Την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, βρισκόταν στην Πολωνία, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον Vladimir Putin «χασάπη» που δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδιζαν την δυτική Ουκρανία, και συγκεκριμένα την πόλη Λβιβ, μόλις 60 χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα. Βέβαια, ο Λευκός Οίκος διέψευσε μετά από λίγο τα σχόλια, λέγοντας πως ο Biden μιλούσε για την ανάγκη να χάσει ο Putin την εξουσία στο ουκρανικό έδαφος.

Σημειώνεται πως η κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων στα βορειοδυτικά της Ουκρανίας, γύρω από το Κίεβο και το Χάρκοβο, ήρθαν αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba, επανέφερε το σενάριο της πολωνικής εμπλοκής στον πόλεμο. Όπως δήλωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου και αφού το πρωί της ίδιας ημέρας είχε συναντήσει τον
Biden, έλαβε τη διαβεβαίωση των Αμερικανών ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει αντίρρηση να παραχωρήσει η Πολωνια μαχητικά αεροσκάφη για την άμυνα της Ουκρανίας.

Μεγάλες επιχειρήσεις σε Κίεβο, Λβιβ και Χάρκοβο

Από την έναρξη του πολέμου, το Χάρκοβο πολιορκείται συνεχώς, μαζί με την Μαριούπολη. Αυτή τη φορά ο στόχος ήταν ένα πυρηνικό ερευνητικό κέντρο, που δέχθηκε τα πυρ των ρωσικών δυνάμεων. Στην πόλη Λβιβ η κατάσταση γίνεται εφιαλτική μετά τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι Ρώσοι εναντίον υποδομών, μίας αποθήκης καυσίμων μέσα στην πόλη και στρατιωτικών στόχων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κάτοικοι προμηθεύονται ακόμα και μάσκες φοβούμενοι χημική επίθεση, ενώ οι τοπικές αρχές ετοιμάζονται και για μάχες μέσα στην πόλη.

Στόχοι έγιναν και πόλεις κοντά στο Κίεβο, όπως το Τσερνίχιβ, όπου καταστράφηκε η γέφυρα που το ενώνει με την πρωτεύουσα. Πρόκειται για μία πόλη 130.000 κατοίκων, οι οποίοι έμειναν χωρίς τις βασικές παροχές – ρεύμα, θέρμανση, πόσιμο νερό. Η πόλη είναι κοντά και στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Ο Zelensky καλέσε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να δώσουν αεροπλάνα

Ο Ουκρανός πρόεδρος σε χθεσινή του ομιλία, κάλεσε τη Δύση να προμηθεύσει με περισσότερα τανκς και αεροπλάνα την Ουκρανία, ενώ ρώτησε αν η αμερικανική-ευρωπαϊκή συμμαχία φοβάται τη Μόσχα. «Ποιος διοικεί την ευρωατλαντική κοινότητα; Εξακολουθεί να είναι η Μόσχα λόγω εκφοβισμού;», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Volodymyr Zelensky έχει επανειλημμένως τονίσει ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να επεκταθεί περαιτέρω στην Ευρώπη εάν «πέσει» η Ουκρανία. Αλλά το ΝΑΤΟ δεν υποστηρίζει το αίτημά του για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, με το σκεπτικό ότι θα προκαλούσε μια γενικευμένη πολεμική σύγκρουση.

Χαιρέτισε επίσης τους κατοίκους του Σλάβουτικ, μιας βόρειας πόλης κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, οι οποίοι οργάνωσαν μαζική διαμαρτυρία όταν οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη. Αφού απέτυχαν να διαλύσουν τους πολυάριθμους διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία το Σάββατο – παρά το γεγονός ότι ανέπτυξαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και πυροβόλησαν από πάνω – τα ρωσικά στρατεύματα απελευθέρωσαν τον αιχμάλωτο δήμαρχο και συμφώνησαν να φύγουν.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ουκρανία: Η στιγμή που το συνεργείο του Sky News δέχεται επίθεση από ρωσικά πυρά

Ρωσία: «Δικαιούμαστε να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα» – Τι υποστηρίζει ο Dmitry Medvedev

Με πληροφορίες από Guardian