Η Ρωσία επιβεβαίωσε τους φόβους της Δύσης, εισβάλλοντας στην Ουκρανία, έπειτα από μήνες στρατιωτικών ασκήσεων και αύξησης στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της ανατολικής ευρωπαϊκής χώρας.

Το Κρεμλίνο είχε απαιτήσει από την Δύση να εγγυηθεί πως το ΝΑΤΟ δεν θα δεχτεί την Ουκρανία και άλλα πρώην σοβιετικά κράτη ως μέλη του, δεν θα τους παρέχει όπλα και πως θα απομακρύνει τις στρατιωτικές του δυνάμεις από την Ανατολική Ευρώπη – οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αρνήθηκαν τα αιτήματα τους.

Τί πρέπει να γνωρίζουμε για την Ουκρανία

Η Ουκρανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη, εδαφικά, χώρα στην Ευρώπη μετά την Ρωσία και η όγδοη μεγαλύτερη πληθυσμιακά, με περισσότερους από 41 εκατομμύρια κατοίκους. Πρόκειται για ένα πρώην σοβιετικό κράτος, το οποίο κέρδισε την ανεξαρτησία του το 1991, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, αλλά αντιμετώπισε στην πορεία πολλές οικονομικές προκλήσεις και μέχρι σήμερα συνέχισε να αντιμετωπίζει ενδημική διαφθορά και αυταρχισμό.

Πέρα από τις συγκεκριμένες προκλήσεις, ρωσο-καθοδηγούμενες ομάδες στο Ντόνετσκ και την Λουχάνσκ, κοντά στα ρωσικά σύνορα, κατέλαβαν ρωσικά κτίρια, όπως αστυνομικές εγκαταστάσεις και κτίρια των Ειδικών Δυνάμεων σε αρκετές ουκρανικές πόλεις.

Live update: Ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία – 8 νεκροί, ρουκέτες πέφτουν στο Κίεβο

Το Ντόνετσκ ήταν και η περιοχή πάνω από την οποία, η πτήση MH17 των Malaysian Airlines, καταρρίφθηκε από ρωσικά πυρά. Τότε, είχαν χάσει τη ζωή τους, ολόκληρο το 15μελές πλήρωμα και οι 283 επιβαίνοντες, μεταξύ τους και 38 Αυστραλοί. Το ολλανδικό σύστημα ασφαλείας, ανακοίνωσε επίσημα πως η δολοφονική επίθεση έγινε από ρωσικά πυρά BUK.

Έκτοτε, η διαμάχη μεταξύ των Ρώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών δυνάμεων, έγινε όλο και εντονότερη, αφήνοντας πίσω της περισσότερους από 14.000 νεκρούς και καθιστώντας τις δύο χώρες, αντίπαλες.

Τι συμβαίνει τώρα στο ουκρανικό έδαφος;

Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy, επιβεβαίωσε πως σημειώθηκαν εκρήξεις στα σύνορα και σε διάφορες ουκρανικές πόλεις. Αρκετές εκρήξεις σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, το Χόρκοβο, την Οδησσό και άλλα σημεία κατά μήκος της χώρας.

Ο πρόεδρος της χώρας, έκανε έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους όσο περισσότερο γίνεται, ωστόσο τόνισε πως η χώρα βρίσκεται σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.

Ρωσικά στρατεύματα, έχουν ήδη εισβάλει σε νότιες παράκτιες πόλεις όπως η Μαριούπολη και η Οδησσός, την ώρα που ο Ουκρανός υπουργός εξωτερικών, Dmytro Kuleba, κάνει λόγο για ολοκληρωτική εισβολή εν εξελίξει.

Όταν δε, ο Vladimir Putin, ανακοίνωσε – επίσημα πλέον- την στρατιωτική επιδρομή των δυνάμεων του στην Ουκρανία, προειδοποίησε τις υπόλοιπες δυτικές χώρες πως οποιαδήποτε προσπάθεια για παρεμπόδιση των ρωσικών δράσεων, «θα οδηγήσει σε επιπτώσεις που δεν έχουμε ξαναδει».

Από την άλλη, ο κος. Kuleba, ανέφερε σε tweet του πως «τώρα είναι η ώρα να δράσουμε».

Γιατί η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία;

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, τις προηγούμενες ημέρες, δεν σταματούσε να δηλώνει πως η χώρα του δεν έχει καμία πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία, οπότε μέχρι σήμερα, πολλά από τα κίνητρα του παραμένουν άγνωστα.

Πιθανά σενάρια είναι η προσπάθεια της Ρωσίας να αποτρέψει την Ουκρανία να εισαχθεί στο ΝΑΤΟ, η επιθυμία να επανενώσει τις σοβιετικές χώρες και να αποκαταστήσει την πρότερη δόξα της ΕΣΣΔ. Άλλα σενάρια είναι η πρόθεση του Putin να επηρεάσει τα κεκτημένα της ενδοχώρας ή να παρέχει καθαρό πόσιμο νερό στην περιοχή της Κριμέας.

Ο Alexey Muraviev, καθηγητής στις Σπουδές Εθνικής Ασφαλείας και Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο Curtin, είπε στο ABC, πως ο Ρώσος πρόεδρος ήθελε να χρησιμοποιήσει την Ουκρανία ως «ουδέτερη ζώνη», ενάντια στο ΝΑΤΟ.

Πώς φτάσαμε εδώ;

Ίσως το πιο σημαντικό ερώτημα. Η ύπαρξη ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα δεν είναι νέα υπόθεση. Η Ρωσία, άρχισε να αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στην Ουκρανία περίπου ένα χρόνο πριν, Μάρτιο ή Απρίλιο 2021 κατά προσέγγιση, όταν περισσότερα από 80.000 στρατεύματα μετακινήθηκαν στην περιοχή.

Αρκετά από αυτά, απομακρύνθηκαν από την περιοχή τον Ιούνιο του ίδιου έτους, ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις επέστρεψαν δριμύτερες, στο τέλος του 2021, αυτή τη φορά 130.000 σε αριθμό.

Τον Δεκέμβρη 2021, η Μόσχα γνωστοποίησε μια σειρά απαιτήσεων, που περιλάμβανε και το αίτημα μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και απομάκρυνσης της συμμαχίας από την ανατολική Ευρώπη. Τα αιτήματά τους, συνοδεύτηκαν και από αόριστες – τότε- απειλές, για πιθανή στρατιωτική απάντηση σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Δύσης.

Τότε, τόσο οι ΗΠΑ, όσο και το ΝΑΤΟ, απέρριψαν επίσημα της απαιτήσεις του Ρώσου προέδρου σε γραπτή δήλωση τους, τον Ιανουάριο 2022.

Ως απάντηση, ο κος. Putin, είπε πως η Αμερική και οι σύμμαχοι της, αγνόησαν τις απαιτήσεις για υψηλή ασφάλεια της Ρωσίας και πως η Μόσχα θα παρέμενε διαθέσιμη για δημόσια συζήτηση.

Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν με αρκετά συμβούλια, τόσο δια ζώσης όσο και τηλεφωνικών και με συνδέσες βίντεο, μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών Putin, Biden, του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron, του Γερμανού καγκελάριου Olaf Scholz και φυσικά, του Ουκρανού προέδρου Zelenskyy.

Τότε, ο κος. Zelenskyy, προσπάθησε να κατευνάσει τις υπάρχουσες απειλές.

Οι έντονες ανησυχίες για ρωσική εισβολή και την επίσημη έναρξη πολέμου μεταξύ των δύο χωρών, επιβεβαιώθηκαν όταν ο Ρώσος πρόεδρος αναγνώρισε την ανεξαρτησία των περιοχών στις οποίες δρούσαν Αυτονομιστές, έδωσε το οκ στην επιστράτευση περιοχών όπου υπάρχουν αντιφρονούντες και δέχτηκε βουλευτική έγκριση για χρήση στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τη χώρα.

Η Δύση, απάντησε αμέσως με κυρώσεις. Ο πρωθυπουργός Scott Morrison, είπε πως η Αυστραλία, θα ενταχθεί στην ομάδα άλλων δυτικών χωρών που επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία, ανακοινώνοντας οχτώ πρόσωπα της ρωσικής κρατικής ασφαλείας, τα οποία βοηθούν και παρακινούν την εισβολή στην Ουκρανία και τονίζοντας πως οι ίδιοι αποτελούν στόχους των δυτικών κυρώσεων.

Ο ουκρανικός πόλεμος σε τίτλους

Ουκρανία

  • Η Ρωσία, θέτει σε ισχύ εδαφική, εναέρια και θαλάσσια εισβολή στην Ουκρανία, τα ξημερώματα της Πέμπτης. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εισβολή ενός ευρωπαικού κράτος προς ένα άλλο, από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • Ο Vladimir Putin εξηγεί ως στόχο της εισβολής, την «αποστρατιωτικοποίηση και απο-ναζικοποίηση» της Ουκρανίας.
  • Έχουν ήδη εξαπολυθεί βόμβες σε πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας της χώρας, το Κίεβο.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, έκανε έκκληση στους παγκόσμιους ηγέτες να θέσουν σε ισχύ όλες τις πιθανές κυρώσεις, τονίζοντας πως η πρόθεση του Putin, είναι η καταστροφή του κράτους της Ουκρανίας.
  • Η Ε.Ε. θα παγώσει όλες τις επαφές της με τη Ρωσία, θα μπλοκάρει την πρόσβαση των ρωσικών τραπεζών στην Ευρωπαική χρηματιστηριακή αγορά και θα βάλει στο στόχαστρο τα πραγματικά κίνητρα του Κρεμλίνου για αυτήν την «βάρβαρη επίθεση».
  • Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden, δήλωσε πως η Washington και οι σύμμαχοι της, θα επιβάλλουν βαριές κυρώσεις στη Ρωσία.
  • Ο ουκρανικός στρατός, ανέφερε πως κατέστρεψε 4 ρωσικά τανκ, κοντά στην ανατολική πόλη Χάρκοβο, σκότωσε 50 στρατιώτες κοντά σε μια πόλη στην περιοχή της Λουχάνσκ και κατέρριψε έκτο ρωσικό πολεμικό εναέριο σκάφος.
  • Κεντρικές χώρες της Ευρώπης, ξεκίνησαν ήδη τις προετοιμασίες, για να δεχτούν άμαχο πληθυσμό από την Ουκρανία, την ώρα που δεκάδες οχήματα Ουκρανών πολιτών καταφεύγουν στα σύνορα της Μολδαβίας.
  • Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan, είπε στον Putin πως δεν αναγνωρίζει το Ντονμπάς και τάσσεται υπέρ της Ρωσίας.
  • Η Κίνα, αρνήθηκε να αποκαλέσει τις κινήσεις της Ρωσίας ως «εισβολή».
  • Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko, πρότεινε το ενδεχόμενο συζητήσεων μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας στο Μινσκ.
  • Η Ουκρανία έκλεισε τον εναέριο χώρο της στις εμπορικές πτήσεις.
  • Ο Putin, απαγόρευσε την διέλευση εμπορικών πλοίων από την θάλασσα της Azov.
  • Οι ευρωπαϊκές μετοχές, σημείωσαν πτώση κατά 3% ενώ επενδυτές απέρριψαν μεγαλεπήβολες επενδύσεις. Τέλος, οι ρωσικές μετοχές, σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση όλων των εποχών για τη χώρα.