Πολιτικό χάος επικρατεί στη Σρι Λάνκα, μετά την παραίτηση του προέδρου Ρανίλ Βικρεμεσίγνκε, αφού διαδηλωτές μπούκαραν στο προεδρικό μέγαρο οργισμένοι για την οικονομική κατάσταση που έχει φτάσει στο απροχώρητο. Τη διακυβέρνηση της χώρας έχει αναλάβει τώρα μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα.
Η οικονομική κρίση στη Σρι Λάνκα, προκλήθηκε από σοβαρή έλλειψη συναλλάγματος και οδήγησε στην αναστολή των εισαγωγών τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν τους μελλοντικούς νέους ηγέτες να ενεργήσουν ταχύτατα για να αποκαταστήσουν την οικονομική σταθερότητα και να εκτονώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια.
Video footage of Sri Lankan protesters taking over President's office in Colombo
📸 Buddi U Chandrasiri pic.twitter.com/FINwaaqUat
— NewsWire 🇱🇰 (@NewsWireLK) July 9, 2022
Στο μεταξύ, ορισμένοι από τους διαδηλωτές που λεηλάτησαν το προεδρικό μέγαρο, αποφάσισαν να πάρουν και έναν υπνάκο στην κατοικία του Βικρεμεσίγνκε, ενώ κάποιοι άλλοι βούτηξαν για μια βουτιά στην πισίνα. Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, κάποια κρατώντας όπλα, στέκονταν έξω από το συγκρότημα αλλά δεν εμπόδιζαν τους ανθρώπους να εισέλθουν.
Ανάμεσά τους ήταν και μια 60χρονη πωλήτρια, η οποία περιπλανήθηκε στο κτίριο, λες και ήταν κάποιο μουσείο, μαζί με την κόρη και τα εγγόνια της. «Δεν έχω ξαναδεί ένα τέτοιο μέρος στη ζωή μου», δήλωσε καθισμένη σε έναν αναπαυτικό καναπέ. «Ζούσαν μέσα στην απόλυτη πολυτέλεια ενώ εμείς υποφέραμε».
Sri Lanka protesters are seen swimming in the president’s pool after thousands stormed the presidential palace Saturday demanding his resignation as the country faces a severe economic crisis. pic.twitter.com/NsTnATol4x
— CBS News (@CBSNews) July 9, 2022
Ο κατήφορος της Σρι Λάνκα
Η Σρι Λάνκα είχε κάποιο μεσαίο εισόδημα και καλό επίπεδο ζωής, ωστόσο η τζιχαντιστική επίθεση το 2019 και στη συνέχεια η έξαρση του κορωνοϊού, ήταν τα δύο μεγάλα πλήγματα. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει την χειρότερη οικονομική κρίση, με τον πληθωρισμό να φτάνει το 54,6% τον Ιούνιο και την κεντρική τράπεζα να προειδοποιεί ότι τους επόμενους μήνες ενδέχεται να φτάσει το 70%.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο ΟΗΕ, περίπου το 80% του πληθυσμού της χώρας αναγκάζεται να παραλείψει γεύματα. Η χώρα των 22 εκατ. πολιτών βίωσε προφανώς και μια σειρά κακών πολιτικών αποφάσεων, για τις οποίες οι πολίτες κατηγορούν την οικογένεια του προέδρου που βρίσκεται στην εξουσία από το 2005.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Ποιος κορωνοϊός: 70.000 κόσμος πήγε στη συναυλία των Maneskin στη Ρώμη – Ούτε δείγμα μάσκας
Μύκονος: Εκρηκτική κόρη πολιτικού και γνωστός DJ διακινούσαν κοκαΐνη από τη Βόρεια Μακεδονία