Η πολιτεία του Κεντάκι έχει και επίσημα απορρίψει την συνταγματική διάταξη που αφαιρεί τα δικαιώματα από τις γυναίκες στην άμβλωση.

Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί άλλη μία νίκη για τον αγώνα υπέρ των γυναικών, οι οποίες θα έχουν σε ακόμη μία πολιτεία των Η.Π.Α. την επιλογή να τερματίσουν την κύηση, εάν δεν ήταν επιθυμητή.

Το δικαίωμα αυτό δεν είναι πια αυτονόητο για τις Αμερικανίδες, οι οποίες σε πολλές περιοχές της χώρας απαγορεύεται πλέον δια νόμου να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους, μετά την ανατροπή του Roe V. Wade.

«Είστε υπέρ της τροποποίησης του Συντάγματος του Κεντάκι με τη δημιουργία ενός νέου τμήματος του Συντάγματος που θα αριθμηθεί ως τμήμα 26Α και θα ορίζει τα εξής: Για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τίποτα στο παρόν Σύνταγμα δεν θα ερμηνεύεται έτσι ώστε να διασφαλίζει ή να προστατεύει το δικαίωμα στην άμβλωση ή να απαιτεί τη χρηματοδότηση των αμβλώσεων;» ερωτήθηκαν οι ψηφοφόροι.

Μαζί με άλλες τρεις πολιτείες, το Βερμόντ, το Μίσιγκαν και την Καλιφόρνια, το Κεντάκι γίνεται και αυτό «πράσινη» περιοχή σε σχέση με την δυνατότητα άμβλωσης.

Η νέα διάταξη ψηφίστηκε με αφορμή τις ενδιάμεσες εκλογές.

Σε μία νέα έρευνα του κέντρου ερευνών Pew, υπολογίστηκε ότι το 61% των Αμερικανών υποστηρίζουν ότι η άμβλωση θα πρέπει να είναι νόμιμη σε όλες ή στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η ανατροπή αυτή για την πολιτεία του Κεντάκι αλλάζει τις ισορροπίες για τις Η.Π.Α., όπου το ελεύθερο δικαίωμα στην έκτρωση άρχισε να μοιάζει μία επιλογή που ήταν διαθέσιμη μόνο πια για λίγες.