Ο αριθμός των πολιτών που σκοτώνονται κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ανεβαίνει καθημερινά. Μέχρι την Κυριακή, ο επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπολόγισε πως τα θύματα μόνο των πολιτών ανέρχονται στα 210, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών παιδιών.

Ένα 7χρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε επίθεση σε νηπιαγωγείο, υπήρξαν αρκετοί θάνατοι στην πρωτεύουσα του Κιέβου και 10 μέλη της ελληνικής κοινότητας της Ουκρανίας σκοτώθηκαν, όταν τα χωριά τους δέχτηκαν ρωσικά πυρά στο νότο.

Η Alisa Hlans, ήταν ένα από τα παιδιά που σκοτώθηκαν σε νηπιαγωγείο το οποίο βομβαρδίστηκε τη δεύτερη ημέρα της ρωσικής εισβολής, την Παρασκευή, στην μικρή πόλη της Okhtyrka, μια ώρα οδικώς από τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ουκρανίας. Η μικρή Alisa, θα έκλεινε τα 8 της χρόνια σε τρεις μήνες…

Οι γιατροί έδωσαν μάχη για να σώσουν τη ζωή του δεύτερου, σοβαρά τραυματισμένου παιδιού. Αρκετά ακόμη παιδιά, σκοτώθηκαν από τις ρωσικές επιδρομές, μεταξύ τους και η μικρή Polina, που ήταν στην τελευταία τάξη του δημοτικού, στο Κίεβο. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές του Κιέβου, εκείνη και οι γονείς της, πυροβολήθηκαν σε ρωσικό σαμποτάζ από αναγνωριστικό γκρουπ, σε δρόμο στα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας.

Sean Penn: Προσπαθεί να περάσει τα σύνορα της Ουκρανίας με τα πόδια

Ο αδελφός της Polina και η αδελφή της, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Η αδελφή της μπήκε στην εντατική και ο αδελφός της, νοσηλεύεται σε άλλο παιδιατρικό νοσοκομείο.

Δεν έχουν δοθεί ακόμη τα ονόματα όλων των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους, όμως οι ιστορίες τους, είναι το ίδιο τραγικές. Ένα μικρό αγόρι σκοτώθηκε, όταν μια πολυκατοικία περικυκλώθηκε στην βορειοανατολική Ουκρανία, τη δεύτερη μέρα της εισβολής. Η έκρηξη, δημιούργησε φωτιές σε αρκετά διαμερίσματα, στην πόλη Chuhuiv, μια μικρή πόλη, λίγο πιο έξω από την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Kharkiv.

Πέντε μέλη της ίδιας οικογένειας, πέθαναν στην νότια Ουκρανία, την πρώτη μέρα του πολέμου, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα, πραγματοποιούσαν επιδρομές προς την πόλη του Kherson, από την Crimea. Λεπτομέρειες της επίθεσης αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά όταν ο διευθυντής της ουκρανικής αστυνομίας, Yevhen Zhukov, ο οποίος ανέφερε πως στην επίθεση αφορούσε και την οικογένεια ενός συναδέλφου τους.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε το τραγικό γεγονός, παραμένουν αδιευκρίνιστες, ωστόσο έχει γίνει γνωστό πως η οικογένεια προσπαθούσε να ξεφύγει από τους Ρώσους, μέσα σε δυο αυτοκίνητα, όταν δέχτηκαν τα πυρά κοντά στη Nova Kakhovka, λίγο πιο έξω από το Kherson.

Οι Έλληνες ομογενείς, θύματα του πολέμου

Περισσότερα από 450χλμ μακριά, σε δυο χωριά όχι πολύ μακριά από τα ρωσικά σύνορα, στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας, η μικρή κοινότητα Ελλήνων ομογενών, βίωσε μια διπλή τραγωδία. Έλληνες, ζούσαν στην Ουκρανία από την αρχαιότητα και η ελληνική κυβέρνηση, ενημέρωσε πως οι ομογενείς είναι περίπου 150.000 στον αριθμό.

Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε τη θλίψη και τον θυμό του για τον τραγικό θάνατο των 10 Ελλήνων ομογενών από εναέριες επιθέσεις, κοντά στο λιμάνι της Μαριούπολης. Δύο χωριά επλήγησαν, εκείνο του Σαρτανά, λίγο πιο έξω από την Μαριούπολη και του Μπουχάς, 65χλμ βόρεια της χώρας.

Οι πολίτες της χώρας εξοργίστηκαν από την απώλεια των Ελλήνων πολιτών της Ουκρανίας και ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία του προς τον Ρώσο πρέσβη. Η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, έριξε το φταίξιμο της επίθεσης στις ουκρανικές δυνάμεις, ισχυριζόμενη πως οι ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις, στόχευσαν μόνο στρατιωτικές μονάδες και εγκαταστάσεις.

Πηγή: BBC