Δεν άργησε πολύ να έρθει το προδιαγεγραμμένο, με τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέτει την πρόταση δυσπιστίας που του ζητούσε επίμονα με τον τρόπο της η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη και φαίνεται πως, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, θα πάμε σε ένα πρώιμο μπρα ντε φερ μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τα δύο κόμματα να θέλουν να μετρήσουν δυνάμεις μέσα από την διαδικασία που θα ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία την Παρασκευή, πριν αναχωρήσει ο Πρωθυπουργός για την Ιαπωνία.

Για περίπου 45 λεπτά μιλούσε στο βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας και ζητούσε επιτακτικά το τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη, επικαλούμενος την υπόθεση των υποκλοπών που αναδύθηκε ξανά μετά την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, προς τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, για τις επισυνδέσεις σε 10 πρόσωπα.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια χώρα που ζει «εδώ και έξι μήνες τη δίνη αποκαλύψεων για έναν ασύλληπτο αριθμό αποκαλύψεων και της πιο βαθιάς εκτροπής δικαίου από τη μεταπολίτευση και μετά».

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στην υπόθεση αυτής της εκτροπής είναι αμετάκλητα ένοχοι. Δεν έχουν μόνο πολιτικές, αλλά και βαρύτατες προσωπικές και νομικές ευθύνες. Η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας όσων έκαναν ακόμα και την εθνική μας ασφάλεια πεδίο υποκλοπών και εκβιασμών, είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία, την ασφάλεια της χώρας, τα δικαιώματα.

Μετά από όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί, με αποδείξεις πια, επειδή η Ελλάδα θέλουμε να είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να μείνει ούτε στιγμή στη θέση της, ο πρωθυπουργός αυτός δεν μπορεί να παραμείνει ούτε μια μέρα στη θέση του.

Για τους λόγους αυτούς υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ως ένα πρώτο βήμα της πορείας μας στο λαό για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης. Ο κ. Μησοτάκης θα αναγκαστεί να έρθει εδώ και να δώσει εξηγήσεις, να λογοδοτήσει, να απαντήσει και η Βουλή θα αναγκαστεί να αποφασίσει: Με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή. Όποια και αν είναι η απάντηση, είμαι βέβαιος ότι σύντομα την οριστική και την ορθή απάντηση στο ερώτημα θα δώσει ο ελληνικός λαός».

Η απάντηση του Γεραπετρίτη

Με φράση από έργο του Λυσία απάντησε ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Γεραπετρίτης, που έκανε και χιούμορ με τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα αρχαία του, λέγοντας ότι «θα ζητήσω να βάλουμε μετάφραση».

«Οὐ πολλοῦ δέω χάριν ἔχειν, ὦ βουλή, τῷ κατηγόρῳ ὅτι μοι παρεσκεύασε τὸν ἀγῶνα τουτονί. πρότερον γὰρ οὐκ ἔχων πρόφασιν ἐφ’ ἧς τοῦ βίου λόγον δοίην», είπε αρχικά ο κ. Γεραπετρίτης, με τις φωνές στη Βουλή να εντείνονται και τον Υπουργό να τονίζει ότι «κατά τα συνήθη, μίλησε ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης 45 λεπτά χωρίς διακοπή. Μίλησα ένα λεπτό και διεκόπην πόσες φορές…

Ήθελα να σας πω ότι πρόκειται για την εισαγωγή στον λόγο του Λυσία “Υπέρ Αδυνάτου”…Μπράβο, είναι ευχής έργον να το γνωρίζετε και δεν είχα καμία αμφιβολία. Θέλω, ως εκ του περισσού, να το αποδώσω και στη νέα ελληνική. Είναι μεγάλη ευκαιρία που μου δίνετε και σας ευγνωμονώ, γιατί θα έχουμε την ευκαιρία να αντιπαρατεθούμε στις υποθέσεις τις οποίες έχουμε».

Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Γεραπετρίτης έδωσε τον τόνο της κυβέρνησης που περίμενε αυτή την πρόταση δυσπιστίας και προετοιμάζεται για να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, μετά και τις νέες υποθέσεις υποκλοπών που θέλουν τον κ. Χατζηδάκη και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, κ. Φλώρο, μαζί με άλλους 8, να παρακολουθούνται με νόμιμες επισυνδέσεις.

Η πρώτη αντίδραση του πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Ηράκλειο όπου βρίσκεται για να εγκαινιάσει τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, απάντησε στον δήμαρχο Ηρακλείου πως ανέμενε αυτή την πρόταση δυσπιστίας και προειδοποίησε για την σύγκρουση και σύγκριση πεπραγμένων των δύο κυβερνήσεων.

«Πληροφορήθηκα πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Καλοδεχούμενη η πρόταση, Η αλήθεια είναι ότι τον προκαλούσα πολλούς μήνες να το κάνει. Αποφάσισε να το κάνει τώρα λίγο πριν τις εκλογές. Μία καλή ευκαιρία κυρίως για να συγκρίνουμε πεπραγμένα τετραετιών. Εγώ δεν επιζητώ την σύγκρουση, επιδιώκω την σύγκριση. Ελάτε να συγκρίνουμε τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ 4 χρόνια και τι κάναμε εμείς. Νομίζω ότι θα είναι αρκετά καταλυτική αυτή η σύγκριση. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε για το έργο τους αλλά και για τα θέματα κράτους δικαίου. Γιατί και εκεί δεν πρέπει να ξεχνάμε τι έγινε την περασμένη τετραετία. Είμαστε απολύτως έτοιμοι γι’ αυτή την πολιτική μάχη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει αυτή τη σύγκρουση γιατί δεν έχει προτάσεις για το μέλλον της χώρας και δεν μπορεί να μιλήσει για το παρελθόν του. Αύριο θα είμαστε στην Βουλή για να πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνη και μέχρι τις εκλογές θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας».