χημική επίθεση θα έκανε τις ΗΠΑ να εμπλακούν. Η Ρωσία έχει ήδη σκοτώσει περισσότερα από 100 παιδιά, ανέφερε, προσθέτοντας: «Δεν καταλαβαίνω την έννοια των κόκκινων γραμμών. Τι άλλο να περιμένουμε; Για να αφήσουμε Ρώσους να σκοτώσουν 200, 300 ή 400 παιδιά;».

Πάντως, ο Biden στέλνει πρόσθετη βοήθεια 800 εκατομμυρίων δολαρίων για την ασφάλεια στην Ουκρανία, με την συνολική βοήθεια που έχει σταλθεί να ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Το πακέτο θα περιλαμβάνει αντιαρματικούς πυραύλους και περισσότερα από τα αμυντικά όπλα που έχουν ήδη στείλει οι ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών πυραύλων Javelin και αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδίστηκε κτήριο 16 ορόφων στο Κίεβο – Ο Putin προαναγγέλλει «αυτοκάθαρση» της ρωσικής κοινωνίας

Νέα θηριωδία των Ρώσων: Βομβάρδισαν καταφύγιο στη Μαριούπολη – Εκατοντάδες κρύβονταν εκεί

Ουκρανία: Το σχέδιο «ουδετερότητας» για την κατάπαυση του πυρός – «Κοντά σε μια συμφωνία οι δύο πλευρές»