Σύμμαχοι του Ουκρανού πρόεδρου, Volodymyr Zelensky, λένε πως ο Vladimir Putin θα δεχτεί να συμβιβαστεί με την μελλοντική ουδετερότητα της Ουκρανίας, μόνο αν βρεθεί αντιμέτωπος με την απειλή της οικονομικής του δύναμης, από μια μόνιμη εξαίρεση της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου και αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές. Η ρωσική κυβέρνηση, λαμβάνει το 40% του οικονομικού της προυπολογισμού από ενεργειακές εξαγωγές.
Ωστόσο, η Ουκρανία δέχεται σθεναρή αντίσταση από την Γερμανία, η οποία επιμένει πως η οικονομία της θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα αν μποϊκοτάρει το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος πράσινης οικονομίας της χώρας, κος.Robert Habeck, παραδέχτηκε πως η Ευρώπη έχει δώσει στο παρελθόν, ψεύτικες υποσχέσεις στην Ουκρανία και είπε πως η Γερμανία δεν θα μπορέσει να αντέξει την «απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων εργασιών», σε περίπτωση που υπάρξει καθολικό ενεργειακό εμπάργκο . Δήλωσε επίσης, πως η Γερμανία – στην καλύτερη των περιπτώσεων- θα μπορούσε να σταματήσει την εισαγωγή κάρβουνου μέχρι το φθινόπωρο, του πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, αλλά δεν μπορεί να θέσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία παύσης της εισαγωγής του αερίου.
Κάτι τέτοιο, αφήνει τους συμμάχους του Zelensky οργισμένους, οι οποίοι απευθύνθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, να χρησιμοποιήσουν τη συμμαχία G7, για να πείσουν τον Γερμανό καγκελάριο,Olaf Scholz, να υπογράψει ένα δυτικό χρονοδιάγραμμα, ώστε να σταματήσει την εξάρτηση στη ρωσική ενέργεια.
Ο Scholz και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, επικοινώνησαν με τον Vladimir Putin αυτό το σαββατοκύριακο και ο υπεύθυνος διαπραγματεύσεων του Zelensky, Mykhailo Podolyak, είπε πως οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, συνεχίζονται εικονικά και έχουν ξεπεράσει πλέον το στάδιο των τελεσίδικων απειλών. Ωστόσο, η Γαλλία φαίνεται λιγότερο αισιόδοξη. Ο Jean-Yves Le Drian, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, είπε: «Έχουμε βρεθεί μπροστά σε ένα τείχος. Τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Αυτός ο πόλεμος θα είναι μακρύς».
Η ενόχληση σχετικά με την στάση της Γερμανίας είναι τόσο έντονη, που ο Zelensky είναι πρόθυμος να απευθυνθεί σε έναν από τους προκατόχους του Scholz, τον Gerhard Schröder, ώστε να επικοινωνήσει ως διαμεσολαβητής με τον Putin. Ο πρώην καγκελάριος, αποδέχτηκε τον ρόλο, ίσως για να αποκαταστήσει την κακή φήμη του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος, συνομίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο την περασμένη εβδομάδα.
Η «ευλογημένη αγελάδα πλούτου» του Putin
O Kobolyev, έκατσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Putin και τους ενεργειακούς βαρώνους του και επιμένει πως γνωρίζει καλά τον τρόπο σκέψης τους. Πιστεύει πως ο Ρώσος πρόεδρος θα αντιμετωπίσει την οργή τους και του σώματος ασφαλείας FSB, αν νιώσουν πως ο Putin έχει υπολογίσει τελείως λάθος την ουκρανική αντίσταση και πως η επιθυμία της Δύσης να θυσιαστεί, παύοντας τις επαφές της με την ρωσική ενέργεια, πρόκειται να προκαλέσει μια μακροχρόνια οικονομική «τρύπα» στη ρωσική οικονομία.
Μέχρι στιγμής, μόνο οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως θα σταματήσουν τις εισαγωγές πετρελαίου από την Ρωσία, αλλά αν λάβει κανείς υπόψιν ότι η χώρα εισήγαγε περίπου 209.000 βαρέλια την ημέρα καθαρού πετρελαίου και περίπου 500.000bpd παραγώγων του, το 2021, πρόκειται για μια μάλλον…μικρή θυσία. Το Ηνωμένο Βασίλειο είπε πως θα ενταχθεί στο εμπάργκο μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου.
Μια παρτίδα γεωπολιτικού σκακιού
Οι ανησυχίες του Scholz είναι κατανοητές. Το πετρέλαιο αποτελεί περίπου το 32% των ενεργειακών εσόδων στη Γερμανία, και το 1/3 αυτού προέρχεται από τη Ρωσία. Παρ’όλα αυτά, το πετρέλαιο αποτελεί κεντρικό στοιχείο στην πολεμική μηχανή του Putin.
Σε μια παρτίδα γεωπολιτικού σκακιού με την Ρωσία, ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden, προσπαθεί ήδη να βρει εναλλακτικά εφόδια πετρελαίου. Προς το παρόν, προπαθεί να αναπληρώσει το κενό με το εγχώριο απόθεμα αλλά και με πετρέλαιο από την Βενεζουέλα, τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου του κόσμου, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία.
Μέλη του Λευκού Οίκου, βρέθηκαν στο Caracas, για να συνομιλήσουν για πρώτη φορά ύστερα από 20 χρόνια. Η κυβέρνηση του Nicolás Maduro, έδειξε τη θέληση της για συνεργασία με τις ΗΠΑ, απελευθερώνοντας δύο πολιτικούς κρατούμενους ως πράξη καλής θελήσεως. Τα έσοδα από το πετρέλαιο στη Βενεζουέλα, θα μπορούσαν να αυξηθούν στα 400.000bpd. Ωστόσο, ο Biden, θα πρέπει να προσέξει πολύ τα επόμενα βήματα του, αφού η ιδέα της συμμαχίας με τον Maduro, προκαλεί αντιδράσεις στο Κογκρέσο.
Το δύσκολο ζήτημα της προώθησης του πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία, βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση, σύμφωνα με τον Kobolyev. Ωστόσο, το ζήτημα της σαουδικής τρομοκρατίας και εγκληματικότητας, δείχνει ότι μάλλον η χώρα αδιαφορεί για την έγκριση της Δύσης.
Στην περίπτωση του Ιράν, η Ρωσία προσπάθησε, τελευταία στιγμή, να μπλοκάρει την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, φοβούμενη πως μια πιθανή συμφωνία και πιθανές κυρώσεις, θα καταστήσουν την Τεχεράνη ικανή να μπορεί να απελευθερώσει στην παγκόσμια αγορά, μέχρι και 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.
Υπάρχει τεράστια ειρωνία στη στροφή προς τους αυτοκράτορες της Βενεζουέλας, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, για να μπορέσει η Δύση να σωθεί από τον Putin, ωστόσο μερικοί το κρίνουν απαραίτητο.
Το πιο περίπλοκο ζήτημα είναι το αέριο. Ως διαπραγμάτευση ανάμεσα σε εκείνους που επωφελούνται από την απαγόρευση ρωσικού πετρελαίου, όπως η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, η Ευρώπη, δημιούργησε ένα πλάνο, το οποίο ορίζει πως η Ε.Ε θα έχει διακόψει τα 2/3 της κατανάλωσης ρωσικού αερίου, μέχρι το τέλος του 2022. Τότε, η Ευρώπη θα ανεξαρτητοποιηθεί από όλα τα ρωσικά καύσιμα, μέχρι το 2027 ή αρκετά πριν το 2030.
Αν ωστόσο το ρωσικό πετρέλαιο παγώσει στην αγορά της Ευρώπης, θα μπορούσε ο Putin να απευθυνθεί στην Κίνα; Ο Kobolyev λέει «όχι». Η επιλογή του να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο στην κινεζική αγορά δεν καθίσταται δυνατή, σημειώνει ο ίδιος. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Κίνα θα χρειαζόταν περίπου 10 με 15 χρόνια για να δημιουργήσει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις. Ο υπάρχων αγωγός προς την Κίνα είναι αρκετά μικρός και δεν συνδέεται με περιοχές που τροφοδοτούν την Ευρώπη.
«Πρόκειται για κάτι μεγαλύτερο από ένα οικονομικό ζήτημα. Ο Putin είναι παρανοϊκός και θα μισούσε το ενδεχόμενο να είναι εξαρτημένος από την Κίνα, γιατί φοβάται πως η Κίνα θα τους φάει ζωντανούς. Οι Ρώσοι, αντιμετωπίζουν την Κίνα ως τον μικρότερο αδελφό τους. Οι Ρώσοι ήταν εκείνοι που έφεραν τον κομμουνισμό στην Κίνα, οπότε κάτι τέτοιο θα τους μείωνε», δήλώνει ο Kobolyev.
Και συνεχίζει: «Έτσι, όταν ο Putin πάει πίσω στους φίλους του στην KGB και τους πει πως μπορεί να πετάχτηκε τελείως εκτός Ευρώπης αλλά προσπαθεί να διαπραγματευτεί με την Κίνα, εκείνοι δεν θα το εκτιμήσουν καθόλου. Το να χάσεις την πιο επικερδή αγορά σου, να χάσεις το 80% των κερδών σου και να εξαρτηθείς απόλυτα από την Κίνα, δεν φαίνεται μια πολύ έξυπνη στρατηγική κίνηση. Δεν φαίνεται σαν νίκη».
«Οι Ρώσοι και ο Putin, πίστευαν πάντα πως η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς το ρωσικό πετρέλαιο. Πιστεύει πως αν νικήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο θα συγχωρεθεί γιατί δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική και η Δύση είναι αδύναμη. Αυτό πιστεύει. Το ίδιο και η Gazprom και η Rosneft. Έτσι αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Για αυτόν τον λόγο, ο Putin ελέγχει προσωπικά το ενεργειακό εμπόριο», ολοκλήρωσε.
πηγή: The Guardian
Διαβάστε ακόμα:
Elon Musk προς Putin: «Έλα να μονομαχήσουμε για την Ουκρανία»