Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, η Ουκρανία ζει τον εφιάλτη του πολέμου.  Οι κάτοικοι του Κιέβου ξυπνούν υπό τον ήχο εκρήξεων και σειρήνων πολέμου, ενώ μαίνονται οι σφοδρές μάχες με τα ρωσικά στρατεύματα. Ο πρόεδρος της χώρας Volodymyr Zelensky, σε βίντεο που δημοσίευσε στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, από το κέντρο της πρωτεύουσας, διέψευσε τις πληροφορίες ότι φυγαδεύτηκε και διεμήνυσε ότι οι Ουκρανοί δεν καταθέτουν τα όπλα.  Το πρωί του Σαββάτου, το ρωσικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την και την Μελιτόπολη.

Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι βρίσκεται καθ’ οδόν βοήθεια σε όπλα και εξοπλισμό. Αμερικανική βοήθεια ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία ενέκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden.

Ειρηνευτικές συνομιλίες

Εκπρόσωπος του Zelensky, δήλωσε πως ο πρόεδρος αποδέχτηκε ρωσική πρόταση για διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και είναι έτοιμος να μιλήσει για κατάπαυση πυρός και ειρήνη. Την Παρασκευή, η Ρωσία άσκησε βέτο σε ψήφισμα, το οποίο καταδικάζει την εισβολή στην Ουκρανία. Η Κίνα, η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απείχαν από την ψηφοφορία.

Εντωμεταξύ, το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί μονάδες της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης. Στην ανάπτυξη αυτών των δυνάμεων -προς ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας και καθησυχασμού των συμμάχων στα σύνορα της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας- θα συμμετέχουν χιλιάδες στρατιώτες- υπολογίζεται πάνω από 40.000 – και περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη, που θα βρίσκονται σε υψηλή ετοιμότητα σε 30 τοποθεσίες της Ουκρανίας.

Καταιγισμός πυροβολισμών μέσα στη Μαριούπολη

Στο μεταξύ, τα περίχωρα της Μαριούπολης, δέχονται σφοδρή επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις.

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες στην ουκρανική πόλη, καθώς όπως μετέδωσε, ο ανταποκριτής του OPEN Σωτήρης Δανέζης, την πόλη του ουκρανικού νότου διαπερνά ένα συνεχές βουητό, το οποίο προέρχεται είτε από πολεμικά αεροσκάφη, είτε από ρουκέτες τύπου Grand, οι οποίες πλήττουν κατά εκατοντάδες τους ρωσικούς στόχους.

Μια πηγή πληροφοριών αναφέρει πως έχει ήδη ξεκινήσει απόβαση Ρώσων πεζοναυτών στα δυτικά της Μαριούπολης, ενώ άλλη πηγή, πως η απόβαση γίνεται από άλλο σημείο ανατολικά της πόλης.

Καταιγισμός πυροβολισμών ακούγονται από το πρωί του Σαββάτου και μέσα στην πόλη της Μαριούπολης, από την πλευρά του λιμανιού, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΣΚΑΪ στην Ουκρανία, Σταύρο Ιωαννίδη. Τους πυροβολισμούς διαδέχτηκαν σειρήνες ασθενοφόρων που έφταναν στο σημείο.

Ωστόσο, ακόμα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αν οι πυροβολισμοί αποτελούν αναγνωριστικά πυρά ή αν μιλάμε για ανταλλαγή πυροβολισμών με σκοπό τον τραυματισμό ή τον θάνατο ανθρώπων.

Πρόσφατες πληροφορίες, αναφέρουν ότι η πόλη θα βρεθεί στο επίκεντρο της ρωσικής επιχείρησης, ενώ νωρίτερα Αμερικανός αξιωματούχος έκανε λόγο για μια ομάδα καταδρομέων που είχε φτάσει σε παραλία, στα δυτικά της πόλης.

Οι τοπικές αρχές, είχαν προ ημερών προειδοποιήσει για αυτονομιστές που ενδεχομένως να δοκίμαζαν να έφταναν στην πόλη.

Η Ρωσία κατέλαβε την Μελιτόπολη

Ρωσικά στρατεύματα, έχουν καταλάβει και την Μελιτόπολη, στη νοτιοανατολική ουκρανική επαρχία Ζαπορίζια, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Το υπουργείο, ανέφερε επίσης πως η Ρωσία χρησιμοποίησε αεροπορικούς και εκτοξευόμενους από πλοία πυραύλους κρουζ, προκειμένου να εξαπολύσει πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας εναντίον στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ρωσικά στρατεύματα έχουν πλήξει εκατοντάδες στόχους στρατιωτικών υποδομών έχουν καταστρέψει αρκετά αεροσκάφη και δεκάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα και οχήματα πυροβολικού.

Αρνήθηκε πρόταση των ΗΠΑ να φυγαδευτεί ο Zelensky

Νέο μήνυμα στους πολίτες της Ουκρανίας, απέστειλε ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky, από τους δρόμους του Κιέβου το Σαββάτο το πρωί. Ο Ζελένσκι, ξεκαθάρισε μέσω βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter, πως ο ουκρανικός στρατός δεν έχει παραδώσει τα όπλα και πως η μάχη απέναντι στην ρωσική εισβολή, συνεχίζεται.

«Υπάρχουν πολλές πλαστές πληροφορίες στο διαδίκτυο ότι καλώ τον στρατό μας να καταθέσει τα όπλα και ότι υπάρχει εκκένωση.Είμαι εδώ. Δεν θα καταθέσουμε τα όπλα. Θα υπερασπιστούμε το κράτος μας».

Ο Ουκρανός πρόεδρος, απέρριψε την προσφορά της Ουάσινγκτον να διαφύγει από την Ουκρανία, σύμφωνα με ΜΜΕ των ΗΠΑ. «Η μάχη είναι εδώ. Χρειάζομαι πυρομαχικά όχι μέσο μεταφοράς», τόνισε ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες του ανώτατου αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών, στο Associated Press.

Zelensky: Η Ρωσία θέλει να τον δολοφονήσει – Το NATO στέλνει στρατό στην Ανατολική Ευρώπη

Ο Zelensky, είπε μεταξύ άλλων: «Όταν μας επιτίθεστε, θα βλέπετε τα πρόσωπά μας, όχι τις πλάτες μας. Είμαστε όλοι εδώ. Και θα μείνουμε εδώ».

Η Αμερική, είχε δηλώσει πως είναι έτοιμη να βοηθήσει τον πρόεδρο της Ουκρανίας να εγκαταλείψει το Κίεβο, εν μέσω ρωσικών επιθέσεων στην ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post.  Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι, δήλωσαν στην Washington Post πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να βοηθήσουν τον Zelensky να αποφύγει τη σύλληψη ή τη δολοφονία του από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Macron: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διαρκέσει»

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διαρκέσει και πρέπει να προετοιμαστούμε», προειδοποίησε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, λέγοντας πως η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα σχέδιο ανθεκτικότητας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της τεράστιας αυτής κρίσης.

Στα εγκαίνια της Διεθνούς Αγροτικής Έκθεσης (Salon international de l’agriculture), στο Παρίσι, ο ίδιος, δήλωσε σε αξιωματούχους του γεωργικού τομέα: «Ο πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη (…) Αν μου ζητάτε να μοιραστώ μαζί σας μια πεποίθηση αυτό το πρωί, είναι πως αυτός ο πόλεμος θα διαρκέσει και δεν θα είναι χωρίς συνέπειες για τον αγροτικό κόσμο».

Οι εμπορικοί περιορισμοί που απορρέουν από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία, θα επηρεάσουν εξαγωγές γαλλικών προϊόντων, όπως του κρασιού και των σιτηρών, ανέφερε μεταξύ άλλων ο E.Macron, ενώ μια περαιτέρω αύξηση των τιμών της ενέργειας θα πλήξει και την κτηνοτροφία.

Άμαχοι νεκροί στο Κίεβο – Ανάμεσα τους και παιδιά

Όπως ανακοινώθηκε από το ουκρανικό υπουργείο Υγείας, η ρωσική εισβολή στο Κίεβο, τη νύχτα της Παρασκευής, μετράει ήδη 198 νεκρούς άμαχους Ουκρανούς, ανάμεσά τους τρία παιδιά. Επίσης 1.115 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις επιθέσεις, περιλαμβανομένων και 33 παιδιών.

Ο Klitschko, πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σημαντική ρωσική στρατιωτική παρουσία στο Κίεβο, αν και όπως είπε ομάδες δολιοφθορέων έχουν ενεργοποιηθεί.

Κανένας θάνατος φαίνεται να μην έχει προκληθεί από τον πύραυλο που έπεσε σε μια πολυκατοικία στην ουκρανική πρωτεύουσα νωρίτερα σήμερα, όπως δήλωσε σύμβουλος στο υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Ο Herasenko είπε πως η Ρωσία λέει ψέμματα, όταν ισχυρίζεται ότι δεν βομβαρδίζει πολιτικές υποδομές. Όπως είπε, τουλάχιστον 40 τέτοιες εγκαταστάσεις έχουν πληγεί και τα ρωσικά στρατεύματα βομβαρδίζουν πολιτικές εγκαταστάσεις.