Τα Ηνωμένα Έθνη, εξέφρασαν την ανησυχία τους αφότου ρωσικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν πως έχουν περικυκλώσει το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα, οι ουκρανική κυβέρνηση, κάλεσε τους εργαζόμενους του εργοστασίου να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά. Ο Rafael Grossi, ο γενικός διευθυντής του International Atomic Energy Agency (IAEA), είπε πως η ρωσική κυβέρνηση, είχε ενημερώσει το πρακτορείο πως τα στρατεύματα έχουν πάρει τον έλεγχο γύρω από την περιοχή Zaporizhzhia, όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο, στην νοτιοανατολική Ουκρανία, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη και φιλοξενεί έξι από τους 15 αντιδραστήρες της χώρας.

Σε επιστολή τους στο IAEA, μέλη της ουκρανικής κυβέρνησης, επέμειναν το ουκρανικό προσωπικό του πυρηνικού εργοστασίου να συνεχίσει να «εργάζεται κανονικά ώστε να παρέχει πυρηνική ασφάλεια και να ελέγχει πως η ραδιενέργεια βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα λειτουργίας».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι περισσότερο μπορεί να κάνει η Δύση;

Βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από κυβερνητικά μέλη της Ουκρανίας, δείχνει πλήθος Ουκρανών να δημιουργεί ένα προστατευτικό τείχος ανάμεσα στις ρωσικές δυνάμεις και το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την εισβολή τους.

Ο υπεύθυνος του υπουργείου Εσωτερικών, Anton Gerashchenko, απηύθηνε έκκληση σε ποστ στο Facebook: «Ρώσοι αξιωματούχοι, αλλάξτε γνώμη! Μην δημιουργείτε συνθήκες για ένα νέο Τσέρνομπιλ! Η ραδιενέργεια δεν γνωρίζει από εθνικότητες και δεν θα γλιτώσει κανένας από αυτήν»

Από την άλλη, η ουκρανική κρατική οργάνωση, υπεύθυνη για την πυρηνική βιομηχανία της χώρας, η Energoatom, κατηγόρησε των ρωσικό στρατό ότι τρομοκρατεί ανοιχτά τους εργαζόμενους του πυρηνικού σταθμού και τους ίδιους τους κατοίκους της πόλης Energodar.

Η Ουκρανία, ζήτησε από το IAEA, να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας 30χλμ γύρω από τα τέσσερα ουκρανικά εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας.

Τα απομεινάρια ενός αντιδραστήρα που εξερράγη το 1986, είναι θαμμένο κάτω από τσιμέντο στη συγκεκριμένη τοποθεσία. Υπάρχουν επίσης εγκαταστάσεις καυσίμων και μεγάλη ποσότητα ραδιοενεργής σκόνης στα ανώτερα στρώματα εδάφους στη γύρω περιοχή.

Την Κυριακή, οι ουκρανικές αρχές, ανέφεραν πως ρωσικά πυρομαχικά χτύπησαν εργοστάσιο ραδιοενεργών απορριμμάτων στο Κίεβο. Μια ημέρα πριν, ένας ηλεκτρικός μετατροπέας σε άλλο πυρηνικό εργοστάσιο, αυτή τη φορά στο Χάρκοβο, υπέστη ζημιά. Και στις δυο περιπτώσεις, δεν υπήρξε εκπομπή ραδιενέργειας, ωστόσο τα δυο αυτά περιστατικά τόνισαν την πιθανή απειλή οικολογικής καταστροφής, από έναν εν εξελίξει πόλεμο σε μια χώρα με ανεπτυγμένη πυρηνική βιομηχανία.

Πηγή: The Guardian