Στα δύο χρόνια πανδημίας, η περίοδος από τις γιορτές των Χριστουγέννων μέχρι και σήμερα, είναι η μοναδική που έχουμε κάνει τόσα self test. Ενδεχομένως, να κάνουμε και ένα την ημέρα με τα κρούσματα που επικρατούν και υπάρχουν γύρω μας. Το ερώτημα είναι ένα όμως, το κάνουμε σωστά;
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ χτυπά το καμπανάκι για το πώς κάνουν πολλοί άνθρωποι το self test, ειδικά μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον. Προειδοποιεί πως, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες, η μακριά μπατονέτα (στυλεός) που περιέχεται στις συσκευασίες των γρήγορων τεστ αντιγόνου (rapid test) για ανίχνευση του κορονοϊού πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο στη μύτη και όχι στον λαιμό, όπως τελευταία κάνουν μερικοί άνθρωποι.
Η σχετική ανακοίνωση έγινε μέσω Twitter, μετά τις αναφορές ότι ολοένα περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν self test παίρνουν δείγμα από τον λαιμό τους, παρ’ όλο που τα περισσότερα τεστ προορίζονται για λήψη ρινικού δείγματος.
FACT: When it comes to at-home rapid antigen #COVID19 tests, those swabs are for your nose and not your throat. https://t.co/WpgTKrGV4q pic.twitter.com/eyZHADezYB
— U.S. FDA (@US_FDA) January 7, 2022
Η τάση άρχισε μετά από τη δημοσιοποίηση αρχικών ενδείξεων από μελέτες ότι η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να μην ανιχνευθεί από τα γρήγορα τεστ ιδίως στην αρχική φάση της λοίμωξης και ότι το αποτέλεσμα πιθανώς είναι πιο αξιόπιστο εάν το δείγμα ληφθεί από το στόμα και το σάλιο παρά από τη ρινική κοιλότητα.
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της FDA στο CNN, τα τεστ Covid-19 πρέπει να χρησιμοποιούνται με βάση της οδηγίες τους. Τόνισε ότι έχουν εγερθεί ανησυχίες μήπως κατά λάθος κάποιος άνθρωπος προξενήσει βλάβη στον εαυτό του εάν πάρει δείγμα από τον λαιμό του και συμβούλευσε η λήψη δειγμάτων από τον λαιμό να γίνεται από ειδικό.
Να ακολουθούνται οι οδηγίες στη συσκευασία του τεστ
Η δρ Emily Volk, πρόεδρος του Κολλεγίου των Αμερικανών Παθολόγων, ανέφερε ότι το καλύτερο που έχει να κάνει κανείς είναι να ακολουθεί τις οδηγίες στη συσκευασία του τεστ, όσον αφορά τη λήψη του δείγματος, αλλιώς τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι τα αναμενόμενα.
«Εάν νομίζετε ότι είναι πιο πιθανό να ανιχνεύσετε τον κορονοϊό από τον λαιμό, αυτό δεν το ξέρετε. Το τεστ δεν πρόκειται να “δουλέψει” καλύτερα αν το χρησιμοποιήσετε με διαφορετικό τρόπο από ό,τι λένε οι οδηγίες του. Επίσης, ξέρουμε από πολλά δεδομένα στη διάρκεια της πανδημίας ότι η λήψη δείγματος από τη μύτη είναι αρκετά αποτελεσματική, συνεπώς δεν νομίζω ότι πρέπει κάποιος να υποβάλει τον εαυτό του στη λήψη δείγματος από τον λαιμό», σημείωσε και ο δρ Graham Snyder, ειδικός στην πρόληψη των λοιμώξεων στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, σύμφωνα με το πρακτορείο UPI.
Σε μερικές χώρες τα τεστ που βασίζονται στη λήψη δείγματος από τον λαιμό είναι συχνότερα από ό,τι σε άλλες.