Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ και σε ένα μέρος του Καναδά, βιώνουν την περίοδο των γιορτών με πολικό ψύχος και χιονοθύελλες, με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για τα «πιο κρύα Χριστούγεννα των τελευταίων δεκαετιών». Πρόκειται για μια ισχυρή χειμερινή καταιγίδα της Αρκτικής, με τη θερμοκρασία να δείχνει ακόμα τους -45 βαθμούς Κελσίου.

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στις πτήσεις, αφού περισσότερες από 5.700 είχαν ακυρωθεί το βράδυ της Πέμπτης και πάνω από 24.700 είχαν καθυστερήσει, σύμφωνα με το FlightAware. Περίπου 153 εκατομμύρια ανθρώπους θα επηρεάσει η ανεμοθύελλα, ενώ μέρη όπως το Des Moines, στην Αϊόβα, θα χτυπηθούν από το πολικό ψύχος, καθιστώντας δυνατή την πρόκληση κρυοπαγημάτων σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) δήλωσε ότι θερμοκρασίες -45 βαθμών Κελσίου που παγώνουν τα κόκκαλα είναι πιθανές μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας σε ορισμένες περιοχές της χώρας. «Η υποθερμία και ο θάνατος είναι επίσης πιθανά από την παρατεταμένη έκθεση στο κρύο», ανέφερε η υπηρεσία.

«Με ανέμους εκτεταμένους, ισχυρότερους από 50 μίλια/ώρα κατά περιόδους, θα μπορούσαν να υπάρξουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, και αν σκεφτείτε το κρύο που έρχεται, δεν είναι καθόλου κάτι που θα θέλατε να αντιμετωπίσετε», δήλωσε ο μετεωρολόγος ο μετεωρολόγος του Weather Channel, Chris Warren.

Συνθήκες λευκής παγωνιάς προκάλεσαν καταστροφές από το Κολοράντο, ανατολικά στο Γουαϊόμινγκ και βόρεια στη Μινεσότα. Η τροχαία του Γουαϊόμινγκ χειρίστηκε 787 κλήσεις για βοήθεια και 104 ατυχήματα μέσα σε μόλις 12 ώρες. Ακόμα και η ζεστή Φλόριντα, η «Πολιτεία της Ηλιοφάνειας», αναμένεται να δει τα πιο κρύα Χριστούγεννα των τελευταίων 30 ετών.

Η Αμερικανική Ένωση Αυτοκινήτων υπολόγισε ότι περισσότεροι από 112 εκατομμύρια άνθρωποι θα ταξιδέψουν 50 μίλια (80 χλμ.) ή περισσότερο από το σπίτι μεταξύ Παρασκευής 23 Δεκεμβρίου και 2 Ιανουαρίου, η συντριπτική πλειοψηφία -102 εκατομμύρια – με το αυτοκίνητο. «Περάσαμε μια υπέροχη εβδομάδα των Ευχαριστιών με ελάχιστη αναστάτωση», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Πιτ Μπούτιγκιγκ στο καλωδιακό κανάλι MSNBC. «Δυστυχώς, δεν θα είναι έτσι τα Χριστούγεννα».

Οι κυβερνήτες του Κεντάκι, της Βόρειας Καρολίνας, της Τζόρτζια και της Οκλαχόμα κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η πόλη Μπάφαλο της Νέας Υόρκης κήρυξε επίσης κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα κλείσει τα σχολεία της την Παρασκευή. Άλλες πολιτείες, όπως το Μέριλαντ, έχουν ενεργοποιήσει επιχειρήσεις αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης ενόψει της καταιγίδας, ενώ άλλες έχουν ανοίξει καταφύγια για όσους χρειάζονται στέγη, ζέστη και αίτηση.

Διαβάστε ακόμη: Χριστούγεννα στη φυλακή θα κάνει η Εύα Καϊλή: Οι 3 λόγοι για την απόφαση των δικαστών και οι φόβοι περί απαγωγής

Στη Νότια Ντακότα, ο διαχειριστής έκτακτης ανάγκης του Rosebud Sioux, Robert Oliver, δήλωσε ότι οι τοπικές Αρχές εργάζονται για να καθαρίσουν τους δρόμους για να παραδώσουν προπάνιο και καυσόξυλα στα σπίτια, αλλά αντιμετωπίζουν έναν αδυσώπητο άνεμο που έχει δημιουργήσει χιονοστιβάδες πάνω από 3 μέτρα σε ορισμένα μέρη.

«Αυτός ο καιρός και η ποσότητα του εξοπλισμού που διαθέτουμε – δεν έχουμε αρκετό», δήλωσε ο Oliver, σημειώνοντας ότι οι διασώσεις ανθρώπων που είχαν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους έπρεπε να διακοπούν νωρίς την Πέμπτη, καθώς η θερμοκρασία είχε φτάσει στους -41 βαθμούς Κελσίου. Είπε ότι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πρόσφατες καταιγίδες, συμπεριλαμβανομένης μιας χιονοθύελλας της περασμένης εβδομάδας.

Σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ, οι αρχές ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος και προειδοποίησαν τους πολίτες να λάβουν προφυλάξεις για την προστασία των ηλικιωμένων και των άστεγων και των ζώων και, αν είναι δυνατόν, να αναβάλουν τα ταξίδια. Ορισμένες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας προέτρεπαν τους πελάτες να χαμηλώσουν τους θερμοστάτες τους για να εξοικονομήσουν ενέργεια.

«Αυτό το γεγονός θα μπορούσε να είναι απειλητικό για τη ζωή σας εάν εγκλωβιστείτε», σύμφωνα με μια διαδικτυακή ανάρτηση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στη Μινεσότα, όπου οι αξιωματούχοι ανέφεραν δεκάδες ατυχήματα.

Στο Κάνσας Σίτι του Μιζούρι, ένα άτομο έχασε τη ζωή του μετά την ανατροπή οχήματος σε παγωμένο ρυάκι, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η πολιτειακή αστυνομία του Μίσιγκαν ετοιμάστηκε να αναπτύξει επιπλέον αστυνομικούς για να βοηθήσει τους οδηγούς. Και κατά μήκος ενός δρόμου με διόδια στον Interstate 90 στη βόρεια Ιντιάνα, τα συνεργεία ετοιμάστηκαν να καθαρίσουν μέχρι και ένα μέτρο χιόνι, καθώς οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν για συνθήκες χιονοθύελλας εκεί από το βράδυ της Πέμπτης.

«Αν ψάχνετε να πάτε στο σπίτι κάποιου για τις γιορτές και δεν έχετε φύγει μέχρι τώρα, μπορεί να γίνει επικίνδυνο σύντομα», δήλωσε ο Rick Fedder, ο επικεφαλής λειτουργίας της ITR Concession Co., του ιδιωτικού φορέα εκμετάλλευσης του δρόμου διοδίων.

Και ο Καναδάς όμως έχει πολλά προβλήματα, με τον καιρό να βάζει φρένο εξίσου σε καθυστερήσεις και ακυρώσεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Βανκούβερ.