Με την ρωσική επίθεση να βρίσκεται προ των πυλών, οι σειρήνες πολέμου στο Κίεβο, ακούστηκαν για πρώτη φορά, με τους πολίτες να φοβούνται πως η επικείμενη εισβολή στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας θα γίνει άμεσα. Αναφορές δείχνουν πως ένα μεγάλο κονβόι από πυρομαχικά κατευθύνεται από να βορειοανατολικά. Στρατιωτικοί αναλυτές, πιστεύουν πως ο ρωσικός στρατός έχει μεγάλη ισχύ, αφού έχει γίνει πιο επαγγελματικός, με τελειοποιημένα όπλα και με ισχυρό στρατιωτικό δυναμικό, που έχει εμπειρία πολέμου από τη Συρία. Οποιοδήποτε σφάλμα στην τακτική τους, που συναντήσαμε το 1995, στην διαμάχη στο δημοκρατικό πολίτευμα της Τσετσενίας.
Πληροφορίες από την πρώτη κιόλας ημέρα του πολέμου, ανέφεραν πως οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις ήταν πολύ πιο ισχυρές σε σχέση με το 2014, όταν δεν κατάφεραν να σταματήσουν (τότε) την Ρωσία, από το να καταλάβει την Κριμαία και να ιδρύσει δυο γεωγραφικές περιοχές – διεξόδους, στην ανατολική Ουκρανία.
Όμως, η Ρωσία είχε τους αριθμούς και την στρατιωτική ισχύ. Οι Ουκρανοί, έμελλε να επαναπροσδιορίσουν τα λεγόμενα του Στάλιν, ο οποίος είχε πει πως η «ποσότητα ενέχει από μόνη της ποιότητα».
Οι δυο πρώτες εβδομάδες του πολέμου, απέδειξαν πως οι συγκεκριμένες προγνώσεις ήταν λανθασμένες. Οι Ρώσοι βρήκαν εμπόδια, οι Ουκρανοί αντιστάθηκαν. Γύρω από το Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις έσβησαν. Στα νότια, εξελισσόταν μια διαφορετική ιστορία. Οι Ρώσοι, διενεργούσαν με σταθερά βήματα, ανοίγοντας έναν εδαφικό διάδρομο μεταξύ Κριμαίας και Μόσχας.
Αναχώματα στους κεντρικούς δρόμους του Κιέβου
Τις τελευταίες δυο ημέρες, δορυφόροι δείχνουν μια ξεκάθαρη εικόνα των εδαφικών κινήσεων της Ρωσίας. Το συμπέρασμα που βγαίνει από τις απεικονίσεις είναι πως το κονβόι 40 μιλίων της Ρωσίας, βορειοδυτικά του Κιέβου, έχει αρχίσει να διασκορπίζεται και να αναδιοργανώνεται. Οι τελευταίες πληροφορίες από το Αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, είναι πως τα οχήματα που βρίσκονται κοντά στο Κίεβο, δεν κινούνται.
Οι διαμάχες γύρω από το Κίεβο, έχουν επικεντρωθεί στα βορειοδυτικά, και εξελίσσονται συνεχώς από την πρώτη ημέρα, όταν ρωσικά εναέρια στρατεύματα, προσεδαφίστηκαν σε ένα αεροδρόμιο κάργκο, κοντά στις πόλεις Χοστόμελ και Ίρπιν. Και οι δυο πλέον, έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες καταστροφές. Αυτή τους η κίνηση, φαίνεται να έγινε, ώστε να διασφαλιστεί η εισβολή τους στο Κίεβο. Όμως τότε, τα ουκρανικά στρατεύματα τους είχαν σταματήσει.
Η πληγείσα νοτιοδυτική περιοχή, βρίσκεται μόλις 20 λεπτά μακριά (οδικώς) από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας, η οποία προς το παρόν δεν έχει υποστεί σχεδόν καμία καταστροφή, παρά το γεγονός πως οι σειρήνες δεν έχουν σταματήσει να ηχούν.
Την τελευταία εβδομάδα, οι Ουκρανοί, βελτίωσαν κατά πολύ την άμυνα τους, η οποία προηγουμένως, ήταν σχεδόν ανύπαρκτη σε σημεία. Περιοχές που αποτελούνταν κατά βάση από τσιμεντένια κτίρια, έχουν πλέον μετατραπεί σε οδοφράγματα. Κατά μήκος της πόλης, έχουν δημιουργηθεί τείχη με σακιά γεμάτα άμμο, ενώ οι μεταλλορύχοι του Κιέβου, εργάζονται πυρετωδώς.
Παρ΄όλα αυτά, δεν έχει γίνει ακόμη ξεκάθαρο αν η Ρωσία σκοπεύει να περικυκλώσει το Κίεβο, ή αν σκοπεύει να τους αναγκάσει σε παράδοση, εισβάλλοντας στο κέντρο του με στρατεύματα. Οι επιλογές δεν είναι πολλές. Οποιαδήποτε άμεση επίθεση, μέχρι στιγμής, έχει διακοπεί από τις ουκρανικές δυνάμεις. Το να περικυκλώσουν μια μεγάλη πρωτεύουσα, θα χρειαστεί αρκετό ανθρώπινο δυναμικό.
Το μόνο σίγουρο είναι πως ο στρατός του Putin, ανασυντάσσεται και αναδιοργανώνεται συνεχώς, μη αποδεχόμενος μια πιθανή ήττα. Ωστόσο, χωρίς καμία αμφιβολία, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, πραγματοποιούν ελλειπείς αποστολές με ελλειπή ταχύτητα. Αυτό, οφείλεται εν μέρει σε δικά τους λάθη και εν μέρει στο γεγονός πως οι Ουκρανοί αποδεικνύονται αρκετά δυνατοί αντίπαλοι.
Οι επόμενες εβδομάδες, θα αποδειχτούν κρίσιμες για το μέλλον του Κιέβου αλλά και για το μέλλον της Ουκρανίας γενικότερα. Αν η Ρωσία δεν επιχειρήσει και πάλι, να επιτεθεί στην πρωτεύουσα, οι προασπιστές της, θα αναπτύξουν και άλλη ισχύ, βάλλοντας έτσι ακόμη περισσότερο το καθεστώς του Putin.
Πηγή: BBC
Διαβάστε ακόμα:
Ρωσία: Το μπλοκάρισμα του Facebook έφερε την ανάπτυξη ιδιωτικών social media