Όπως στην Ελλάδα η πρόταση μομφής δεν έφερε κάποια πολιτική αλλαγή, την ίδια ώρα, σε μια άλλη χώρα του ευρωπαϊκού νότου, στην Πορτογαλία, δεν υπήρξε επίσης αλλαγή κυβερνητικής σκυτάλης. Η κυβέρνηση του António Costa θα συνεχίσει την πορεία της στη διακυβέρνηση της χώρας, πιο ενισχυμένη αυτή τη φορά, αφού οι εκλογές ήταν προϊόν της αδυναμίας τους να υπερψηφιστεί ο προϋπολογισμός για το 2022.

Οι Σοσιαλιστές, το Κομμουνιστικό Κόμμα και οι Αριστεριστές που αποτελούσαν τον κυβερνητικό σχηματισμό (geringonça), είχαν έρθει σε ρήξη για το μπάτζετ και τα πακέτα στήριξης της Ευρώπης στις αρχές Δεκεμβρίου και άμεσα είχαν προκηρυχτεί εκλογές.

Για δεύτερη φορά στην ιστορία του, το Σοσιαλιστικό Κόμμα βγαίνει πρώτο σε εκλογές και αυτή τη φορά η έκπληξη ήρθε γιατί κατάφερε να πάρει 117 από τις συνολικά 230 έδρες (ποσοστό 42%) κι ενώ στις προηγούμενες εκλογές είχαν 108 έδρες. Ειναι άξιο αναφοράς ότι λίγες ημέρες πριν ο Costa είχε πει δημόσια ότι η Πορτογαλία δεν θα τον βγάλει ενισχυμένο στις εκλογές και πως είναι προετοιμασμένος να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. Κάτι τέτοιο δεν είναι πια απαραίτητο.

Οι Σοσιαλδημοκράτες έμειναν στις 71 έδρες και τρίτο κόμμα στις εκλογές βγήκε το ακροδεξιό Chega με 12 έδρες, κάτι που σίγουρα ανησυχεί, μιας και ο ηγέτης του André Ventura, είναι ο ορισμός του λαϊκιστή, με παρελθόν ως σχολιαστής αθλητικών αγώνων και τα έχει βάλει με τους Ρομά. Ο Ventura χαρακτήρισε την ενίσχυση του κόμματος ως μια εντολή του λαού να υπάρξει ισχυρή αντιπολίτευση.

Ο Costa ανέφερε στην ομιλία του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ότι «η απόλυτη πλειοψηφία δε σημαίνει απόλυτη δύναμη. Δε σημαίνει ότι θα κυβερνήσουμε μόνοι. Είναι μια αυξημένη ευθύνη». Ο Costa άφησε να εννοηθεί πως αν ο Πρόεδρος Sousa του ζητήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, θα είναι ανοιχτός στην πιθανότητα συνεργασίας με κάποιο άλλο κόμμα, εκτός του Chega.

Η νίκη των Σοσιαλιστών είναι μια συνέχεια της κυβερνητικής τους πορείας τα τελευταία χρόνια για να οδηγήσουν τη χώρα μέσα στην πανδημία και για να ενισχύσουν την οικονομία με το πακέτο στήριξης της Ε.Ε., ύψους 16.6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το ενδιαφέρον σε αυτές τις εκλογές πάντως, στράφηκε στη διαδικασία ψηφοφορίας, αφού το ένα δέκατο του πληθυσμού, δηλαδή οι μολυσμένοι από Covid-19, δε θα είχαν τη δυνατότητα ψήφου, αλλά τελικά τους επετράπη να μεταβούν στα εκλογικά κέντρα, με τις αρμόδιες επιτροπές να φοράνε ολόσωμες στολές προστασίας.