Περιεχόμενα
Τα ίχνη του αρχηγού των τουλάχιστον δύο φερόμενων τρομοκρατών ερευνούν οι Αρχές. Ήταν οι ενέργειες της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με τη συνδρομή της Μοσάντ που έβαλε «στοπ» στον σχεδιασμό χτυπήματος σε βάρος σημείων ισραηλίτικου ενδιαφέροντος στην Αθήνα. Τώρα, όλες οι υπηρεσίες συνεχίζουν τη συνεργασία τους, προκειμένου να εντοπίσουν τον 30χρονο συντονιστή του εν Ελλάδι τρομοκρατικού βραχίονα.
Τα όσα καταγράφηκαν στις διαδικτυακές συνομιλίες έδιναν την εντύπωση πως ο αρχηγός των τρομοκρατών βρίσκεται στην Τεχεράνη του Ιράν. Η ασιατική χώρα ήταν σημείο αναφοράς στις συζητήσεις τους, με τον ίδιο τον 30χρονο Πακιστανό να ισχυρίζεται πως βρίσκεται στην Τεχεράνη. Υπάρχουν όμως υποψίες πως φερόμενος ως «εγκέφαλος», βρίσκεται σε άλλο σημείο του πλανήτη, ίσως και επί ευρωπαϊκού εδάφους. Πηγές πάντως κάνουν λόγο για χρήση αριθμού τηλεφώνου από το Ντουμπάι, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζεται από πού εξέπεμψε σήμα.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πάντως, μιλώντας στο MEGA και στην εκπομπή Live News, απέκλεισε το ενδεχόμενο ο αρχηγός των τρομοκρατών να βρίσκεται στη χώρα μας: «Όχι, δεν βρίσκεται στην Ελλάδα. Οφείλουμε να είμαστε όλοι προσεκτικοί, διότι οι χειρισμοί αυτοί αφορούν την αξιοπιστία και τη διεθνή θέση της χώρας», είπε ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.
Ο 30χρονος «εγκέφαλος» κατά πληροφορίες φέρεται σεσημασμένος, με βαρύ ποινικό μητρώο. Πηγές τον θέλουν να έχει «θητεύσει» σε σκληρές φυλακές στην ασιατική ήπειρο, καθώς του αποδίδονται απαγωγές και ανθρωποκτονίες. Άλλες πηγές μιλούν για τέσσερις δολοφονίες, οι οποίες όμως δεν φαίνεται να κάνουν με τρομοκρατικά χτυπήματα. Άλλες πάλι, τονίζουν πως ο αρχηγός των τρομοκρατών δεν είναι σεσημασμένος αλλά ο πατέρας του κι αυτός ακολουθεί κατά πόδας τα βήματά του.
Ο αρχηγός των τρομοκρατών συνδέεται με τους δύο συλληφθέντες Πακιστανούς με ένα ακόμη στοιχείο που έχει να κάνει με τον τόπο καταγωγής τους. Πληροφορίες αναφέρουν πως και οι τρεις κατάγονται από την Σαργκόντα της περιφέρειας Παντζάμπ, γνωστή και ως «Πόλη των Αετών». Αντιστοίχως, κάποιοι από τους 12 προσαχθέντες Πακιστανούς κατά την προ μηνός επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στο πλαίσιο της σύλληψης των δύο, προέρχονται από την ίδια περιοχή.
Σιίτες και σουνίτες
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για «τρύπες» στην εξιστόρηση της υπόθεσης. Εκτιμούν πως το όλο θέμα ενδεχομένως ν’ αποτελεί ένα τέχνασμα προκειμένου ν’ αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη, ενόψει των εκλογών. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μέσα σε καθεστώς μαζικής καχυποψίας, δεν μπορεί να αποκλειστεί, ωστόσο όσο προχωρούν οι έρευνες και προκύπτουν νεότερα στοιχεία, η πλάστιγγα γέρνει σοβαρά υπέρ της εγκυρότητας όλων των παραπάνω.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε ο ισχυρισμός που αφορά τις θρησκευτικές αντιλήψεις των συλληφθέντων και του «εγκεφάλου». Η ρητορική αυτή φέρνει έναν προβληματισμό: Πως είναι δυνατόν στην πλειοψηφία τους σουνίτες Πακιστανοί, πολλώ δε μάλλον από μία σουνίτικη περιοχή όπως η Σαργκόντα, να συνδέονται με τους σιίτες Ιρανούς;
Το ερώτημα μπορεί να είναι εύλογο, χωρίς βέβαια να παραβλέπει κανείς και την πολιτική σκοπιμότητα πίσω από αυτό. Ενδεχόμενη απάντηση όμως προκαλεί τον τρόμο καθώς αυτή μπορεί να προκύψει μέσα από τις περίπλοκες καταστάσεις που επικρατούν στην Ασία και εν γένει στον μουσουλμανικό κόσμο. Ξεδιπλώνεται μία ακόμη πολυεπίπεδη διάσταση γύρω από το θέμα και αναδεικνύει πτυχές που ευτυχώς ή δυστυχώς στην Ευρώπη, έχουμε μαύρα μεσάνυχτα.
Σχεδόν από την πρώτη στιγμή πληροφορίες συνέδεαν τους δύο Πακιστανούς με τον Σιισμό. Η αναφορά δε στην Τεχεράνη και δη από Πακιστανό, αναδεικνύει αυτό που στο Πακιστάν είναι κοινό μυστικό, ενώ για τον υπόλοιπο κόσμο είναι ίσως αδιάφορο.
Διάσπαρτα σε όλο το Πακιστάν των σχεδόν 230 εκατομμυρίων υπάρχουν θύλακες σιιτών. Ουσιαστικά οι αμιγώς σιίτικες κοινότητες είναι ελάχιστες. Τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν πως μόνο στη βόρεια επαρχία της χώρας και συγκεκριμένα στο Γκιλγκίτ Μπαλτιστάν οι σιίτες αποτελούν πλειοψηφία. Ωστόσο παραδέχονται πως σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως στη Σαργκόντα, υπάρχουν αξιοπρόσεκτοι θύλακες σιιτών.
Κι αυτό διότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας μέχρι και σήμερα, οι κυβερνήσεις του Πακιστάν με πλάγιους νόμους θέλησαν να περιορίσουν τις ελευθερίες της θρησκευτικής μειονότητας, παρά το γεγονός πως δεν υποστηρίζουν ανοικτά τη στοχοποίησή της. Ωστόσο δεν φαίνεται να πήραν ποτέ μέτρα να περιορίσουν τις βίαιες επιθέσεις από τους σουνίτες, παροτρύνοντας σιωπηρά το φαινόμενο.
Τα ευήκοα ώτα
Έτσι λοιπόν η αναφορά του «εγκεφάλου» περί παρουσίας στην Τεχεράνη έχει μία βάση. Δεν είναι διόλου απίθανο σιίτες Πακιστανοί να προσφεύγουν στο γειτονικό Ιράν που ασπάζεται αναφανδόν τον Σιισμό. Άλλωστε εκτιμάται πως ένας στους δέκα Πακιστανούς είναι σιίτης μουσουλμάνος.
Η συγκεκριμένη μειονότητα φαίνεται πως διώκεται με τον χειρότερο τρόπο από το Πακιστάν. Αναφορές του BBC μιλούσαν για τη μυστηριώδη εξαφάνιση 140 σιιτών σε διάστημα των δύο ετών (2016-2018), ενώ οι δολοφονικές επιθέσεις μεγάλης έκτασης δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο στην ασιατική χώρα, με πάντα φρικτά αποτελέσματα.
Συνεπώς η παρουσία Πακιστανών στη χώρα μας, προφανέστατα αφορά σε μεγάλο βαθμό σιίτες, καθώς εκείνοι έχουν έναν επιπλέον λόγο να φύγουν από τη χώρα τους. Με αυτόν τον τρόπο δεν είναι αδύνατη η δημιουργία θυλάκων στη χώρα μας οι οποίοι προσφέρουν ευήκοα ώτα σε ιρανικές σιίτικες διδαχές.
Η «Ashraf 3» στη γειτονική Αλβανία, συμφέροντα του Ιράν στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο
Ειδικό ενδιαφέρον προκαλεί η εδώ και μία δεκαετία παρουσία ειδικού καμπ στη γειτονική μας Αλβανία. Πρόκειται για το «Ashraf 3» όπου αποτελεί βάση Ιρανών αντιφρονούντων του περσικού καθεστώτος. Βρίσκεται στην περιοχή Μάνζα, περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από τα Τίρανα.
Το καμπ κατοικείται από 3.000 και πλέον Ιρανούς, οι οποίοι τρόπον τινά προστατεύονται από την αλβανική κυβέρνηση. Πρόκειται για μέλη της οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν, με τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ να ζητούν από την αλβανική κυβέρνηση να παράσχει άσυλο στους παραπάνω, καθώς εκείνοι είχαν εκδιωχθεί στο Ιράκ.
Αρχικά υπήρξε μία εκτίμηση πως το καμπ συνδέεται με την εν Ελλάδι υπόθεση, ωστόσο αυτό το σενάριο εγκαταλείφθηκε γρήγορα καθώς δεν ταιριάζει με το προφίλ των αποτραπέντων χτυπημάτων. Η ένδειξη που οδήγησε στο λάθος μονοπάτι ήταν η πιθανότητα είτε ο αρχηγός των τρομοκρατών είτε ο τρομοκρατικός θύλακας στην Ελλάδα, να έχουν έρθει σε επαφή με Αλβανούς ποινικούς οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να παράσχουν οπλισμό και εκρηκτικό υλικό.
Οι Μουτζαχεντίν του Λαού Ιράν, με αριστερίστικο προφίλ, δεν έχουν την ίδια ατζέντα με το καθεστώς του Ιράν. Τουναντίον, καθώς προσβλέπουν στην ανατροπή του. Την ίδια στιγμή κάνει την εμφάνισή της η οργάνωση, τρομοκρατική κατά τους Αμερικανούς, Δύναμη Quds που φέρεται να εκφράζει τη θέληση του καθεστώτος στο εξωτερικό. Αποτελεί βραχίονα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) και η σχέση με το καθεστώς του Ιράν είναι πολυεπίπεδη και αδιαμφισβήτητη. Άλλωστε οι Φρουροί αποτελούν κομμάτι αν όχι κινητήριο μοχλό του βαθέως κράτους του Ιράν.
Η εικασία πως η Δύναμη Quds μπορεί να έχει αναπτύξει δραστηριότητα στη γειτονική Αλβανία στο πλαίσιο παρακολούθησης των Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν δεν είναι απίθανη. Πριν από κάποια χρόνια άλλωστε, η κυβέρνηση της Αλβανίας αναγκάστηκε να προχωρήσει στην απέλαση διπλωματικών ακολούθων του Ιράν, χωρίς όμως να δοθούν πληροφορίες για τους λόγους που προέβησαν σε αυτή την κίνηση. Στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης είχαν χαιρετίσει την τότε απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης. Όπως και να ‘χει, το αποτύπωμα του Ιράν στα Βαλκάνια είχε αρχίσει να γίνεται φανερό στα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια.
Από την πλευρά του, το επίσημο κράτος του Ιράν μέσω της πρεσβείας στην Ελλάδα διαψεύδει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση: «Η Πρεσβεία της Ι.Δ. του Ιράν, διαψεύδει έντονα τις φήμες που διαδίδονται από σιωνιστικές πηγές και τις αβάσιμες κατηγορίες τους εναντίον του Ιράν. Είναι προφανές ότι τα κατασκευασμένα σενάρια τους σκοπεύουν την εκτροπή της προσοχής του κοινού από την εσωτερική τους κρίση», τονίζουν οι Ιρανοί διπλωμάτες. Είναι σαφές πάντως πως Ιράν και Ισραήλ χωρίζονται από μία άβυσσο.
Τουρκία, Κύπρος και τώρα Ελλάδα
Δύο περιστατικά στη λεκάνη της Μεσογείου, πέρσι στην Τουρκία και το 2021 στην Κύπρο, ήταν αυτά που κινητοποίησαν την ΕΥΠ ν’ αναζητήσει την πιθανότητα ύπαρξης αντίστοιχων τρομοκρατικών θυλάκων στη χώρα μας.
Οι Αρχές της Τουρκίας και της Κύπρου είχαν εντοπίσει και πάλι Πακιστανούς να προβαίνουν σε αντίστοιχους σχεδιασμούς ενάντια σε ισραηλίτικους στόχους, όπως επιφανείς επιχειρηματίες ή χώρους θρησκευτικής λατρείας σε περιοχές όπως η Κωνσταντινούπολη και άλλες.
Η σύνδεση είναι αναπόφευκτη. Δεν είναι άλλωστε διόλου τυχαίο πως αντίστοιχες κινήσεις ανιχνεύτηκαν πρόσφατα στην Ολλανδία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (συγκεκριμένα στο Ντουμπάι), χωρίς όμως να δίνονται περισσότερες πληροφορίες για την εκεί δράση των στρατολόγων τρομοκρατών.
Μία πρώτη εκτίμηση ανθρώπων που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα γύρω από την εν Ελλάδι υπόθεση, υπογράμμιζε πως η Ελλάδα μπήκε στο στόχαστρο τέτοιων στοιχείων λόγω της στάσης της αναφορικά με το ουκρανικό ζήτημα και τον πόλεμο με τη Ρωσία. Στην προσπάθειά τους να τεκμηριώσουν τη συγκεκριμένη εκτίμηση, υποστήριξαν πως το Ιράν (το οποίο σε καμία περίπτωση δεν βγάζουν από την εξίσωση) αποτελεί ισχυρό σύμμαχο της Ρωσίας απέναντι στον δυτικό κόσμο και κυρίως τις ΗΠΑ.
Παρ’ όλα αυτά ένα τέτοιο σενάριο αφήνει κάποια αναπάντητα ερωτήματα, καθώς τόσο τα Εμιράτα όσο και η Τουρκία παίζουν άριστα τον ρόλο του «γκρίζου» συμμάχου στη Ρωσία. Επομένως η διαμόρφωση τρομοκρατικών θυλάκων σ’ εκείνες τις χώρες είτε θα ήταν άσκοπη είτε θα είχε διαφοροποιημένο πρόσημο ως προς την ατζέντα που θα εξυπηρετούσαν.