21η μέρα πολέμου στην Ουκρανία. Η αντίσταση των Ουκρανών έχει οδηγήσει πλέον τις ρωσικές δυνάμεις να χτυπούν ακόμα και πολυκατοικίες κοντά στο Κίεβο. Ο Volodymyr Zelensky, σε χθεσινή του ομιλία, είπε πως οι βομβαρδισμοί έπληξαν τέσσερα πολυώροφα κτίρια και σκότωσαν δεκάδες αμάχους.

Η κατάσταση σε Οδησσό και Μαριούπολη γίνεται ολοένα πιο απελπιστική και δραματική, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας ήχησαν σειρήνες σε δεκάδες περιοχές. Στο μεταξύ, αναμένεται ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων, με την ουκρανική πλευρά να εκφράζει αισιοδοξία σε αντίθεση με τον Vladimir Putin. Ωστόσο, ο βοηθός του προέδρου της Ουκρανίας Mykhailo Podolyak είπε ότι υπάρχουν «θεμελιώδεις αντιφάσεις» στις συνομιλίες που στοχεύουν στον τερματισμό της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας, αλλά «υπάρχουν σίγουρα περιθώρια για συμβιβασμό».

Δύο νεκροί στο Χάρκοβο

Ταυτόχρονα, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο , δέχτηκε επίσης επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, με δύο νεκρούς να επιβεβαιώνονται και δύο κτίρια να καταστρέφονται, ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας σε ενημέρωση σήμερα το πρωί.

Σε πολιορκία η Οδησσός

Οι τοπικές Αρχές υποστήριξαν ότι σε δύο περιοχές δυτικά της πόλης έγινε ρίψη 90 τουλάχιστον οβίδων, ενώ βομβαρδισμοί σημειώθηκαν από αέρα και θάλασσα, ενώ υπήρξαν αναφορές και για τραυματίες. Το Kyiv Independent αναφέρει επίσης ότι ρωσικά πολεμικά πλοία βομβάρδισαν τις ουκρανικές ακτές στην περιφέρεια της Οδησσού.

Επιπλέον, εικόνες από δορυφόρους έδειξαν 14 πλοία του Ρωσικού Στόλου να πλέουν προς την πόλη της Οδησσού, ανάμεσά τους και ένα αποβατικό πλοίο 120 μέτρων, το Pyotr Morgunov. «Δεν μπορούμε πια να εγγυηθούμε την ασφάλεια κανενός», ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι αναμένουν απόβαση στρατιωτών, ενώ στη Θάλασσα της Αζοφικής παραμένουν ισχυρές δυνάμεις του Ρωσικού Στόλου. Δορυφορικές εικόνες τον απεικονίζουν να κατευθύνεται προς την πόλη.

Ο Zelensky θα απευθυνθεί στο Κογκρέσο

Σε μια ακόμη ομιλία προς τους δυτικούς ηγέτες θα προχωρήσει ο Volodymyr Zelensky, προκειμένου να ζητήσει από το Κογκρέσο να υποστηρίξει την Ουκρανία περισσότερο. Αναμένεται να ζητήσει, ξανά, από τις ΗΠΑ να κλείσουν τον εναέριο χώρο πάνω από την Ουκρανία, ενώ ενδέχεται να πιέσει για προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ώστε οι Ουκρανοί να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ρώσικες αεροπορικές δυνάμεις. Τέλος, θα ζητήσει πιο αυστηρές οικονομικές κυρώσεις για τη Ρωσία.

Για την ώρα, η κυβέρνηση Biden έχει αποκλείσει κατηγορηματικά να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα, αποφασισμένη να αποφύγει την αναπόφευκτη άμεση μάχη μεταξύ των δυνάμεων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, μια σύγκρουση που ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι θα οδηγήσει σε «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr

Ουκρανία: Ο «μυστικός στρατός» που δεν μπορεί να κερδίσει η Ρωσία

Πετρέλαιο: Η τιμή του πέφτει κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι – Από τι επηρεάζεται

 

Με πληροφορίες από Guardian