Πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε σε σούπερ μάρκετ, στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, με δράστη έναν 18χρονο Αμερικανό ονόματι Payton Gendron. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 3 τραυματίστηκαν. Οι τρεις τραυματίες είναι υπάλληλοι του καταστήματος και η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο, σύμφωνα με τις αρχές.

Η επίθεση έγινε σε κατάστημα συνοικίας όπου διαμένουν κυρίως μαύροι πολίτες. Οι τρεις τραυματίες είναι υπάλληλοι του καταστήματος και η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο δράσης αφού πυροβολούσε στα τυφλά, με 11 εξ αυτών που δέχθηκαν σφαίρες να είναι μαύροι. Στη συνέχεια παραδόθηκε στην αστυνομία, με τις αρχές να κάνουν λόγο για «έγκλημα μίσους» και για «βίαιο εξτρεμισμό με ρατσιστικά κίνητρα».

Ο ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε τρεις ανθρώπους στο πάρκινγκ, προτού ανταλλάξει πυρά με πρώην αστυνομικό που εργαζόταν ως φύλακας του καταστήματος. Όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με αστυνομικούς στον προθάλαμο του καταστήματος, ο δράστης έστρεψε το όπλο στον λαιμό του, αλλά οι αστυνομικοί τον έπεισαν να το πετάξει και να παραδοθεί.

Από το γραφείο του FBI στο Μπάφαλο, ο Stephen Belongia δήλωσε πως «διερευνούμε αυτό το περιστατικό τόσο ως έγκλημα μίσους όσο και ως υπόθεση βίαιου εξτρεμισμού με ρατσιστικά κίνητρα» προσθέτοντας ότι υπάρχουν στοιχεία για «φυλετική εχθρότητα».

Ο ύποπτος πιστεύεται ότι οδήγησε περίπου 200 μίλια για να φτάσει στην κατά κύριο λόγο μαύρη περιοχή της πόλης. «Βγήκε από το όχημά του. Ήταν πολύ βαριά οπλισμένος. Φορούσε κράνος και Είχε μια κάμερα που έδειχνε live τι έκανε», είπε αστυνομικούς στους δημοσιογράφους.

Ο δράστης έκανε live μετάδοση στο Twitch

Το Twitch είναι μια ιστοσελίδα που ανήκει στην Amazon και είναι αρκετά δημοφιλής στους gamers. Ο δράστης έκανε live μετάδοση, με το κανάλι να κατεβάζει το βίντεο δύο λεπτά αφότου ξεκίνησε η επίθεση, ενώ στη συνέχεια τον απέβαλλε επ’αόριστον.

Ο δράστης είχε γράψει ότι θα χρησιμοποιήσει μια κάμερα GoPro για να μεταδόσει ζωντανά μια επίθεση στο Twitch, ώστε «όλοι στο ίντερνετ να μπορούν να την παρακολουθήσουν και να την καταγράψουν». Σύμφωνα με κάποιες άλλες αναρτήσεις στα social media, έδειχνε ότι είχε ετοιμάσει μια λίστα στο Discord, με πράγματα που ήθελε να κάνει, όπως να συνεχίσει να γράφει το μανιφέστο και να κάνει τεστ για το livestream πριν από την επίθεση.

Με τη σειρά του ο Joe Biden δήλωσε πως: «Λυπούμαστε για τις οικογένειες των 10 θυμάτων των οποίων οι ζωές καταστράφηκαν παράλογα, καθώς και για όλους όσους έχουν σωματικές και συναισθηματικές πληγές αυτής της φρικτής επίθεσης. Η Πρώτη Κυρία και εγώ προσευχόμαστε για τα θύματα και τις οικογένειές τους και οι καρδιές όλης αυτής της χώρας είναι με τον λαό του Μπάφαλο» και πρόσθεσε:

«Πρέπει να μάθουμε περισσότερα για το κίνητρο της επίθεσης, αλλά δεν χρειαζόμαστε τίποτα περισσότερο για να δηλώσουμε τη ξεκάθαρη αλήθεια ηθικής: Ένα έγκλημα μίσους με ρατσιστικά κίνητρα είναι απεχθές στην ίδια τη δομή αυτού του έθνους. Οποιαδήποτε πράξη εγχώριας τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης μιας πράξης που διαπράττεται στο όνομα μιας αποκρουστικής λευκής εθνικιστικής ιδεολογίας, είναι αντίθετη με όλα όσα υποστηρίζουμε στην Αμερική. Το μίσος δεν πρέπει να έχει ασφαλές λιμάνι. Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τερματίσουμε το μίσος που τροφοδοτείται εγχώρια τρομοκρατία».

Με πληροφορίες από Sky News

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Επίσημο: Η Φινλανδία θα καταθέσει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ

ΗΠΑ: Που οφείλεται η τεράστια έλλειψη βρεφικών τροφών που πλήττει την χώρα;

Putin: Πότε θα προσαρτήσει τις περιοχές της Ουκρανίας; Τα τρία πιθανότερα σενάρια