Ο Hans Kluge, διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ευρώπη, λέει ότι η ήπειρος θα μπορούσε σύντομα να ηρεμήσει από την πανδημία του Covid-19. Σε αυτό συμβάλλει, όπως ανέφερε, τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, το τέλος του χειμώνα και η λιγότερο σοβαρή φύση της παραλλαγής Όμικρον.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε: «Αυτή η περίοδος υψηλότερης προστασίας θα πρέπει να θεωρηθεί ως κατάπαυση του πυρός, που θα μπορούσε να φέρει την διαρκή ειρήνη». Πολλές χώρες στην Ευρώπη βάζουν τέλους στα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, καθώς την αντιμετωπίζουν σαν μια κοινή γρίπη.

Ο Δρ Kluge προέτρεψε την Πέμπτη τις ευρωπαϊκές χώρες να συνεχίσουν τις εκστρατείες εμβολιασμού και την επιτήρηση των υγειονομικών δεδομένων, παρά τις δηλώσεις του για «κατάπαυση του πυρός». Ακόμα πρόσθεσε ότι είμαστε σε θέση να «ανταποκριθούμε σε νέες παραλλαγές που αναπόφευκτα θα αναδυθούν χωρίς να επιβάλλουμε εκ νέου περιοριστικά μέτρα». Έκανε έκκληση για ατομική ευθύνη, και περαιτέρω προστασία των ομάδων κινδύνου.

Οι χώρες της Ευρώπης που έχουν άρει τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία

Ακόμα, είπε ότι περίπου 12 εκατομμύρια νέα κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν σε όλη την Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν παρατηρείται σημαντικός αριθμός εισαγωγών σε ΜΕΘ. Η Δανία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που άρει όλους τους περιορισμούς, και αυτόν της χρήσης μάσκας. Οι αρχές της χώρας λένε ότι ο ιός δεν χαρακτηρίζεται πλέον ως «κρίσιμη απειλή» με τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού να βοηθούν στην προστασία από σοβαρές ασθένειες παρά την ταχεία εξάπλωση της Όμικρον.

Έκτοτε, η Νορβηγία ανακοίνωσε τη δική της χαλάρωση και η Σουηδία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα άρει επίσης σχεδόν όλους τους  περιορισμούς της στις 9 Φεβρουαρίου. «Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά εισερχόμαστε σε μια εντελώς νέα φάση», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Magdalena Andersson.

Οι ειδικοί παραμένουν σε επιφυλακή για τις παραλλαγές του ιού, και προτείνουν να παραμείνουν σε ισχύ η καραντίνα, σε περίπτωση που έχετε συμπτώματα κορονοϊού. Τα μη εμβολιασμένα άτομα καλούνται επίσης να αποφεύγουν τα πλήθη, ενώ ορισμένοι περιορισμοί εισόδου σε άλλες χώρες εξακολουθούν να ισχύουν.