Άνοδο στην χρήση του αμφιλεγόμενου φοινικέλαιου φέρνει η κατακόρυφη αύξηση της τιμής του ηλιέλαιου. Τα ευρωπαϊκά εργοστάσια πασχίζουν να βρουν εναλλακτικές στο ηλιέλαιο, το οποίο παράγεται κυρίως στην υπό το καθεστώς πολέμου Ουκρανία και στον εισβολέα, την Ρωσία.

Πίσω φαίνεται να πηγαίνουν οι ραγδαίες προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία 10 χρόνια από την Ευρώπη να μειωθεί η χρήση του φοινικέλαιου σε τρόφιμα και κάθε λογής αγαθά. 

Το ηλιέλαιο χρησιμοποιείται σε πολλά περισσότερα τρόφιμα από όσα νομίζαμε. Καταρχάς, είναι το καλύτερο λάδι για τηγάνισμα. Κατά δεύτερον, χρησιμοποιείται για την παρασκευή τροφίμων από προτηγανισμένα προϊόντα μέχρι και για παιδικές κρέμες.

Μπορεί οι ελλείψεις στο ηλιέλαιο να μην έχουν ξεκινήσει ακόμη, καθώς η φετινή σοδειά δεν έχει επηρεαστεί ακόμη, ωστόσο το εμπόριο ηλιόσπορου αναμένεται να σταματήσει να βασίζεται στην ουκρανική παραγωγή λόγω του πολέμου. Έτσι, ήδη γίνονται προσπάθειες να φυλαχτούν τα αποθέματα σε ηλιόσπορο, ο οποίος είναι και ο λόγος που έχουν ήδη αυξηθεί κατακόρυφα οι τιμές του.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει και η αγορά της Ρωσίας, η Ευρώπη δεν θα προχωρήσει σε εμπόριο με τον εισβολέα και έχει ήδη επιβάλλει σημαντικές οικονομικές κυρώσεις, ανάμεσά τους και η παύση εμπορικών συναλλαγών.

Επομένως, οι αγορές στρέφονται στην παραγωγή φοινικέλαιου για το 85 τοις εκατό της οποίας ευθύνονται η Μαλαισία και η Ινδονησία.

Οικολόγοι και περιβαλλοντολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η Ευρώπη προσπαθεί εδώ και χρόνια να μειώσει την χρήση του φοινικέλαιου στις περιοχές της, η ανάγκη όμως να επιβιώσουν τα εργοστάσια και παραμείνουν σε λογικά επίπεδα οι τιμές των αγαθών για τους πολίτες της, καθιστούν την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλεί το φοινικέλαιο, αναγκαία.

Ακόμη, το φοινικέλαιο έχει συνδεθεί με την αποψίλωση των δασών και η χρήση του τα απειλεί έμμεσα.

Ειδικά για τις μικρότερες εταιρίες, όπου ο κίνδυνος χρεωκοπίας είναι επιτακτικός, η μεταστροφή στο φοινικέλαιο αναμένεται να γίνει άμεσα. Τα μεγαλύτερα εργοστάσια ίσως έχουν ακόμη μέλλον, καθώς έχουν ακόμη αποθέματα σε ηλιέλαιο.

Για παράδειγμα, ανάμεσα στις εταιρίες που «αντέχουν» ακόμη το να μην το γυρίσουν στο φοινικέλαιο συγκαταλέγεται και η Barilla. Η εταιρία-κολοσσός στην παραγωγή ζυμαρικών υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της ότι «δεν θα επιστρέψει στο φοινικέλαιο», το οποίο σταμάτησε να χρησιμοποιεί από το 2016. Αντιθέτως, η εταιρία θα χρησιμοποιήσει εναλλακτικά σόγια και ελαιόλαδο.

Άλλη εναλλακτική που σκέφτονται οι εταιρίες είναι το σογιέλαιο, άλλη μία απαγορευτική επιλογή σύμφωνα με τους οικολόγους καθώς η καλλιέργειά του είναι τοξική για τα εδάφη.

*Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Getty Images 

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Chernobyl: H ανεύθυνη συμπεριφορά των Ρώσων στρατιωτών ανέβασε τα επίπεδα ραδιενέργειας

Με αυτούς τους τρόπους κρύβουν τον πλούτο τους ολιγάρχες φίλοι του Putin

Zarifa Ghafari: «Δεν θα μας εξαφανίσουν οι Ταλιμπάν» αναφέρει με πυγμή η πρώην Δήμαρχος της Καμπούλ