Περιεχόμενα
Ο πόλεμος συνεχίζεται στην Ουκρανία, μετρά ήδη δύο εβδομάδες, και το σίγουρο είναι ότι πολλές βαρύγδουπες δηλώσεις για τη Ρωσία, έχουν πέσει στο κενό. Το σχέδιο του Vladimir Putin ναυάγησε ως ένα βαθμό και ενδεχομένως αυτά που οραματιζόταν να γίνουν μέσα σε λίγες ώρες ή δύο τρεις ημέρες, δεν έγιναν ούτε στο ελάχιστο.
Και όχι μόνο δεν υλοποίησε τους στόχους του, ένας εκ των οποίων να ρίξει την κυβέρνηση Zelensky, αλλά με βάση τις πληροφορίες, έχει χάσει ήδη 11.000 στρατιώτες. Υπερβολικά μεγάλος αριθμός για μία Ουκρανία που την θεωρούσαν «αουτσάιντερ».
Την παραμονή της επίθεσης, δε, ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν κάποιες μαύρες προβλέψεις για το Κίεβο, λέγοντας πως θα έπεφτε σε 48 με 72 ώρες από την έναρξη των εχθροπραξιών. Ωστόσο, η γαλαζοκίτρινη σημαία ακόμα δεσπόζει στα κτίριά της.
Αν, όπως υποστήριζε ο Putin, η Ουκρανία δεν ήταν μια πραγματική χώρα, σίγουρα θα είχε καταρρεύσει έως τώρα. Αλλά ακόμη και με 150.000 Ρώσους στρατιώτες εντός των συνόρων της, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΗΠΑ, ελέγχουν το πολύ το 10% της χώρας.
Κατά την περίοδο των γιορτών, γράφαμε πως οι άνθρωποι στο Κίεβο απολάμβαναν τους χριστουγεννιάτικους στολισμούς, υπήρχε κέφι και διάθεση και το γεγονός ότι στα σύνορα βρίσκονταν ρωσικά στρατεύματα, δεν τους επηρέαζε. Μέχρι και τρεις εβδομάδες πριν, οι Ουκρανοί είχαν άρνηση. «Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα γίνει πόλεμος», έλεγαν σε Μαριούπολη, Ζαπορίζια και Κίεβο.
Ταυτόχρονα, η ουκρανική κυβέρνηση υποβάθμιζε τη συσσώρευση των ρωσικών δυνάμεων, σε μια προσπάθεια να μην πανικοβάλει τους πολίτες και τις αγορές. Στις 24 Φεβρουαρίου, ήταν σαν να πατήθηκε ένας διακόπτης. Μέσα σε μια νύχτα, η άρνηση έγινε περιφρόνηση.
Τώρα αυτό που λένε όλοι είναι: «Πάω στον πόλεμο. Είναι η γη μου».
Οδοφράγματα και σημεία ελέγχου έχουν εμφανιστεί γύρω από το Κίεβο. Οι ουκρανικές δυνάμεις, προς έκπληξη όλων, υπήρξαν ευκίνητες και αποτελεσματικές ενάντια στα ρωσικά τεθωρακισμένα που αγωνίζονται να σημειώσουν πρόοδο. Μικρές ομάδες που γνωρίζουν την περιοχή έχουν ανακόψει ρωσικές δυνάμεις. Τα αντιαρματικά όπλα που αποκτήθηκαν κυρίως από τις Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αφήσει κάνει τη δουλειά τους, ενώ τα τουρκικής κατασκευής επιθετικά drones έχουν αναπτυχθεί με ακρίβεια.
Στις λίγες περιοχές που καταλαμβάνονται από τις ρωσικές δυνάμεις -ακόμη και εκείνες που είναι κατά κύριο λόγο ρωσόφωνοι- πλήθος κόσμου τάσσεται ενάντια των Ρώσων στρατιωτών. Έχουν φτιάξει βουνά από λάστιχα για να υπερασπιστούν τις πόλεις τους. Όχι ότι οι Ουκρανοί έχουν το πάνω χέρι. Σε καμία περίπτωση. Είναι γεγονός πως δεν μπορούν να νικήσουν μια εξαιρετικά ανώτερη ρωσική δύναμη, αλλά τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι με ενισχυμένα όπλα και βοήθεια που έρχεται από τα σύνορα της Πολωνίας, μπορούν ακόμα να καθυστερήσουν μια νίκη του Putin.
Δεκαπενθήμερο που μοιάζει με αιωνιότητα
Ένας Βρετανός πρωθυπουργός παρατήρησε κάποτε πως μία εβδομάδα είναι πολύς χρόνος στην πολιτική. Οι δύο εβδομάδες αυτής της σύγκρουσης φαίνονται σαν μια αιωνιότητα, όσον αφορά το πώς έχουν αλλάξει τον κόσμο.
Τέσσερις νεαροί Ουκρανοί κοιτούσαν με τρόμο τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Φεβρουαρίου, καθώς ο Vladimir Putin ανακοίνωσε στον λαό της Ρωσίας μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Οι ελευθερίες που απολάμβαναν επρόκειτο να συντριβούν. Όπως κι έγινε δηλαδή. Λίγα λεπτά αργότερα, ο ουρανός φωτίστηκε από βαλλιστικούς πυραύλους που έπεσαν στο αεροδρόμιο Boryspil, έξω από το Κίεβο. Οι ρωσικές δυνάμεις ξεχύθηκαν πέρα από τα σύνορα, από την Κριμαία, τη Λευκορωσία και τη δυτική Ρωσία.
Και μετά; Μετά η φάλαγγα των 40χλμ των ρωσικών στρατευμάτων ξαφνικά έμεινε ακίνητη. Η αεροπορική άμυνα της Ουκρανίας έκανε καλύτερη, από το αναμενόμενο, δουλειά στην εξάλειψη πυραύλων κρουζ και ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών. Το πιο σημαντικό ακόμα, είναι πως οι προσπάθειες των Ρώσων να καταλάβουν γέφυρες βόρεια και νότια του Κιέβου, απέτυχαν παταγωδώς.
Ίσως ο Putin έπεσε στην ίδια του παγίδα
Κι αυτό γιατί η προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014, δεν έφερε προβλήματα στον ίδιο και τη Ρωσία, σε αντίθεση με τώρα που οι κυρώσεις δίνουν και παίρνουν. Το ίδιο το ΝΑΤΟ ενώθηκε ξανά, ειδικά μετά τα χάλια επί προεδρίας Trump. Πριν την εισβολή, οι συζητήσεις για κυρώσεις ήταν αόριστες και κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί αυτό που τώρα γίνεται. Αποκοπή ρωσικών ιδρυμάτων από το διεθνές τραπεζικό σύστημα, «κυνήγι» των περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων ολιγαρχών, τον τερματισμό ή τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 2. Όλα έχουν γίνει τώρα.
Η μία εταιρεία μετά την άλλη, από τα McDonalds μέχρι τα Zara και την Apple, διακόπτουν τους δεσμούς με τη χώρα, στερώντας από τους Ρώσους τα καταναλωτικά αγαθά που είχαν αγαπήσει από το τέλος του κομμουνισμού. Το ρούβλι αξίζει λιγότερο από το μισό από ό,τι ήταν στα μέσα Φεβρουαρίου.
Το Κρεμλίνο δέχτηκε επίσης ένα χτύπημα στο δικαστήριο της κοινής γνώμης, όχι ότι αυτό ενόχλησε τον Putin. Ο Zelensky, ο κωμικός ηθοποιός που έγινε Πρόεδρος, ανταποκρίθηκε στην πρόκληση με θάρρος και με άμεσες απαιτήσεις για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Την ώρα που κυκλοφορούσαν δημοσιεύματα που τον ήθελαν να εγκαταλείπει τη χώρα ή τρόπους για να το κάνει, ο ίδιος απάντησε πως χρειάζεται πυρομαχικά και όχι μια βόλτα. Δημοσίευσε βίντεο από το Προεδρικό Μέγαρο λέγοντας πως δεν θα κρυβόταν.
Ευαισθητοποίηση σε όλο τον κόσμο
Τα γήπεδα ποδοσφαίρου σε όλη την Ευρώπη έχουν στολιστεί με τα ουκρανικά χρώματα, ο Πύργος του Άιφελ έχει λάμψει με μπλε και κίτρινο χρώμα. Τα μηνύματα του Zelensky έχουν οδηγήσει πλήθος κόσμου στους δρόμους για διαδηλώσεις. Αντίθετα, ο Putin φαίνεται απομονωμένος.
Το μεγάλο και σημαντικό ερώτημα τώρα είναι κατά πόσο ο Ρώσος πρόεδρος είναι εξαγριωμένος, παρά τον ισχυρισμό ότι η «επιχείρηση» συνεχίζει όπως έχει προγραμματιστεί και εφοδιάζεται με τεράστιο οπλοστάσιο: βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, καταστροφικά πυραυλικά συστήματα και θερμοβαρικές βόμβες.
Άραγε θα μετατρέψει το Κίεβο σε ένα άλλο Γκρόζνι, την πρωτεύουσα της Τσετσενίας που ισοπεδώθηκε κατά τον πρώτο χρόνο στην εξουσία;
Ο διευθυντής της CIA William Burns εκτίμησε ότι ο Putin είναι «αποφασισμένος να κυριαρχήσει και να ελέγξει την Ουκρανία» και προέβλεψε πως οι «επόμενες εβδομάδες θα είναι άσχημες» με πολλούς αμάχους νεκρούς.
Οι συνομιλίες της Πέμπτης στην Τουρκία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας ενδέχεται να μας δώσουν την πρώτη ένδειξη για το αν υπάρχει εναλλακτική λύση σε αυτές τις δύσκολες επερχόμενες εβδομάδες. Το Κρεμλίνο ζήτησε από την Ουκρανία να αναγνωρίσει τη ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία, που προσαρτήθηκε το 2014, την ανεξαρτησία δύο δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία και την ουδετερότητα της χώρας. Η Ουκρανία είπε όχι, αν και ο Zelensky φαίνεται τώρα να αναγνωρίζει ότι το όνειρο της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, είναι μάλλον μακρινό σενάριο.
Από την πλευρά της, η Μόσχα φαίνεται να έχει εγκαταλείψει το αίτημά της για αυτό που αποκάλεσε αποναζισμό και αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας. Στο μεταξύ, τα καθημερινά βάσανα των Ουκρανών αμάχων συνεχίζονται. Μερικοί σκοτώνονται σε χτυπήματα πυραύλων που ισοπεδώνουν πολυκατοικίες, άλλοι πιάνονται από αυτές τις λιγότερο ακριβείς επιθέσεις πυροβολικού.
Ο αριθμός είναι ήδη μεγάλος, αλλά ακόμα δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός. Δύο εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα συνολικά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά. Αν και εφόσον επιστρέψουν κάποια στιγμή, θα βρουν πόλεις όπως το Χάρκοβο, το Σούμι, τη Μαριούπολη και το Τσερνίχιβ, κατεστραμμένες.
Με πληροφορίες από CNN