20η μέρα πολέμου στην Ουκρανία. Τα ξημερώματα της Τρίτης, δυνατές εκρήξεις σημειώθηκαν στο Κίεβο. Μια πολυκατοικία βομβαρδίστηκε ξανά, με αποτέλεσμα 2 άτομα να χάσουν τη ζωή του και 27 να διασωθούν. Μια ιδιωτική κατοικία στο Οσοκόρκσι, ανατολικά του κέντρου του Κιέβου, επλήγη επίσης από ρωσικά πυρά. Το διώροφο κτίριο τυλίχθηκε στις φλόγες, αλλά λίγο αργότερα έσβησε η πυρκαγιά ενώ δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Λίγο μετά το ρωσικό χτύπημα στο Οσοκόρκι, μια δεκαώροφη πολυκατοικία στο Ποντίλ, βόρεια του κέντρου της ουκρανικής πρωτεύουσας, βομβαρδίστηκε με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά στους πέντε πρώτους ορόφους του κτιρίου. Ένα άτομο διακομίστηκε στο νοσοκομείο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας.

Συνεχίζονται σήμερα οι συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας

Στον απόηχο την βομβαρδισμών, οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα συνεχιστούν σήμερα, ενώ όπως είπε ο Volodymyr Zelensky, ο προηγούμενος γύρος πήγε «αρκετά καλά». Μάλιστα, ενώ οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα συνεχιστούν την Τρίτη, είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι ο προηγούμενος γύρος είχε πάει «αρκετά καλά».

Σημειώνεται πως το βράδυ της Δευτέρας, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε πως ο πόλεμος έγινε «εφιάλτης» για τους Ρώσους και συμπλήρωσε ότι περισσότεροι Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην Ουκρανία τις τελευταίες 19 ημέρες από ό,τι στους δύο πολέμους της Ρωσίας στην Τσετσενία μαζί. «Η αντιπροσωπεία μας εργάζεται να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία και να υπάρξει δίκαιη ειρήνη», ανέφερε ο Zelensky που επιμένει στις διεθνείς προσπάθειές του, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρωσική εισβολή. Την Τετάρτη θα μιλήσει στο αμερικανικό Κογκρέσο, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το αργότερο μέχρι τον Μάιο θα έχει τελειώσει ο πόλεμος

Σύμβουλος της ουκρανικής κυβέρνησης, δήλωσε πως ο πόλεμος θα τελειώσει το αργότερο τον Μάιο, γιατί η Ρωσία θα εξαντλήσει τους πόρους για να τον συνεχίσει. Επικαλούμενο βίντεο που δημοσιεύτηκε από πολλά ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, το Reuters αναφέρει ότι ο Oleksiy Arestovich, σύμβουλος του επιτελάρχη του Ουκρανού προέδρου, είπε:

«Νομίζω ότι το αργότερο τον Μάιο, αρχές Μαΐου, θα πρέπει να έχουμε μια ειρηνευτική συμφωνία, ίσως πολύ νωρίτερα, θα δούμε, μιλάω για τις πιο πρόσφατες πιθανές ημερομηνίες. Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι: είτε θα συναφθεί ειρηνευτική συμφωνία πολύ γρήγορα, μέσα σε μία ως δύο εβδομάδες, με απόσυρση των στρατευμάτων και των πάντων, ή θα γίνει μια προσπάθεια να μαζευτούν μερικοί, ας πούμε, Σύροι, για τον δεύτερο γύρο, κι αφού τους κάνουμε κιμά κι αυτούς, (θα συναφθεί) συμφωνία στα μέσα Απριλίου ή στα τέλη Απριλίου».

Για την ώρα πάντως, οι ρωσικές δυνάμεις επιμένουν σε σαρωτικούς και συχνά «τυφλούς» βομβαρδισμούς σε πόλεις κλειδιά, όπως το Κίεβο και το Χάρκοβο, η πολιορκία της Μαριούπολης έχει φτάσει σε οριακό σημείο, ενώ ήδη ελέγχουν τη Χερσώνα και τη Μελιτόπολη στο νότο και προετοιμάζουν επίθεση στην Οδησσό για να πετύχουν τον πλήρη αποκλεισμό της Ουκρανίας από τη θάλασσα. Ήδη σφυροκοπούν την πόλη Μικολάεβ, που βρίσκεται στο δρόμο τους από την Κριμαία προς την Οδησσό, ζητώντας την παράδοσή της, με μήνυμα στο κινητό στον δήμαρχο. Με τον ίδιο τρόπο, γραπτό μήνυμα στο κινητό δηλαδή, κάλεσαν σε παράδοση και τον δήμαρχο της Ιζιούμ, μία πόλη στην ανατολική Ουκρανία, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί και η πολιορκία.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr

Το μοναδικό ευρωπαϊκό κράτος (εκτός Λευκορωσίας) που στηρίζει τη Ρωσία

Ουκρανία: Η Ιαπωνία έκανε μια πρόταση-σοκ για πυρηνικά όπλα με στόχο τα ανατολικά της Ρωσίας

Ramzan Kadyrov: Ο Τσετσένος ηγέτης βρίσκεται στην Ουκρανία με τις ρωσικές δυνάμεις – «Είσαστε τελειωμένοι»

Με πληροφορίες από Guardian