Σε ένα διπλωματικό «παραμύθι» για να δικαιολογήσει τη ρωσική εισβολή, προέβησαν η Συρία και η Νικαράγουα, υποστηρίζοντας την αναγνώριση δύο αποσχισθείσων περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας. Η Κίνα ωστόσο, δεν ακολούθησε την ίδια τακτική. Για την ακρίβεια, ο πόλεμος του Putin, δεν θέτει το Πεκίνο σε άβολη θέση. Από τη μία, οι Κινέζοι, με χαρά, προχωρούν σε υποστηρικτικές δηλώσεις προς το Κρεμλίνο και επιτίθενται στο ΝΑΤΟ και την Ουάσινγκτον, ενώ δεν κρύβουν την δυσαρέσκεια τους για τις αντιδράσεις της Δύσης και τους πιθανούς κινδύνους ενός νέου Ψυχρού Πολέμου.

Ωστόσο, η γεωπολιτική δυναμική που υπογράφει η εισβολή του Putin, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για το – εμμονικό με την εθνική κυριαρχία – Πεκίνο. Η ιδέα μιας μειονότητας ή ενός φυλετικού γκρουπ που προσδοκά την ανεξαρτησία του και επιθυμεί να αναγνωριστεί από μια συμπάσχουσα πυρηνική δύναμη, αποτελεί εφιάλτη για την Κίνα, δεδομένου ότι ανησυχεί για πιθανή εισβολή σε περιοχές όπως το Θιβέτ, τη Σιντζιάνγκ και το Χονγκ Κονγκ. Τέτοιους είδους δραστηριότητες, κρίνονται ανεπιθύμητες στην διεθνή διπλωματία της χώρας.

Live update: Ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία – Δεύτερο κύμα επιθέσεων δέχεται η χώρα

Επιπλέον, η Κίνα δεν επιθυμεί οι αναπτυσσόμενοι στρατηγικοί δεσμοί της με τον Ρώσο πρόεδρο, να καταστρέψουν εμπορικές σχέσεις της χώρας με πλούσια δυτικά κράτη, που από ότι φαίνεται εναντιώνονται ομόφωνα στην εκστρατεία του Putin στην Ουκρανία. Μπορεί ο Ρώσος πρόεδρος να ήταν τιμητικός καλεσμένος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Πεκίνου, ωστόσο πλέον αποτελεί, μάλλον, «πονοκέφαλο» για την ασιατική χώρα.

Ύστερα από την αναγνώριση του Putin, των περιοχών των δύο «Δημοκρατιών των Ανθρώπων», Λουχάνσκ και Ντόνετσκ , το βράδυ της Δευτέρας, η Κίνα και η Ρωσία, άρχισαν να χτίζουν ενωτικές γέφυρες. Στις 4 Φεβρουαρίου 2022, ο Putin, προχώρησε σε μια, από κοινού, δήλωση για την Κινεζορωσική στρατηγική στις διεθνείς σχέσεις, με τον Κινέζο ομόλογο του, Xi Jinping, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης που αποκλείστηκε από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς.

Το καμπανάκι κινδύνου ήχησε στην Ανατολική Ευρώπη, και η πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δήλωσε στο Συνέδριο Ασφαλείας του Μονάχου, πως η Μόσχα και το Πεκίνο, αναζητούν μια νέα εποχή και προσπαθούν να μεταβάλλουν τους υπάρχοντες διεθνείς κανόνες. Ο Ευρωπαίος διευθυντής εξωτερικής πολιτικής, Josep Borrell, έκανε λόγο για «επαναληπτικό μανιφέστο».

Όσον αφορά την δημόσια ρητορική της Κίνας, η ασιατική χώρα βρίσκεται και σε αυτό, στο πλευρό των Ρώσων. Το κρατικό tabloid Global Times, επέρριψε την ευθύνη στις ΗΠΑ, για τα γεγονότα στην Ουκρανία, λέγοντας πως «επιτέλους ανάγκασαν τη Ρωσία να δοκιμάσει να κατανοήσει τις απαιτήσεις ασφαλείας με αυτόν τον τρόπο».

Η κυβέρνηση της Κίνας ωστόσο, γνωρίζει πως οι υπολογισμοί της με την Ρωσία, είναι προβληματικοί. Το Πεκίνο, ξόδεψε χρόνια αποφεύγοντας τις επικρίσεις για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και αποφεύγοντας οποιαδήποτε εμπλοκή σε διεθνείς διαμάχες.

Ο Evan Feigenbaum, πρόεδρος της Carnegie Endowment for International Peace, είπε πως οι ανταγωνιστικοί διεθνείς στόχοι του Πεκίνο, έχουν μπει σε εξαιρετικά μειονεκτική θέση μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία: «Οι Κινέζοι, επιχειρούν να ισορροπήσουν τρεις στόχους, οι οποίοι δεν μπορούν να διορθωθούν: μια στρατηγική σχέση με την Ρωσία, αφοσίωση στην μακροχρόνια πολιτική τους για απαγόρευση επέμβασης των δυτικών και την επιθυμία να αποφευχθεί έμμεση ζημιά στα κινεζικά συμφέροντα, εξαιτίας της οικονομικής αστάθειας που θα προκληθεί σε Ευρώπη και Αμερική».

Η Κίνα αρνείται να καταδικάσει την ρωσική εισβολή

Παρά τους προβληματισμούς της, η Κίνα αρνείται μέχρι τώρα να καταδικάσει δημόσια τις επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αντιθέτως, καλεί τα εμπλεκόμενα μέλη να προετοιμάσουν περιορισμούς ενώ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι πυροδοτεί τις ήδη υπάρχουσες εντάσεις.

Σε μια συντονιστική συνάντηση του Υπουργείου Διεθνών Σχέσεων  που κράτησε για περισσότερα από 90 λεπτά, η εκπρόσωπος και υφυπουργός Διεθνών Σχέσεων Hua Chunying, έθεσε περισσότερα από 11 ερωτήματα που αφορούν τη δραστηριότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε αυτά τα ερωτήματα, περιλήφθηκε και το μείζον ερώτημα του αν το Πεκίνο θεωρεί πως οι ρωσικές επιθέσεις είναι μια ξεκάθαρη εισβολή ή απλώς πράξεις που καταπατούν την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας.

Η Chunying, πρόσθεσε πως η Κίνα θα ξεκινούσε να εισάγει σιτηρά από τη Ρωσία, μια κίνηση που θα μπορούσε να εξομαλύνει τις δυτικές κυρώσεις προς το κράτος του Putin.

«Το ουκρανικό ζήτημα έχει ένα εξαιρετικά πολύπλοκο ιστορικό υπόβαθρο. Φτάσαμε στην παρούσα κατάσταση εξαιτίας πολλών παραγόντων. Η εθνική ασφάλεια θα έπρεπε να αποτελεί ζήτημα που χρειάζεται από κοινού συνεργασία και βιώσιμη ασφάλεια, ενώ οι ανησυχίες όλων των μελών θα πρέπει να εκτιμηθούν και να αναγνωριστούν».

Η Κίνα παρακολουθεί συνεχώς την τωρινή κατάσταση και καλεί όλα τα μέλη να προβούν σε περιοριστικά μέτρα ώστε να μην ξεφύγει εκτός ελέγχου.

Αφού τέθηκαν ερωτήματα από δεκάδες μίντια για το αν η Κίνα θεωρούσε πως οι κινήσεις της Ρωσίας, είναι μια ξεκάθαρη εισβολή, η Κινέζα υφυπουργός Διεθνών Σχέσεων, ρώτησε τους ρεπόρτερ: «Γιατί έχετε εμμονή με την συγκεκριμένη ερώτηση; Ρωτήστε τις ΗΠΑ. Εκείνοι συνεχίζουν να πυροδοτούν την κατάσταση. Μπορείτε να τους ρωτήσετε, αν έχουν κάποιο πλάνο να σβήσουν εκείνη τη φωτιά».

Την Πέμπτη, η διεύθυνση κανονισμών της Κίνας, ανέφερε πως θα ξεκινήσουν τις εισαγωγές σιταριού από τη Ρωσία. Οι δύο χώρες, ανακοίνωσαν μια συμφωνία, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σχετικά με την εισαγωγή σιτηρών, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Putin στο Πεκίνο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Xi.

Πηγή: POLITICO