Περιεχόμενα
Η Ιαπωνία επέδειξε την εναντίωση της προς τον πόλεμο στην Ουκρανία με κυρώσεις σε κυβερνητικά πρόσωπα και ολιχάργες της Ρωσίας. Ωστόσο, αναλυτές αναφέρουν πως η στάση του Τόκιο δεν απευθύνεται μόνο στο καθεστώς του Putin: Θέλουν να πάρει και η Κίνα το μήνυμα. Από τότε που η Μόσχα, εισέβαλε στην Ουκρανία, πολιτικοί αναλυτές σύγκριναν τις κινήσεις της Ρωσίας με την επιθυμία της Κίνας για επανένωση της Ταιβάν με την ενδοχώρα. Το συγκεκριμένο σενάριο, είναι κάτι που οι Ιάπωνες ηγέτες έχουν στο μυαλό τους μέχρι σήμερα.
Τις πρώτες ημέρες της εισβολής, ο πρωθυπουργός Fumio Kishida, έσπευσε να χαρακτηρίσει την ουκρανική κρίση ως ένα παγκόσμιο ζήτημα: «Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή κατάσταση, η οποία δεν επηρεάζει μόνο την Ευρώπη, αλλά και την Ασία και ολόκληρη την παγκόσμια τάξη», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Οι Ιάπωνες πολίτες φαίνεται να τάσσονται υπέρ αυτής της άποψης. Σε μια χώρα που τυπικά επικεντρώνεται στις εγχώριες υποθέσεις της, είναι πρωτοφανές ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία καταλαμβάνει τους κύριους τίτλους ειδήσεων. Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του πολέμου, κατέλαβαν τους δρόμους πόλεων σε όλη τη χώρα, ενώ μια πρόσφατη έρευνα δείχνει πως το 80% από τους 1.063 ανθρώπους που συμμετείχαν, υποστηρίζει τις κυρώσεις που επέβαλε η Ιαπωνία ενάντια στη Ρωσία.
Putin: Τραβάει κι άλλο το σχοινί στα άκρα – Ζήτησε από την Κίνα να βοηθήσει στρατιωτικά στην εισβολή
Για την Ιαπωνία, η στήριξη στην Ουκρανία εξυπηρετεί διπλό σκοπό, σύμφωνα με την Yoko Iwama, ειδικό διεθνών σχέσεων και ασφαλείας, στο τμήμα Μελετών Πολιτικής του National Graduate Institute.
Εν τω μεταξύ, ο τέως πρόεδρος της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης, έκανε μια πρωτάκουστη πρόταση σχετικά με την ρωσική εισβολή. Ο Abe – που είναι ακόμα μια προσωπικότητα με επιρροή στο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό κόμμα, πρότεινε την ιδέα, η Ιαπωνία να ενταχθεί σε πρόγραμμα πυρηνικών όπλων (παρόμοιο με εκείνο του ΝΑΤΟ), φιλοξενώντας πυρηνικά όπλα σε ιαπωνικά εδάφη.
Ήταν μια σοκαριστική ιδέα για την Ιαπωνία, η οποία υπέφερε για χρόνια από τις τραγικές επιπτώσεις των δυο ατομικών εκρήξεων στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ωστόσο ο τέως πρόεδρος της χώρας, τόνισε πως δεν θα έπρεπε να αποτελεί ταμπού.
Άλλοι καιροί, διαφορετική τακτική
Η απάντηση της Ιαπωνίας στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, διαφέρει κατά πολύ από εκείνη που δόθηκε στην επίθεση της Μόσχας στην Κριμαία το 2014. Τότε, υπό την ηγεσία του Abe, η Ιαπωνία άργησε πολύ να προβεί σε οποιαδήποτε δράση. Πλέον, η στρατηγική της είναι αρκετά διαφορετική και οι ίδιοι κρίνουν πολύ πιο επείγουσα την κατάσταση.
Πίσω στο 2014, ο Abe, υιοθέτησε μια τακτική, φέρνοντας πιο κοντά την Ρωσία, ώστε να αποφευχθούν οι στενοί δεσμοί της με την Κίνα, δηλώνει ο James Brown, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Temple στο Τόκιο. Στην αρχή, η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας αντιμετώπισε την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμάια ως ένα ζήτημα που αφορούσε μόνο την Δύση. Ο Abe, ήλπιζε πως ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, θα υπέγραφε την κανονικοποίηση των σχέσεων Ρωσίας – Ιαπωνίας και πως μια ειρηνική συμφωνία θα έβαζε τέλος στην έριδα που δημιουργήθηκε πίσω στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η χαλαρή στάση της Ιαπωνίας προς τη Ρωσία όμως, έγινε αποδέκτης διεθνούς επίκρισης και έτσι το Τόκιο αναγκάστηκε να ενταχθεί μαζί με τους δυτικούς συμμάχους του, επιβάλλοντας κυρώσεις στην Ρωσία, μεταξύ των οποίων και διπλωματικές κυρώσεις, όπως την παύση συνομιλιών σχετικά με την χαλάρωση των προυποθέσεων για βίζα, την απαγόρευση εισαγωγής Ρώσων τουριστών στη χώρα και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων συγκεκριμένων προσώπων ρωσικής υπηκοότητας.
Παρόλα αυτά, οι εξελίξεις και ο τρόμος της τωρινής κρίσης στην Ουκρανία, ανάγκασε την Ιαπωνία να επιβάλει ένα επίμονο μήνυμα ενότητας με τους G7 συμμάχους της, για να αποδείξει πως είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος. Η Ιαπωνία, χρειάζεται τη στήριξη τους – ιδιαίτερα των ΗΠΑ, ώστε να αποτρέψει οποιαδήποτε κίνηση του Πεκίνου προς την Ταιβάν, το νησί το οποίο η Κίνα θεωρεί πως της ανήκει, παρά το γεγονός ότι δεν το έχει κυβερνήσει ποτέ.
Έτσι, την περασμένη εβδομάδα, η Ιαπωνία επέβαλε ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία και την Λευκορωσία – παγώνοντας τα περιουσιακά στοιχεία ακόμη 32 Ρώσων και Λευκορώσων κυβερνητικών μελών και ολιγαρχών. Και σε μια σπάνια κίνηση της, επιθεώρησε και τους κανονισμούς θαλάσσιας μεταφοράς αμυντικού μηχανισμού, ανοίγοντας τον δρόμο στη μεταφορά αλεξίσφαιρων γιλέκων και κρανών στην Ουκρανία.
Το Τόκιο επίσης, τάχθηκε υπέρ των κυρώσεων που εξαιρούν την Ρωσία από το τραπεζικό σύστημα SWIFT και του παγώματος περιουσιακών στοιχείων του Vladimir Putin. Ειδικοί λένε πως η Ιαπωνία θέλει να ακολουθήσει τα ίδια βήματα με τους διεθνείς συμμάχους της, εν μέσω της ανθρωπιστικής τραγωδίας στην Ουκρανία.
Η Ιαπωνία υπέρ της διαφύλαξης πυρηνικών όπλων
Τον περασμένο μήνα, ο Abe, χρησιμοποίησε την ιδιότητα του ως πρώην ηγέτης της χώρας, για να προτείνει μια διχαστική πράξη – την διαφύλαξη αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Ιαπωνία. Ο Kishida, απέρριψε αμέσως την πρόταση, αποκαλώντας την «απαράδεκτη», ενώ ακτιβιστές που μάχονται κατά των πυρηνικών όπλων, ξεσηκώθηκαν μαζικά.
Αν και η Ιαπωνία βρίσκεται κάτω από την αμερικανική πυρηνική «ομπρέλα», έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να φυλάξει στα εδάφη της πυρηνικά όπλα, εξαιτίας της τραγωδίας με τις ατομικές βόμβες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ταρακούνησε τους Ιάπωνες και τους ανάγκασε να αντιμετωπίσουν ερωτήματα που υπό άλλες συνθήκες θα απέφευγαν. «Οι άνθρωποι ρωτούν: Οι ΗΠΑ θα επέμβουν άραγε σε περίπτωση που επιτεθούν οι Κινέζοι; Θα πήγαιναν οι ΗΠΑ σε πόλεμο ενάντια στην Κίνα;», ανέφερε ο Smith από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, «Αυτά είναι τα πρόσφατα ερωτήματα που ήρθαν στην επιφάνεια, παρατηρώντας την Βόρεια Κορέα και την Κίνα. Ερωτήματα που γίνονται όλο και πιο έντονα όσο ο Putin απειλή με χρήση πυρηνικών».
πηγή: CNN
Διαβάστε ακόμα:
Zelensky: Θέμα χρόνου να βομβαρδιστούν ΝΑΤΟϊκές χώρες από τους Ρώσους