Ένα τεράστιο χάσμα χωρίζει Ελλάδα και Τουρκία, κι αυτό είναι κάτι που αποτυπώθηκε πλήρως και στην Πράγα. Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα στο δείπνο των ηγετών, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν άφησε τις συκοφαντικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου αναπάντητες, σε μια δια ζώσης φραστική αντιπαράθεση που ξεκίνησε από τον τελευταίο.

Έτσι κι αλλιώς, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε πως ο Τούρκος πρόεδρος θα δώσει το παρόν στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, υπήρξε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, πόσω μάλλον όταν οι προκλήσεις και οι απειλές δεν περιορίστηκαν ούτε στο ελάχιστο. Οι προβλέψεις που ήθελαν απρόκλητη επίθεση εναντίον της χώρας μας, επιβεβαιώθηκαν.

Ο Ερντογάν προσπάθησε να «κοντύνει» την Ελλάδα στα μάτια των Ευρωπαίων με ανυπόστατες κατηγορίες, αλλά όχι μόνο δεν το κατάφερε, του γύρισε και μπούμερανγκ. Η προσωπική του εμπάθεια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη φανερώθηκε, ενώ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αιφνιδιάστηκε κιόλας καθώς συνηθισμένος σε μονολόγους δεν υπολόγισε την άμεση, αυστηρή και εντέλει αποστομωτική απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Στο τέλος, κατηγόρησε, δε, την Ελλάδα πως είναι εκείνη που ανεβάζει τις εντάσεις και προκαλεί. Τότε ο Μητσοτάκης ζήτησε άμεσα λόγο και απάντησε ευθέως στον Τούρκο πρόεδρο ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Μάλιστα, του τόνισε πως αντί να προκαλεί, να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου αφήνοντας κατά μέρος τις προκλήσεις, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Διαβάστε ακόμη: Eurostat: Τρομαχτική η αύξηση στην τιμή του καφέ, του γάλακτος και της ζάχαρης συγκριτικά με πέρσι

Φανερά εκνευρισμένος ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος όχι μόνο εκνευρίστηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργού, αλλά αποχώρησε από το δείπνο προκειμένου να κατευθυνθεί προς την αίθουσα της συνέντευξης τύπου. Και ακριβώς επειδή δεν μπόρεσε να αντικρούσει τις απαντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιδόθηκε σε νέες κατηγορίες, αυτή τη φορά χωρίς αντίλογο.

Πίσω από αυτό νέο κρεσέντο απειλών, αλλά και αντιφατικών μηνυμάτων, κατά την συνέντευξη τύπου, η ελληνική πλευρά διακρίνει αμηχανία και εκνευρισμό. Πηγή τους το γεγονός πως καθ’ όλη τη διάρκεια της Συνόδου, τόσο στις διμερείς επαφές που είχε με ευρωπαίους ηγέτες, όσο και κατά την συζήτηση στο θεματικό τραπέζι για την ασφάλεια, δεν βρήκε συμμάχους για τα κατασκευασμένες fake news εντυπώσεις που προσπαθεί να δημιουργήσει εις βάρος της Ελλάδας.

Αντ’αυτού, βρέθηκε αντιμέτωπος με συστάσεις για να σταματήσει την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου. Την εκτίμηση αυτή στοιχειοθετούν οι διαρροές από την γαλλική προεδρία ότι κατά την συνάντηση τους, ο Εμμανουέλ Μακρόν προέταξε το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, την ανάγκη να σταματήσει τη δημιουργία εντάσεων και τον κάλεσε να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου με την Ελλάδα.

Παρά τις εντυπώσεις που επιχείρησε να δημιουργήσει ο Ερντογάν, δεν λογάριασε σωστά. Το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν του επέτρεψε να συνεχίσει τους μονολόγους που έχει συνηθίσει στην Τουρκία, τον πάγωσε. Με ψύχραιμο και αποφασιστικό λόγο, γνωρίζοντας το περιβάλλον και την νοοτροπία των άλλων ηγετών που είδαν από πρώτο χέρι τι αντιμετωπίζει καθημερινά η Ελλάδα από έναν ασταθή γείτονα, τον κάλεσε σε διάλογο.

Όπως τονίζεται από ελληνικής πλευράς, η Ελλάδα δεν προκαλεί, αλλά όταν προκαλείται θα απαντά άμεσα και ξεκάθαρα, όπως και έγινες χθες. Και χωρίς αντιφάσεις, αντίθετα από ότι έπραξε στη συνέντευξη τύπου, ενδεικτικό της θέσης που βρέθηκε από το κλίμα που συνάντησε στην Πράγα και των μηνυμάτων που έλαβε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος από την μία επέμεινε στις απειλές, αλλά ταυτόχρονα αναγνώρισε την ελληνική κυριαρχία των νησιών και σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του υποστήριξε ότι δεν έχει να συζητήσει κάτι με την Ελλάδα, αλλά ίσως και μέσα στο χρόνο να τα πουν οι δύο πλευρές.