Ένας υποβρύχιος αγωγός, που εγκαταστάθηκε για να μεταφέρει αέριο από την Ρωσία στη Γερμανία, μετατράπηκε ακριβώς σε αυτό που οι δύο χώρες ισχυριζόντουσαν πως δεν θα γίνει ποτέ: Ένα όπλο γεωπολιτικής κρίσης. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ουκρανία και αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιτάχθηκαν σθεναρά στον αγωγό, από τότε που έγινε για πρώτη φορά η αναγγελία δημιουργίας του, το 2015, προειδοποιώντας πως το πρότζεκτ θα προήγαγε την επιρροή της Μόσχας στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο 1.200 χιλιομέτρων αγωγός, ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη και αυτή τη στιγμή αναμένεται η τελική επικύρωση του. Παρότι ωστόσο δεν βρίσκεται ακόμη εν λειτουργία, έχει προκαλέσει ήδη μεγάλο ρήγμα ανάμεσα στους παραδοσιακούς συμμάχους της Ρωσίας, σε μια περίοδο τεταμένης ατμόσφαιρας μεταξύ της προαναφερθείσας και της Δύσης.
Σύμφωνα με ειδικούς, αυτό το γεγονός από μόνο του, αποτελεί μια μεγάλη νίκη για τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.
«Αν λάβουμε υπόψη πως ο στόχος της Ρωσίας είναι να διχάσει τους πάντες, αν επιθυμεί να διασπάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, αυτός ο αγωγός αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για να το πετύχει.»
Επί χρόνια, η Ρωσία και η Γερμανία ισχυρίζονταν πως ο συγκεκριμένος αγωγός αποτελεί μια καθαρά εμπορική πρωτοβουλία και δεν σχετίζεται με πολιτικές τακτικές.
Ωστόσο, στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη όπου τα αποθέματα αερίου από τη Ρωσία, παίζουν βασικό ρόλο στην οικιακή ενέργεια και θέρμανση, λίγα θέματα αφορούν την πολιτική περισσότερο από την ασφάλεια ενέργειας. Με τις τιμές του φυσικού αερίου να έχουν ανέβει κατακόρυφα, πολλοί φοβούνται πως μεγαλύτερες εντάσεις θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα στους Ευρωπαίους καταναλωτές.
Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, προετοιμάζονται για την πιθανότητα η Ρωσία να εκμεταλλευτεί στρατιωτικά την εξαγωγή αερίου στην Ευρώπη, ως αντίποινα για τυχόν κυρώσεις. Η κυβέρνηση του Biden, βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με αρκετές χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, ώστε να προωθήσουν την παραγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σε περίπτωση που μια πιθανή εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία οδηγήσει σε έλλειψη του αγαθού.
Ως ο μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας στο αέριο, η Γερμανία διστάζει να χρησιμοποιήσει τον αγωγό. Δύο εβδομάδες πριν, η γερμανίδα Υπουργός Άμυνας, Christine Lambrecht, προειδοποίησε πως δεν θα εντάξει το Nord Stream 2 στην αντιμαχία.
Η Ουκρανία και η ανατολική Ευρώπη από την άλλη, πιστεύουν πως ο νέος αγωγός θα μπορούσε να καταστήσει την χώρα τους πιο ευάλωτη στις ρωσικές επιθέσεις.
Ο αγωγός έχει ιδιαίτερη αξία για την Ρωσία, της οποίας η οικονομία εξαρτάται σε ένα ποσοστό άνω του 40% από την εξαγωγή πετρελαίου και αερίου. Αν αποδειχτεί λειτουργικός, θα μπορούσε να μεταφέρει 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου τον χρόνο, απευθείας από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Η Gazprom, η κρατική εταιρεία στην οποία ανήκει ο αγωγός, αναφέρει πως η μέση τιμή εξαγωγής ήταν 280 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα αερίου για το 2021, γεγονός που σημαίνει ότι ο νέος αγωγός θα μπορούσε να τους αποφέρει περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.
Ωστόσο, παρότι αποδεικνύεται πολύτιμος για τον Putin, είναι αμφίβολο το αν θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στο να ακυρώσει οποιοδήποτε πλάνο εισβολής στα ουκρανικά σύνορα.
Πηγή: CNN