Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσίας, ενημέρωσε σήμερα (21/02) το κοινοβούλιο της χώρας καθώς και τους στρατιωτικούς διοικητές, κατηγορώντας τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μάλιστα, ο ίδιος ανακοίνωσε την αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συνθήκη NEW START, που αφορά στα στρατηγικά επιθετικά πυρηνικά όπλα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ο άλλοτε Πρόεδρος και πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο υπουργός Οικονομικών Αντρέι Σιλουάνοφ, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο Πατριάρχης Κύριλλος και πολλοί άλλοι συγκεντρώθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα «Gostiny Dvor» της Μόσχας. Τα κορυφαία στελέχη της Ρωσίας είναι επίσης παρόντα. Τα μέλη των ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης, που θεωρούνται ως «ξένοι πράκτορες» δεν προσκλήθηκαν φέτος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν άρχισε την ομιλία του, λέγοντας ότι θα μιλήσει «σε μία περίπλοκη και οριακή περίοδο για τη χώρα μας, σε μια περίοδο δραστικών αλλαγών στον κόσμο μας». Ακόμα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι «τα ιστορικά γεγονότα θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας μας, ο καθένας από εμάς δεσμεύεται από μία τεράστια ευθύνη».

Στη συνέχεια, ο ίδιος αναφέρθηκε στην έναρξη της λεγόμενης «ειδικής επιχείρησης», δηλαδή όπως το Κρεμλίνο αποκαλεί την εισβολή στην Ουκρανία. Επανέλαβε, μάλιστα, τον αβάσιμο ισχυρισμό ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει ναζιστική απειλή, μαζί με τις «συνεχείς απειλές και το μίσος» από την κυβέρνηση του Κιέβου. Η Ουκρανία, σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, «περίμενε από τη Ρωσία να έρθει σε βοήθεια».

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για μία ειρηνική λύση στην Ουκρανία»

Ακόμα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία προσπάθησε να διευθετήσει τη σύγκρουση στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας με ειρηνικά μέσα και πρόσθεσε ότι η δέσμευση της Δύσης για ειρήνη αποδείχθηκε «απάτη» και «σκληρό ψέμα», υποστηρίζοντας ότι το Κίεβο προσπαθούσε να συγκεντρώσει βιολογικά και πυρηνικά όπλα.

«Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να λύσουμε το πρόβλημα ειρηνικά, διαπραγματευόμενοι μία ειρηνική διέξοδο από αυτή τη δύσκολη σύγκρουση, αλλά πίσω από την πλάτη μας ετοιμαζόταν ένα πολύ διαφορετικό σενάριο. Αυτοί (σ.σ. η Δύση) απλά έπαιζαν με τον χρόνο, κλείνοντας τα μάτια στις πολιτικές δολοφονίες, στην κακομεταχείριση των πιστών» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ρωσίας.

Κατόπιν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως «η Ουκρανία και το Ντονμπάς έχουν γίνει σύμβολο του απόλυτου ψεύδους», κατηγορώντας τη Δύση ότι αποσύρεται από «θεμελιώδεις συμφωνίες» και κάνει «υποκριτικές δηλώσεις», καθώς και ότι διευρύνει την αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ και «μας καλύπτει με μια ομπρέλα». Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε: «Θέλω να επαναλάβω: Είναι αυτοί που είναι ένοχοι για τον πόλεμο και εμείς χρησιμοποιούμε βία για να τον σταματήσουμε». Το κοινό ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

«Η Δύση προσπαθεί να αποσπάσει τα ιστορικά εδάφη της Ρωσίας»

Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, την περασμένη εβδομάδα, πολλές κατηγορίες εκτοξεύτηκαν κατά της χώρας του για να αποπροσανατολίσουν από τις ενέργειες της Δύσης. Επέρριψε και πάλι την ευθύνη για τον πόλεμο στη Δύση, λέγοντας ότι «άφησαν το τζίνι να βγει από το λυχνάρι» και βύθισαν ολόκληρο τον κόσμο στο χάος. «Οι ανθρώπινες θυσίες και οι τραγωδίες δεν υπολογίζονται από αυτούς… Πρέπει να συνεχίσουν να κλέβουν τους πάντες, μεταμφιεσμένοι με συνθήματα δημοκρατίας και ελευθερίας» τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, συμπληρώντας πως η Δύση «άνοιξε τον δρόμο» στους Ναζί για να πάρουν την εξουσία, τη δεκαετία του 1930, και υποστήριξε ότι από τον 19ο αιώνα η Δύση προσπαθεί να αποσπάσει τα «ιστορικά εδάφη» της Ρωσίας, δηλαδή «αυτό που σήμερα ονομάζεται Ουκρανία».

«Όλα επαναλαμβάνονται», ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι η Δύση χρηματοδότησε την επανάσταση του 2014 στην Ουκρανία που ανέτρεψε μία φιλορωσική κυβέρνηση και αυτό, σύμφωνα με εκείνον, «γέννησε τη ρωσοφοβία και τον ακραίο εθνικισμό».

Πάντως, ο ίδιος τόνισε εκ νέου ότι «η Δύση τροφοδοτεί τη σύγκρουση και διεξάγει επίσης έναν οικονομικό πόλεμο», συμπληρώνοντας: «Η Δύση δεν θα πετύχει ποτέ τίποτα, αφού οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από διάφορες χώρες, τιμωρούν εκείνες» Μάλιστα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επεσήμανε τις αυξήσεις των τιμών, το κλείσιμο επιχειρήσεων και την ενεργειακή κρίση. «Κατηγορούν τους Ρώσους για τα πάντα», είπε ο Πρόεδρος της Ρωσίας.

«Γενναία η απόφασή σας να είστε με τη Ρωσία»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ευχαρίστησε τους κατοίκους των τεσσάρων ουκρανικών εδαφών που ψήφισαν υπέρ της ένταξης στη Ρωσία σε ένα δημοψήφισμα, το περασμένο φθινόπωρο, το οποίο δεν έχει αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα. «Δεν υπήρχε τίποτα πιο γενναίο από την απόφασή σας να είστε με τη Ρωσία, με τη μητέρα πατρίδα σας» είπε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επηρεάσει την κοινωνία της χώρας του.

Μάλιστα, ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε: «Σε κάθε οικογένεια ενός χαμένου μαχητή, σε κάθε βετεράνο, πρέπει να υπάρχει ένας συντονιστής κοινωνικής φροντίδας, ο οποίος πρέπει να επικοινωνεί προσωπικά μαζί τους και να διευθετεί τα θέματά τους». Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε να δημιουργήσει ένα ειδικό κυβερνητικό ίδρυμα, έργο του οποίου θα είναι η παροχή στοχευμένης βοήθειας στους συμμετέχοντες στη λεγόμενη ειδική στρατιωτική επιχείρηση και στις οικογένειές τους.

«Η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη Συνθήκη NEW START»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η χώρα του αναστέλλει τη συμμετοχή της στη Συνθήκη NEW START, που αφορά στη μείωση των στρατηγικών επιθετικών πυρηνικών όπλων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

«Είμαι αναγκασμένος να ανακοινώσω σήμερα ότι η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη Συνθήκη για τα στρατηγικά επιθετικά όπλα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος Πρόεδρος και συμπλήρωσε πως η χώρα του «πρέπει να είναι έτοιμη να δοκιμάσει πυρηνικά όπλα εάν το κάνουν πρώτα οι ΗΠΑ».

Υπενθυμίζεται ότι η Συνθήκη NEW START είναι η τελευταία εναπομείνασα συμφωνία πυρηνικών όπλων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ και παρατάθηκε, το 2021, για πέντε χρόνια. Η Συνθήκη που υπογράφηκε αρχικά το 2010, περιορίζει κάθε πλευρά σε 1.550 πυρηνικές κεφαλές μεγάλου βεληνεκούς, αριθμός μικρότερος από ό,τι στο πλαίσιο της προηγούμενης συμφωνίας START.

Φωτογραφία κειμένου: Shutterstock