Για 8η ημέρα, οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν διάφορες πόλεις της Ουκρανίας, βομβαρδίζοντας ακόμα και το Κίεβο. Η χώρα του Volodymyr Zelensky, που έχει γίνει σύμβολο τις τελευταίες ημέρες, είναι ολοκληρωτικά μόνη της. Ναι, μεν, η Δύση έχει στείλει μια κάποια βοήθεια, επί της ουσίας όμως, η Ουκρανία παλεύει μόνη, απέναντι στην υπερδύναμη που λέγεται Ρωσία.

Έχουν γεννηθεί προφανώς ερωτήματα για το αν η Δύση θα μπορούσε να συμβάλλει περισσότερο με στρατιωτικές και οικονομικές προσπάθειες βοήθειας, ωστόσο σε αυτό που για εμάς φαίνεται φυσιολογικό και θα έπρεπε να γίνει, κρύβονται σοβαροί κίνδυνοι.

Ουκρανία: Και που θα κερδίσει τον πόλεμο ο Putin, τον έχει ήδη χάσει

Απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Ουκρανία

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου, την περασμένη εβδομάδα, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας, Vadym Prystaiko, κάλεσε τη Δύση, από το Ηνωμένο Βασίλειο, να εφαρμόσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα του, υποστηρίζοντας ότι «άνθρωποι πεθαίνουν όσο μιλάμε», με τους βομβαρδισμούς να επιδεινώνονται.

Οι ηγέτες της Δύσης έχουν δηλώσει πως για το ΝΑΤΟ δεν είναι δυνατό να επιβάλει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, γιατί όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Ben Wallace, αυτή η κίνηση θα οδηγούσε σε έναν πόλεμο της Ρωσίας προς όλη την Ευρώπη.

Ο Tobias Ellwood, ο πρόεδρος των Συντηρητικών της Επιτροπής Άμυνας, παραπονέθηκε ότι ο Wallace δεν έπρεπε να είχε αποκλείσει την ιδέα, δημόσια τουλάχιστον. «Αυτό δείχνει ότι έχουμε ξεχάσει τους κανόνες της μεταψυχροπολεμικής πολιτείας, επιδεικνύοντας αδυναμία και αποτυγχάνοντας να περιορίσουμε τον εχθρό», είπε ο βουλευτής.

Επίγειες δυνάμεις στην Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη

Ο Boris Johnson, σε επίσκεψή του στην Εσθονία την Τρίτη, είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και άλλα δυτικά έθνη «δεν θα πολεμήσουν τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία». Ο διπλασιασμός των βρετανικών δυνάμεων, σε 2.000 στρατιώτες, στη χώρα της Βαλτικής δεν ήταν «τίποτα περισσότερο από αμυντικά μέτρα», πρόσθεσε.

Δεν υπήρξε πολιτική βούληση να αφήσει την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αν και αυτό άφησε το Κίεβο να αντεπεξέλθει μόνο του τώρα που βρίσκεται υπό ρωσική επίθεση. Μια πιο ρεαλιστική εικόνα, είπε ο καθηγητής Malcolm Chalmers από το thinktank Rusi, θα ήταν να «συνεχίσει το ΝΑΤΟ να ενισχύει την ανατολική πλευρά του», αυξάνοντας το μέγεθος των στρατευμάτων από τη Ρουμανία στο νότο έως την Εσθονία στο βορρά.

Το ΝΑΤΟ είχε ήδη πει ότι θα αναπτύξει «χιλιάδες» στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη, ωστόσο μόνο οι ΗΠΑ έχουν στείλει 12.000 στρατιώτες. Αλλά αυτό ελάχιστα θα βοηθήσει άμεσα το Κίεβο.

Ρωσία: Παρακολουθώντας τον πόλεμο στην τηλεόραση – Μια εντελώς διαφορετική ιστορία

Περισσότερα όπλα και στρατιωτική βοήθεια

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο προμήθευσαν αντιαρματικά όπλα στην Ουκρανία πριν ξεκινήσουν οι μάχες. Μόλις η Ρωσία προχώρησε σε εισβολή, επιπλέον χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Ολλανδίας, έστειλαν αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα. Ωστόσο, για να αντέξουν τη ρωσική επίθεση, αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί και αργότερα.

«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να παρέχουμε όπλα που έχουν συνηθίσει να λειτουργούν οι Ουκρανοί, όπως φορητά αντιαεροπορικά συστήματα και πολλούς αντιαρματικούς πυραύλους». Οι ουκρανικές δυνάμεις θα χρειαστούν επίσης τα βασικά -πυρομαχικά και καύσιμα- και ανοιχτές γραμμές ανεφοδιασμού.

Μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία

Οι ειδικοί προβλέπουν, ότι η προέλαση της Ρωσίας στο Κίεβο και σε άλλα μεγάλα κέντρα θα γίνει δυσκολότερη. Ο Mathieu Boulègue, από το thinktank Chatham House, είπε ότι έρχεται «μεγαλύτερος πόλεμος» με βομβαρδισμούς που δεν θα αποτελούν χτυπήματα ακριβείας και αυξανόμενες απώλειες αμάχων.

Λέγεται ότι τα τρόφιμα είναι λίγα στα ανατολικά της Ουκρανίας, ενώ η βοήθεια υποστηρίζεται στα πολωνικά σύνορα και χρειάζονται 48 ώρες για να περάσει. «Σε γενικές γραμμές, οι γείτονες της Ουκρανίας πρέπει να προετοιμαστούν για μια ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε ο Keir Giles, από το Chatham House, προσθέτοντας ότι η κατάσταση απαιτεί μεγάλες προσπάθειες χορηγών από κυβερνήσεις και εθελοντές.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Johnson ανακοίνωσε ότι είχε ξεκινήσει μια δημόσια έκκληση της Επιτροπής Έκτακτης Καταστροφών για βοήθεια στην Ουκρανία, με τη βρετανική κυβέρνηση να δεσμεύεται να καλύψει τις πρώτες δωρεές των 20 εκατομμυρίων λιρών.

Μπλοκάρισμα των εξαγωγών ενέργειας

Το μεγαλύτερο πλήγμα της Δύσης για την οικονομία της Ρωσίας θα ήταν το μπλοκάρισμα των εξαγωγών ενέργειας. Μέχρι στιγμής, αυτό δεν μπορεί να γίνει αφού θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στα ευρωπαϊκά έθνη που εξαρτώνται από την παροχή φυσικού αερίου.

Έως και 700 εκατομμύρια δολάρια πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων εμπορευμάτων πιστεύεται ότι αγοράζονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την ΕΕ κάθε μέρα, τροφοδοτώντας τη ρωσική οικονομία και βοηθώντας το Κρεμλίνο. Η Ρωσία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ, με έως και 65% στη Γερμανία και 100% σε ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Ωστόσο, υπάρχουν επιλογές για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας περισσότερων προμηθειών υγρού φυσικού αερίου από άλλα έθνη, όπως το Κατάρ. Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει αυξημένη χρήση ενέργειας από άνθρακα, καθώς και να καθυστερήσει η Γερμανία το προγραμματισμένο κλείσιμο των τριών πυρηνικών αντιδραστήρων της που απομένουν.

Anonymous: Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας διέρρευσε πληροφορίες για τη δολοφονία του Zelensky

Αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις

Οι κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες και την κεντρική τράπεζα της χώρας έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην οικονομία της. Σε μια πρώτη φάση, το χρηματιστήριο της Μόσχας παραμένει κλειστό, ενώ το ρούβλι έπεσε σχεδόν 30% τη Δευτέρα.

Τα μέτρα για τον αποκλεισμό περισσότερων ρωσικών τραπεζών από το διεθνές δίκτυο πληρωμών Swift βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία. Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι το να πέσει το δίχτυ πολύ βαθιά θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο δεν έχει δει ποτέ κρίση σαν κι αυτή.

Στόχος οι ολιγάρχες

Ο Boris Johnson ανακοίνωσε νέα μέτρα κατά της διαφθοράς , συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων σε Ρώσους ολιγάρχες. Ωστόσο, μόνο εννέα άτομα έχουν στοχοποιηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι στιγμής, με την ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις σε πολύ περισσότερα.

Το «χτύπημα» της ρωσικής ελίτ, η οποία επιτρέπει στο καθεστώς του Vladimir Putin και της οποίας ο πλούτος διαδίδεται σε όλο τον κόσμο σε ακίνητα και επιχειρηματικές επενδύσεις, θα ασκήσει με τη σειρά της πίεση στον ίδιο τον πρόεδρο.

Υπήρξαν εκκλήσεις για ένα πιο γρήγορο και πιο φαρδύ δίχτυ. Η Margaret Hodge, βουλευτής των Εργατικών, προέτρεψε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να βάλει στο στόχαστρο 105 ακόμη ολιγάρχες. «Είμαστε συνένοχοι σε αυτό και το διευκολύνουμε με το να μην το αντιμετωπίσουμε», είπε.

Με πληροφορίες από Guardian