Η εισβολή των Ρώσων συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα στην Ουκρανία, έχοντας ήδη κοστίσει τη ζωή πολλών αμάχων πολιτών, ανάμεσα τους και παιδιά. Ο τρίτος γύρος συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας ολοκληρώθηκε χθες, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν σε έναν νέο γύρο, ενώ την Πέμπτη 10 Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί η συνάντηση των Υπουργείων Εξωτερικών στην Αττάλεια της Τουρκίας. Όσο γίνονται προσπάθειες για διπλωματική επίλυση ωστόσο, η Ρωσία συνέχιζε όλη νύχτα το σφυροκόπημα της Ουκρανίας, προκαλώντας τον θάνατο αμάχων, ακόμη και παιδιών.

Ο αριθμός των νεκρών αμάχων συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις βομβάρδισαν αρκετές πόλεις στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα με αναφορές της Κρατικής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης (SES) της Ουκρανίας.

Στην πόλη Sumy, αεροπορικός βομβαρδισμός κατέστρεψε σπίτια και έβαλε φωτιά σε πολυκατοικία. Μέχρι στιγμής έχει αναφερθεί ο τραυματισμός μιας γυναίκας, ενώ περισσότεροι από 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν – μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος προχώρησε στην ανακοίνωση του συμβάντος, δημοσιεύοντας στιγμιότυπα. Φωτογραφίες από τους νεκρούς στην στην πληγείσα πόλη και εικόνες των νεκρών παιδιών, δημοσίευσε και το ουκρανικό Κοινοβούλιο.

Volodymyr Zelensky: «Ο πόλεμος δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία, θα είστε οι επόμενοι»

Το Sumy, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών για την απομάκρυνση των αμάχων, η οποία ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα. Τα πρώτα πλάνα μάλιστα από τον ανθρωπιστικό διάδρομο μεταξύ των ουκρανικών πόλεων Sumy προς την Πολτάβα δημοσιεύτηκαν στο Twitter.

Στο Μικολάιβ, στη νότια Ουκρανία, είχαν ξεσπάσει αρκετές πυρκαγιές σε κατοικημένες περιοχές. Τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν κατά την επίθεση και άλλοι πέντε διασώθηκαν από τα ερείπια πριν μεταφερθούν εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν φωτιά σε εννέα ορόφους και 27 διαμερίσματα πολυκατοικίας -μια πυρκαγιά που χρειάστηκε περισσότερες από τέσσερις ώρες για να κατασβεστεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 4 άνθρωποι.

Σήμερα, γίνεται μια νέα προσπάθεια για ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων.

Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην Ουκρανία

Η Ρωσία συνεχίζει να πολιορκεί την Ουκρανία για δεύτερη εβδομάδα, με ορισμένες πόλεις και κωμοπόλεις να υφίστανται βομβαρδισμούς, λεηλασίες και ελλείψεις σε κρίσιμες προμήθειες.

Στη Μαριούπολη υπολογίζεται ότι 200.000 άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από την πόλη, αναμένοντας το άνοιγμα ασφαλών ανθρωπιστικών διαδρόμων. Η πόλη αντιμετωπίζει την έλλειψη νερού, τροφής και ρεύματος, ενώ τα τηλεφωνικά δίκτυα είναι απενεργοποιημένα. Τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε αντιβιοτικά και παυσίπονα και οι γιατροί χρειάστηκε να κάνουν κάποιες επείγουσες εγχειρήσεις χωρίς αυτά.

Η αστυνομία συμβουλεύει τους ανθρώπους να παραμείνουν σε καταφύγια μέχρι να ακούσουν επίσημα μηνύματα που μεταδίδονται από τα μεγάφωνα για να απομακρυνθούν.

Στο Κίεβο στρατιώτες και εθελοντές στήνουν οδοφράγματα και εμπόδια προκειμένου να εμποδίσουν με την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων. Σακιά με άμμο, στοιβαγμένα λάστιχα, εμπόδια με τσιμέντα και φορτηγά, αλλά και εκατοντάδες σημεία ελέγχου.

Εν τω μεταξύ, η περίφημη ρωσική φάλαγγα παραμένει έξω από το Κίεβο, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις, όπως εκτιμούν διεθνή ΜΜΕ, ετοιμάζονται να περικυκλώσουν την πόλη.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Vitali Klitschko, δήλωσε: «Σε κάθε σπίτι, σε κάθε δρόμο, σε κάθε σημείο ελέγχου, θα πολεμήσουμε μέχρι θανάτου αν χρειαστεί».

Στην πόλη Χορένκα, οι βομβαρδισμοί μετέτρεψαν ολόκληρη την περιοχή σε χαλάσματα.

Στο Χάρκοβο, η πόλη των 1,4 εκατομμυρίων κατοίκων συνεχίζει να δέχεται βομβαρδισμούς με στόχο πολυκατοικίες.

Στο Μικολάιβ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους και έχουν ανοίξει πυρ σε κατοικημένες περιοχές.

Χθες, Δευτέρα 7 Μαρτίου, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι σκοτώθηκε ανώτερος διοικητής του ρωσικού στρατού σε μάχες κοντά στο Χάρκοβο. Ο Ουκρανός Πρόεδρος Volodymyr Zelensky σε διάγγελμά του κατά τη διάρκεια της νύχτας είπε ότι οι Ρώσοι ζουν «έναν εφιάλτη» και ότι δεν φοβάται κανέναν.