Ανοίγει σήμερα (17/6) η πλατφόρμα επιδότησης στο ρεύμα, Power Pass για τα νοικοκυριά που είδαν αρκετά επιβαρυμένους τους λογαριασμούς τους. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν την σχετική αίτηση ώστε να λάβουν αποζημίωση από τις επιπλέον χρεώσεις. Δείτε παρακάτω αναλυτικά τι δικαιούστε και πως θα κάνετε την αίτηση.

Στα πόσα ευρώ θα ανέρχεται το ποσό της αποζημίωσης που δίνει το Power Pass; Ξεκινάει από τα 18 ευρώ και φτάνει τα 600, αναλόγως τις επιπλέον χρεώσεις που έλαβε ο καθένας.

Οι αιτήσεις αφορούν λογαριασμούς που ήρθαν από την 1η Δεκεμβρίου 2021 μέχρι και τις 31 Μαΐου 2022. Η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή για να γίνουν αιτήσεις μέχρι και τις 30 Ιουνίου ενώ οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν μέχρι και τις 15 Ιουλίου στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Πώς θα υπολογιστεί το ποσό; Η αποζημίωση θα δοθεί για το 60% των επιπλέον χρεώσεων που επιβάρυναν τους πολίτες, ενώ πρώτα θα αφαιρεθούν τυχόν επιδοτήσεις είτε από το κράτος είτε από τον ίδιο τον πάροχο ενέργειας.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος είχε επιπλέον χρεώσεις στο ρεύμα του που ανήλθαν στα 300 έξτρα ευρώ, τότε θα λάβει αποζημίωση 180 ευρώ στον λογαριασμό που έχει δηλώσει στην αίτησή του.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στην πλατφόρμα ανάλογα με τον αριθμό που λήγει το ΑΦΜ του, όπως έγινε και με τα Freedom και Fuel Pass.  Μετά τις πρώτες μέρες θα μπορούν να εισέρχονται όλοι οι δικαιούχοι στην πλατφόρμα, ανεξαρτήτως ημέρας.

Η πλήρης διαδικασία για την αίτηση Power Pass στην πλατφόρμα του Gov.gr:

Οι δικαιούχοι θα πρέπει αρχικά να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Ύστερα, θα χρειαστεί να επιβεβαιώσουν ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία για τη κύρια κατοικία, τον μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και το ποσοστό συνιδιοκτησίας.

Σημαντικό είναι να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία για την κύρια κατοικία τους.

Έπειτα, θα τους ζητηθεί να αναγράψουν τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN).

Τέλος, θα πιστοποιήσουν την ορθότητα των στοιχείων και θα οριστικοποιήσουν την υποβολή της αίτησης. Οι δικαιούχοι δεν θα εισάγουν τα στοιχεία για τις χρεώσεις με βάση την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς αυτά θα διαβιβαστούν στη πλατφόρμα από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και τους διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας.

Ποιοι δικαιούνται το Power Pass; Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας των παιδιών τους που σπουδάζουν.

Η περίπτωση ψευδών στοιχείων: Εάν διαπιστωθεί ότι κάποιος έκανε αίτηση με ψευδή στοιχεία για να λάβει αποζημίωση Power Pass, τότε θα απαιτηθεί πίσω το διπλάσιο ποσό της επιχορήγησης, ως πρόστιμο.

Τα κριτήρια για να είναι κανείς δικαιούχος: Την αποζημίωση θα την λάβουν όλα τα φυσικά πρόσωπα με καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2020 έως 45.000 ευρώ, για τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας και της κατοικίας των φοιτητών που σπουδάζουν στο εσωτερικό, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας, της περιόδου 1.12.2021 – 31.5.2022.

Για τη καταβολή της αποζημίωσης θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα του 2020 που δηλώθηκε στην Εφορία το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό της επιδότησης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: «Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να προστατεύεται»

Kevin Spacey: Ελεύθερος με εγγύηση στη δίκη για τις καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις

Γλυπτά του Παρθενώνα: Νέα δήλωση του επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου για κοινή κηδεμονία με την Ελλάδα