Η Γερμανία για χρόνια έχει αποδείξει την στήριξή της στην Ρωσία. Oι Γερμανοί πολιτικοί και και επιχειρηματικές ελίτ της χώρας, για παράδειγμα, ενώ οι Ρώσοι διεξήγαγαν πόλεμο στην Γεωργία το 2008, είχαν συγκεντρώθηκαν στην πρεσβεία της Ρωσίας γιορτάζοντας με χαβιάρι, σαμπάνια και χορό. Διαμηνύαν ότι το Βερολίνο είναι φίλος της Μόσχας και ότι η Ρωσία δεν φοβάται την Γερμανία.
Στην σύνοδο κορυφής των G7, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, ο Γερμανός καγκελάριος, Olaf Scholz, αντιτάχθηκε στην πρόταση του Boris Johnson, o οποίος πρότεινε να αποβληθεί η Ρωσία από το διεθνές σύστημα πληρωμών Swift, μια κίνηση που θα έπληττε τις τράπεζες της χώρας και την δυνατότητά της να συναλλάσσεται πέρα από τα σύνορά της.
Μάλιστα, τον προειδοποίησε ότι η Γερμανία δεν θα υποστηρίξει μια τόσο δραματική κίνηση, όπως και η Ε.Ε, σύμφωνα με αξιωματούχους. Ένας Γερμανός αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας μόνο ότι «όλες οι επιλογές είναι ακόμα στο τραπέζι».
Πολλοί Γερμανοί θεωρούν ότι ένοχος για την κρίση στην Ουκρανία είναι το ΝΑΤΟ. Ο μύθος ότι η Ουάσιγκτον υποσχέθηκε στη Ρωσία να μην επεκτείνει το ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά θεωρείται γνώση σε πολλές περιοχές της Γερμανίας. Αυτό οφείλεται ότι αυτό ακούγεται στη γερμανική δημόσια τηλεόραση. Οι Γερμανοί δεν αναγνωρίζουν ως εχθρό την Ρωσία.
Από την εισβολή μέχρι την προσάρτηση της Κριμαίας, την κατάρριψη του MH-17 και τη δηλητηρίαση του Alexei Navalny, η Γερμανία έβρισκε πάντα έναν τρόπο για να συγχωρήσει την Ρωσία, τον άτυπο φίλο της. Η στάση της βοήθησε στο να ανοίξει η πορεία του Vladimir Putin προς την Ουκρανία, επιταχύνοντας ουσιαστικά την κατάρρευση της ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αφού κήρυξε ότι οι περιοχές Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ είναι πλέον ανεξάρτητες από την Ουκρανία και έστειλε περισσότερα στρατεύματα εκεί, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι δεν θα χορηγούσε άδεια λειτουργίας στον αγωγό Nord Stream 2.
Η Γερμανία για χρόνια συναλλάσσεται με τη Ρωσία. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BASF δήλωσε στο χορό το 2008 ότι η «πλούσια σε ενέργεια Ρωσία» και η «πλούσια σε τεχνολογία Γερμανία» ταιριάζουν μαζί. Από τον πόλεμο στη Γεωργία ο Putin έμαθε ότι ο ρωσικός στρατός δεν ήταν τόσο ικανός όσο νόμιζε, γι’ αυτό ξεκίνησε τον εκσυγχρονισμό του με τη βοήθεια της Γερμανίας. Mια αμφιλεγόμενη κίνηση αφορούσε την πώληση συστημάτων προσομοίωσης μάχης για 100 εκατομμύρια ευρώ. Η γερμανική κυβέρνηση ακύρωσε τελικά τη συμφωνία, αφού είχε παραδοθεί το 95 τοις εκατό του εξοπλισμού.
Μετά την προσάρτηση της Κριμαία και πυροδότησε πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία, το Βερολίνο αρνήθηκε να συμμετάσχει στην επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα. Συμφώνησε αφού σκοτώθηκαν σχεδόν 300 αθώοι στην κατάρριψη του MH-17.
Οι προβληματικές αντιλήψεις που επικρατούν στη Γερμανία
Τον περασμένο μήνα, τα δύο τρίτα των Γερμανών υποστήριξαν τη θέση σε λειτουργία του Nord Stream 2, ενώ πολλοί δεν θέλουν να μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. «Το ΝΑΤΟ έχει επεκταθεί, όχι η Ρωσία», είπε ο Sevim Dağdelen, ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς ενός κόμματος που γεννήθηκε από το πρώην Κομμουνιστικό Κόμμα της Ανατολικής Γερμανίας, σε ακροατήριο της primetime την περασμένη εβδομάδα. Οι αντιλήψεις αυτές υποστηρίζονται από διάφορα μέλη της Αριστεράς. Η Sahra Wagenknecht, ένα από τα πιο εξέχοντα μέλη της, κατηγόρησε την Αμερική ότι επιδιώκει να «επινοήσει» μια εισβολή με επιθετική ρητορική.
Ο Sigmar Gabriel, πρώην ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, ο οποίος διετέλεσε επίσης υπουργός Οικονομίας και Εξωτερικών στο υπουργικό συμβούλιο της Μέρκελ, επίσης θεωρείται υπεύθυνος για την εξάπλωση προπαγανδιστικών ειδήσεων. Κανένας από τους παρευρισκόμενους στο πάρτι το 2008, εκ των οποίων και ο Gabriel, δεν σχολίασαν την τροπή των γεγονότων.
Παρόλα αυτά την Τρίτη, περίπου 600 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο για να διαμαρτυρηθούν για την εισβολή στην Ουκρανία. Το αν η Γερμανία θα σταματήσει να δείχνει την μεγαλοψυχία της απέναντι στη Ρωσία είναι ένα ερώτημα που πρέπει να αρχίζει να απασχολεί τον Vladimir Putin.