Τα νοικοκυριά παγκοσμίως, βρίσκονται αντιμέτωπα με τις ανατιμήσεις και στα τρόφιμα, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν τα ύψη του 2008 – όταν παρουσιάστηκε η πρώτη παγκόσμια οικονομική κρίση. Οι εξαγωγές σιτηρών από Ουκρανία και Ρωσία, βρίσκονται υπό απειλή, δυσχεραίνοντας τις αυξήσεις τιμών εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Η τιμή των σιτηρών, της σόγιας και του καλαμποκιού, ξεπερνούν εκείνες του 2008, με την τιμή του καλαμποκιού να φτάνει ποσοστό λίγο χαμηλότερο από εκείνο του 2013 και της σόγιας να έρχεται σε ίσα επίπεδα αυξήσεων με εκείνα του 2012.
Ο Arif Husain, οικονομολόγος στο UN World Food Programme (WFP), δήλωσε πως «οι καταστροφικές συνέπειες της βίαιης επίθεσης των Ρώσων στην Ουκρανία, γίνονται αντιληπτές ακόμη και σε περιοχές όλου του κόσμου. Οι τιμές των σιτηρών και του πετρελαίου αυξάνονται σε ταχείς ρυθμούς και ξεπερνούν σε σημεία εκείνες του 2008, όταν ξέσπασε για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, η κρίση στην τροφή και τα καύσιμα».
Οι ανατιμήσεις στην τροφή, είχαν ξεκινήσει ανά τον κόσμο πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, εν μέρει εξαιτίας της κλιματικής κρίσης αλλά και του αντίκτυπου που είχε η πανδημία.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ένα πρακτορείο των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρει πως οι Ουκρανοί γεωργοί, μπορεί να χάσουν την παραγωγική σεζόν του Μαίου. Οι προμήθειες από τη Ρωσία, θα μπορούσαν επίσης να βρεθούν υπό απειλή, αν το Κρεμλίνο διακόψει τις εξαγωγές σιτηρών, ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις.
Η Ουκρανία αυτή τη στιγμή έρχεται πέμπτη κατά σειρά σε εξαγωγές σιτηρών παγκοσμίως, καταλαμβάνοντας το 10% της παγκόσμιας αγοράς, σύμφωνα με τον FAO. Είναι επίσης, μια από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς καλαμποκιού, καταλαμβάνοντας το 15% των παγκόσμιων εξαγωγών.
Η Ρωσία από την άλλη, είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών, κατέχοντας ποσοστό 17% στην παγκόσμια αγορά, ενώ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής ηλιόσπορου στον κόσμο.
Ο Gilbert Houngbo, πρόεδρος του International Fund for Agricultural Development, δήλωσε: «Έχουμε μεγάλη ανησυχία πως η εκτενής μάχη στην Ουκρανία, μπορεί να μειώσει τις προμήθειες του σιταριού, του καλαμποκιού και τους ηλιέλαιου και ως αποτέλεσμα να εκτοξευθούν οι τιμές τροφίμων στα ύψη και να υπάρξει πείνα. Κάτι τέτοιο, απειλεί την ασφάλεια του παγκόσμιου τροφικού συστήματος και να εντείνει τις γεωπολιτικές εντάσεις».
Ένας στους 10 ανθρώπους στον κόσμο, έχει ήδη έλλειψη σε φαγητό και η πανδημία έκανε το πρόβλημα χειρότερο, αφού ο κοροινοιός όρθωσε εμπόδια στις αγορές και τις μεταφορές τροφίμων, στις αναπτυσσόμενες χώρες, κάνοντας την παγκόσμια φτώχεια πιο αντιληπτή.
Πηγή: The Guardian
Διαβάστε ακόμα:
Ουκρανία: Πώς ανατρέπει ο πόλεμος την ανάκαμψη των αεροπορικών πτήσεων στην Ευρώπη
Η άλλη όψη του νομίσματος: Συγγενείς Ουκρανών που μένουν στη Ρωσία δεν πιστεύουν ότι γίνεται πόλεμος