Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του ρωσικού συμβουλίου Ασφαλείας και άλλοτε Πρόεδρος της Ρωσίας, προειδοποίησε για κατάρρευση της χώρας του αν δεν νικήσει στον πόλεμο, που διεξάγει εδώ και περίπου έναν χρόνο στην Ουκρανία.

Μάλιστα, σήμερα (22/02), σε ανάρτησή του στο Telegram, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ έγραψε: «Χθες (21/02), ο Πρόεδρος της Ρωσίας απηύθυνε διάγγελμα στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση, ανακοινώνοντας, μεταξύ άλλων, την αναστολή της συμμετοχής μας στην START III. Μία απόφαση που είχε καθυστερήσει από καιρό, το αναπόφευκτο της οποίας είχα σημειώσει πέρυσι. Μία απόφαση που προκλήθηκε από τον πόλεμο που κήρυξαν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ στη χώρα μας».

Ακόμα, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ έκανε λόγο για «πρόθυρα μίας παγκόσμιας σύρραξης» σημειώνοντας: «Είναι προφανές σε όλες τις λογικές δυνάμεις ότι αν οι ΗΠΑ θέλουν να νικήσουν τη Ρωσία, τότε βρισκόμαστε στα πρόθυρα μίας παγκόσμιας σύγκρουσης. Αν οι ΗΠΑ θέλουν να νικήσουν τη Ρωσία, έχουμε το δικαίωμα να αμυνθούμε με οποιοδήποτε όπλο, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων. Όπως σωστά είπε ο Πούτιν: “Είναι αδύνατο να νικήσουν τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης”. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο έχουμε αναστείλει την START-3 (προς το παρόν). Ας σκεφτούν οι ελίτ στις ΗΠΑ, που έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, τι έχουν πετύχει. Ας παρακολουθήσουμε, επίσης, τις αντιδράσεις των άλλων πυρηνικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, δηλαδή της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας».

Μεντβέντεφ για Μπάιντεν: «Παράξενος παππούς»

Σε άλλο σημείο του μακροσκελούς μηνύματός του, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σχολίασε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που μίλησε από την Πολωνία για τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Κίεβο, και τον χαρακτήρισε ως «παράξενο παππού με σαστισμένο βλέμμα».

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανέφερε: «Ο Μπάιντεν απευθύνθηκε στον ρωσικό λαό μπροστά σε πλήθος Πολωνών. Στην πραγματικότητα, εκφώνησε ένα κήρυγμα στην παραδοσιακή αμερικανική μεσσιανική φλέβα, προσαρμοσμένο από τη γεροντική ηλικία. Είπε μεγάλα λόγια για το πόσο σημαντικό είναι να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία πρόθεση να επιτεθούν στη Ρωσία. Φαινόταν ανέντιμο και γελοίο. Ποιος είναι, τέλος πάντων, αυτός ο παράξενος παππούς που μιλάει με σαστισμένο βλέμμα από την Πολωνία; Γιατί απευθύνεται στον λαό μίας άλλης χώρας την ώρα που ο ίδιος είναι γεμάτος από εσωτερικά προβλήματα; Γιατί στην ευχή να ακούσουμε έναν πολιτικό από μία εχθρική χώρα που αποπνέει μίσος για την πατρίδα μας; Γιατί να πιστέψουν οι Ρώσοι πολίτες τον ηγέτη των ΗΠΑ, που έχει εξαπολύσει τους περισσότερους πολέμους στον 20ό και 21ο αιώνα, αλλά μας κατηγορεί για την επιθετικότητά μας; Ένα άτομο που αφιερώνει όλες τις εξασθενημένες πνευματικές του ικανότητες μόνο για να δει τη Ρωσία να υφίσταται μια “στρατηγική ήττα”».

Κατόπιν, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σημείωσε με νόημα: «Παραφράζοντας μία διάσημη έκφραση, ο Μπάιντεν είπε στη Βαρσοβία: “Αν η Ρωσία σταματήσει την εισβολή της, θα τελειώσει αμέσως. Αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να αμύνονται, θα είναι το τέλος της Ουκρανίας”. Αυτό είναι ένα εκλεπτυσμένο ψέμα. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Αν η Ρωσία δεν νικήσει, τότε η Ρωσία δεν θα υπάρχει, θα διαλυθεί. Αν οι ΗΠΑ σταματήσουν να προμηθεύουν όπλα στο καθεστώς του Κιέβου, ο πόλεμος τελειώνει».

Φωτογραφία κειμένου: Shutterstock