24η μέρα πολέμου στην Ουκρανία. Συνεχίζεται η κόλαση για τους άμαχους στην χώρα, πόσω μάλλον για τους 350.000 που έχουν αποκλειστεί στην Μαριούπολη με λίγα τρόφιμα ή νερό, με τις σφοδρές μάχες να φτάνουν το βράδυ της Παρασκευής στο κέντρο της πόλης. Όπως ανέφερε ρωσικό υπουργείο Άμυνας οι δυνάμεις του «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από την πόλη, ενώ και ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Vadym Boichenko, επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς.

Αξιωματούχοι της Μαριούπολης λένε ότι 2.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις την 24η Φεβρουαρίου. Ο κυβερνήτης της περιοχής δήλωσε πως περίπου 35.000 άνθρωποι κατάφεραν να διαφύγουν από την πόλη τις τελευταίες ημέρες, πολλοί πεζή ή με κομβόι αυτοκινήτων, τις σπάνιες στιγμές που σταματούν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί.

Η κατάσταση παραμένει δραματική αφού πτώματα δεν έχουν ακόμα περισυλλεχθεί, αλλά αντίθετα είναι τυλιγμένα σε κουβέρτες και παλτά. Στο μεταξύ, τα κτίρια είναι μαυρισμένα από τους βομβαρδισμούς, ενώ από τα τζάμια είναι σπασμένα και ξύλα και σίδερα βρίσκονται σκορπισμένα στους δρόμους.

Υπερηχητικοί πύραυλοι από τη Ρωσία

Στο μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανέφερε επιπλέον πως χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί πύραυλοι Kh-47M2 Kinzhal για να καταστραφεί υπόγεια αποθήκη στην περιοχή Ιβάνο-Φρανκίβσκ της Ουκρανίας. Οι υπερηχητικοί πύραυλοι μπορούν να αποφύγουν τον εντοπισμό από τα συστήματα πυραυλικής άμυνας και φθάνουν ταχύτητες ως ακόμη και 10 Mach. Επί της ουσίας, είναι αδύνατο να καταρριφθούν από οποιοδήποτε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.

Το υπουργείο έκανε γνωστό, επίσης, πως κατέστρεψε ουκρανικά στρατιωτικά κέντρα ασυρμάτου και αναγνώρισης κοντά στο λιμάνι της Οδησσού χρησιμοποιώντας ένα παράκτιο πυραυλικό σύστημα, σύμφωνα με το Interfax, το οποίο επικαλείται δημοσίευμα του Reuters.

Νέο μήνυμα Zelensky

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky έκανε έκκληση για ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, προειδοποιώντας διαφορετικά πως οι ρωσικές απώλειες διαφορετικά θα είναι τόσο τεράστιες που θα χρειαστούν γενιές για να ανακάμψουν.

«Θέλω να με ακούσουν όλοι τώρα, ειδικά στη Μόσχα. Είναι ώρα για μια συνάντηση, είναι ώρα να μιλήσουμε», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Έχει έρθει η ώρα να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και να αποδοθεί δικαιοσύνη για την Ουκρανία. Σε διαφορετική περίπτωση οι απώλειες της Ρωσίας θα είναι τέτοιες που θα σας πάρει αρκετές γενιές να συνέλθετε».

Περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την πολιορκημένη Μαριούπολη, και παραδόθηκαν εκατοντάδες τόνοι βασικών προϊόντων. Αλλά όπως πρόσθεσε: «Οι κατακτητές συνεχίζουν να εμποδίζουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις πολιορκημένες πόλεις. Αυτή είναι μια εντελώς σκόπιμη τακτική. Έχουν ξεκάθαρη εντολή να κάνουν τα πάντα για να κάνουν την ανθρωπιστική καταστροφή στις πόλεις της Ουκρανίας ‘επιχείρημα’ για να συνεργαστούν οι Ουκρανοί με τους κατακτητές. Αυτό είναι έγκλημα πολέμου».

Ευχαρίστησε, επίσης, όσους υπερασπίζονται τη Μαριούπολη, λέγοντας ότι η πόλη βιώνει «τη μεγαλύτερη δοκιμασία στην ιστορία της, στην ιστορία της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με τον Zelenskey δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς πληροφορίες για το πόσοι είναι οι νεκροί σε θέατρο της πόλης της Μαριούπολης που καταστράφηκε την Τετάρτη. Οι δύο εμπόλεμες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή του θεάτρου, όπου είχαν καταφύγει εκατοντάδες άνθρωποι. Έχουν διασωθεί πάνω από 130 άνθρωποι ως τώρα, είπε πάντως ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

Ανθρωπιστικός διάδρομος στο Λουχάνσκ

Ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση αμάχων στην περιοχή Λουχάνσκ της Ουκρανίας θα ανοίξει σήμερα το πρωί, όπως ανέφερε στο Telegram ο τοπικός κυβερνήτης. «Συμφωνήθηκε ένας ανθρωπιστικός διάδρομος, θα προσπαθήσουμε να απομακρύνουμε κόσμο και να φέρουμε τρόφιμα σήμερα. Συμφωνήθηκε ‘κατάπαυση πυρός’ για τις 19 Μαρτίου, ξεκινώντας από τις 9 το πρωί.

Από την άλλη, η Ουκρανία ελπίζει να ανοίξει δέκα ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση των πολιτών, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Iryna Vereshchuk. Σύμφωνα με το Reuters, η Vereshchuk είπε ότι είχε συμφωνηθεί ένας διάδρομος για την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, αν και οι προηγούμενες προσπάθειες των αρχών να εκκενώσουν τους άμαχους εκεί στο πλαίσιο μιας προσωρινής εκεχειρίας απέτυχαν ως επί το πλείστον, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν ευθύνες.

Συνολικά, 6,5 εκατομμύρια εκτοπίζονται επί του παρόντος εντός της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού έχει προειδοποιήσει ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων της Ουκρανίας καταρρέουν, με πολλά παντοπωλεία και αποθήκες να είναι πλέον άδεια.

Με πληροφορίες από Guardian