Περιεχόμενα
Ψυχρά μέτωπα που δεν αποκλείεται να φέρουν και χιόνια στα πεδινά, αναμένεται να πλήξουν τη χώρα τις επόμενες ημέρες. Το φαινόμενο θα έχει διάρκεια έως την προσεχή Κυριακή, εξήγησε ο μετεωρολόγος – διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, Κώστας Λαγουβάρδος.
«Σήμερα ο καιρός είναι σχετικά καλός. Στο διάστημα από την Τρίτη προς την Τετάρτη θα έχουμε μια νέα, σύντομη ψυχρή εισβολή, που θα προκαλέσει λίγα φαινόμενα. Κάπως πιο ανησυχητικό είναι αυτό που αναμένουμε την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή» τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.
Έρχονται χιόνια και σε χαμηλά υψόμετρα
Σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο, σε αυτό το τριήμερο «αναμένουμε χιονοπτώσεις και σε χαμηλά υψόμετρα, δηλαδή σε πεδινά σημεία, σε πολλές περιοχές της χώρας». Σε αυτές τις περιοχές, συνεχίζει, «βάσει των δεδομένων που έχουμε σήμερα στα χέρια μας συγκαταλέγεται και η Αττική».
Ο κ. Λαγουβάρδος υποστηρίζει ότι «αν επιμείνουν τα στοιχεία και δεν αλλάξουν στην πορεία θα πρόκειται για μια εκτεταμένη κακοκαιρία, με πολύ κρύο, φαινόμενα και χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα». Το πώς θα κινηθεί τελικά αυτή η επικίνδυνη ψυχρή εισβολή θα το γνωρίζουν οι μετεωρολόγοι μεθαύριο, Τετάρτη.
«Πρόκειται για πολικές αέριες μάζες από τον βόρειο Ατλαντικό, δεν είναι από τη Σιβηρία, οι οποίες φαίνεται να καλύπτουν από την Πέμπτη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και να κινούνται, στη συνέχεια, νοτιότερα, στα Βαλκάνια και την Ελλάδα. Έχουμε δει και άλλες φορές τέτοια στοιχεία και την τελευταία στιγμή το μέτωπο κινήθηκε προς Τουρκία ή και αλλού. Θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, μέχρι την Τετάρτη» σημειώνει ο Κώστας Λαγουβάρδος.
Πολικός αεροχείμαρρος αλλάζει το σκηνικό του καιρού
Σύμφωνα με το meteo.gr, αυτές οι αλυσιδωτές ψυχρές εισβολές οφείλονται σε έναν αεροχείμαρρο που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης, ο οποίος καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.
Η ομάδα του meteo.gr επισημαίνει ότι τις τελευταίες ημέρες ο πολικός αεροχείμαρος κατευθυνόμενος από τον Καναδά προς την Ευρώπη, έχει εκτοπιστεί βορειότερα από την μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη πεδίου υψηλών πιέσεων στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη όπου επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, ανομβρία και κατά διαστήματα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Ανατολικότερα ωστόσο, στην περιοχή της Σκανδιναβίας και της Δυτικής Ρωσίας, ο αεροχείμαρος στρέφεται προς νότο μεταφέροντας ψυχρές αέριες μάζες κατά κύματα νοτιότερα, μοτίβο που αναμένεται να διατηρηθεί.
Η τριπλή ψυχρή εισβολή
Την Κυριακή 16/01 έλαβε χώρα η πρώτη από μια νέα σειρά ψυχρών εισβολών, η οποία ήταν ξηρή και δε συνοδεύτηκε από φαινόμενα. Το διήμερο Τρίτη 18/01 – Τετάρτη 19/01 θα ακολουθήσει μια δεύτερη ψυχρή εισβολή, ελαφρώς ισχυρότερη, η οποία θα δώσει πρόσκαιρα φαινόμενα στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα, μεταξύ των οποίων παροδικές χιονοπτώσεις σε περιοχές της Εύβοιας και της Ανατολικής Στερεάς με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Τέλος από το Σάββατο 22/01 ενδέχεται να εκδηλωθεί μια τρίτη, ακόμα ισχυρότερη ψυχρή εισβολή η οποία εμφανίζει αυξημένες πιθανότητες να δώσει χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα. Λεπτομέρειες ωστόσο ως προς τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά και τις περιοχές που θα επηρεάσει θα δοθούν με νεότερες ανακοινώσεις.