Η οργή του κόσμου για τον πόλεμο του Vladimir Putin στην Ουκρανία, τον έχει οδηγήσει σε μαζικό μποϊκοτάζ. Ακόμα κι αν δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία, οτιδήποτε παραπέμπει σε αυτήν την ονομασία, απλά σβήνεται από τον χάρτη. Όπως το εμβληματικό εστιατόριο στη Νέα Υόρκη, Russian Tea Room, το οποίο χάνει τον κόσμο του εξαιτίας της ονομασίας του, ακόμα κι αν δεν είναι ρωσικό.

«Θύμα» αυτής της κατάστασης είναι και το κλασικό γαλλοκαναδικό πιάτο Poutine. Πρόκειται για ένα διάσημο πιάτο με τις τηγανητές πατάτες, το τυρί και τη σάλτσα, το οποίο είχε την ατυχία να μοιράζεται το ίδιο όνομα με τον Ρώσο πρόεδρο. Δεν είναι το ίδιο προφανώς, αλλά καταλαβαίνετε.

Το Maison de la Poutine, με εστιατόρια τόσο στο Παρίσι όσο και στην Τουλούζη, είπε ότι έχει δεχτεί προσβολές και απειλές μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Το πιάτο μας γεννήθηκε στο Κεμπέκ τη δεκαετία του 1950. Και οι ιστορίες για την προέλευσή του είναι πολλές. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: το poutine δημιουργήθηκε από παθιασμένους μάγειρες που ήθελαν να φέρουν χαρά και άνεση στους πελάτες τους», έγραψε η εταιρεία στο Twitter. «Το House of Poutine από την πρώτη μέρα και έκτοτε εργάζεται για να διατηρεί αυτές τις αξίες και σήμερα εκφράζει την πιο ειλικρινή υποστήριξή του στον ουκρανικό λαό που με θάρρος αγωνίζεται για την ελευθερία του απέναντι στο ρωσικό τυραννικό καθεστώς» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Το Le Roy Jucep, εστιατόριο στο Κεμπέκ που υποστηρίζει πως είναι η «γενέτειρα» της poutine, αποφάσισε να αποσύρει την ονομασία από το μενού του. Έτσι, αυτοαποκαλείται το εστιατόριο που εφηύρε όχι την poutine, αλλά «του πιάτου με τις τηγανητές πατάτες, το τυρί και τη σάλτσα».

«Αγαπητοί πελάτες, η ομάδα του εστιατορίου αποφάσισε να αποσύρει προσωρινά τη λέξη π@@@ίν ως σήμα κατατεθέν της, προκειμένου να εκφράσει με τον τρόπο της τη βαθύτατη απογοήτευση για την κατάσταση στην Ουκρανία» ανέφερε μέσω Facebook, προτού κατεβάσει την ανάρτηση.

Η ονομασία τού πιάτου πιστεύεται πως προέρχεται από τη γαλλοκαναδική προφορά τού αγγλικού pudding. Παρότι η λέξη τονίζεται στη λήγουσα, η προφορά του επιθέτου του Ρώσου προέδρου που επίσης στα γαλλικά τονίζεται στη λήγουσα, δημιουργεί προβλήματα.

«Άνθρωποι, σταματήστε σας παρακαλώ να μπερδεύετε τον Πούτιν με την πουτίν. Το ένα είναι ένα επικίνδυνο και ανθυγιεινό μείγμα λιπαρών, σβολιασμένων και πηχτών υλικών, το άλλο είναι ένα νοστιμότατο φαγητό» ανέφερε περιπαικτικά στο Twitter ένας χρήστης.

https://twitter.com/JohnRossMD/status/1497240058268721170

Με πληροφορίες από Guardian