8η μέρα πολέμου στην Ουκρανία. Εφιαλτική νύχτα έζησαν ξανά στο Χάρκοβο, ενώ τα ξημερώματα της Πέμπτης, εκρήξεις συντάραξαν και το Κίεβο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στο κέντρο της πόλης και ακολούθησαν άλλες δύο, κοντά στο σταθμό Druzhby Narodiv του μετρό.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Vitali Klitschko, ευχαρίστησε τους πολίτες του για την αντοχή τους και τους υπενθύμισε να μείνουν στο σπίτι ή στα καταφύγια. «Στην πόλη, σε ορισμένες περιοχές στις αυλές, μπήκαν αρκετές οβίδες», είπε ο Klitschko, προσθέτοντας ότι κάποιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις. «Οι μάχες έγιναν δίπλα στο Κίεβο – Bucha, Irpin, Gostomel. Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το Χάρκοβο, που περνάει δραματικά δύσκολες στιγμές τις τελευταίες ώρες, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν τουλάχιστον τρία σχολεία, αλλά και έναν καθεδρικό ναό. Από τις επιθέσεις των Ρώσων δεν γλίτωσαν ούτε καταστήματα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στην Ουκρανία.

Ένα από τα σχολεία βρίσκεται στη βόρεια γειτονιά της Σαλτίβκα, ενώ τα άλλα δύο απέχουν λίγο περισσότερο από ένα χιλιόμετρο από τη βιομηχανική περιοχή, στα νοτιοανατολικά της πόλης. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί εάν υπήρξαν τραυματισμοί ή θύματα από τις ρωσικές επιθέσεις.

Κατέλαβαν τη Χερσώνα οι Ρώσοι

Η Ρωσία ισχυρίστηκε πως κατέλαβε τη στρατηγικής σημασίας πόλη, Χερσώνα. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι αμφισβήτησαν αυτόν τον ισχυρισμό. Σε μια ανάρτηση στο Facebook, ο δήμαρχος της Χερσώνας, Igor Kolykhaiev, είπε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στους δρόμους, ενώ «υπήρχαν ένοπλοι επισκέπτες στο δημοτικό συμβούλιο».

Ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, John Kirby, τόνισε πως «δεν είμαστε σε θέση να το αποκαλέσουμε έτσι. Μας φαίνεται ότι οι Ουκρανοί μάχονται σίγουρα για αυτήν την πόλη».

Ρωσία: Παρακολουθώντας τον πόλεμο στην τηλεόραση – Μια εντελώς διαφορετική ιστορία

Ο Kolykhaiev προέτρεψε τους Ρώσους στρατιώτες να μην πυροβολούν αμάχους και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μη συναθροίζονται σε εξωτερικούς χώρους και να μην κυκλοφορούν τη νύχτα στους δρόμους. «Δεν έχουμε στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη, μόνο άμαχους. Ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν», αναφέρει σε ανακοίνωση ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης.

Από την ημέρα της εισβολής, αυτή είναι και η πρώτη μεγάλη πόλη που καταλαμβάνουν οι Ρώσοι, ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι οι δυνάμεις κατοχής βρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της πόλης και είναι πολύ επικίνδυνες.

1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, από την ημέρα που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στη χώρα, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. «Μέσα σε μόλις επτά ημέρες γίναμε μάρτυρες της φυγής ενός εκατομμυρίου προσφύγων από την Ουκρανία προς τις γειτονικές χώρες. Για πολλά εκατομμύρια ακόμη, εντός της Ουκρανίας, είναι καιρός να σιωπήσουν τα όπλα, ώστε να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια που σώζει ζωές», έγραψε στο Twitter o Filippo Grandi.

Συνολικά περισσότεροι από 350 πολίτες στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί και 2.000 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας. Εκατοντάδες κτίρια, συμπεριλαμβανομένων μεταφορικών εγκαταστάσεων, νοσοκομείων, παιδικών σταθμών και κατοικιών έχουν καταστραφεί, ανέφερε.

Από την άλλη, η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι σχεδόν 7.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι 498 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της εκστρατείας του, αυτή ήταν και η πρώτη του δήλωση για απώλειες.

Σημειώνεται πως το διεθνές ποινικό δικαστήριο ξεκινά έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, συγκεντρώνοντας αποδεικτικά στοιχεία. Η διαδικασία επιταχύνθηκε, αφού 38 χώρες παρέπεμψαν επισήμως σε αυτό αναφορές για φρικαλεότητες, τη μεγαλύτερη παραπομπή που έχει λάβει ποτέ το δικαστήριο.

Με πληροφορίες από Guardian