To επικρατέστερο σενάριο θέλει τον Vladimir Putin να προσαρτήσει τις περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας στην Ρωσία, μέσα στους επόμενους μήνες. Μία ανάλυση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) έρχεται να «ρίξει φως» στα μελλοντικά σχέδια του Ρώσου προέδρου. Ποιες είναι, όμως, οι εναλλακτικές του;

Το χρονοδιάγραμμα της προσάρτησης εξαρτάται από την εκτίμηση της Μόσχας για το πως βαίνει ο ρωσικός στρατός. Ο στρατός της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν έχει πετύχει ακόμη τους διακηρυγμένους στόχους του Putin για εξασφάλιση όλων των περιοχών του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ και σύμφωνα με την ανάλυση, είναι μάλλον απίθανο ότι θα το επιτύχει.

Ο Ρώσος Πρόεδρος είχε υπερεκτιμήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις του. Εάν όμως συνειδητοποιήσει το μέγεθος της πολεμικής αδυναμίας του, τότε είναι πολύ πιθανόν να επισπεύσει τις διαδικασίες για την προσάρτηση των κατεχόμενων περιοχών ενώ ταυτόχρονα θα εξαπολύσει νέες απειλές για πυρηνικά με αποδέκτη την Δύση.

Εάν όχι όμως, θα επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις με την ελπίδα να κατακτήσει ακόμη περισσότερες περιοχές. Αυτό το σενάριο έχει ένα σημαντικό τίμημα για την ρωσική πλευρά καθώς οι αδυναμίες του πολεμικού πλάνου της Ρωσίας και η ουκρανική αντίσταση θα οδηγήσουν σε ακόμη πιο δυσμενή κατάσταση τον ήδη κουρασμένο ρωσικό στρατό.

Τελευταίο σενάριο είναι να κάνει έναν συνδυασμό σχεδίων. Αφενός να συνεχίσει τις επιθέσεις ενώ αφετέρου θα κινοποιεί πρόσθετες δυνάμεις. Σε αυτήν την περίπτωση οι πολεμικές συρράξεις θα καθυστερήσουν αρκετούς μήνες ακόμη ενώ η προσάρτηση θα είναι το τελευταίο βήμα.

Έτσι, σύμφωνα πάντα με την ανάλυση των Κάθριν Λόλορ και ο Μέισον Κλαρκ, η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της έχουν περιορισμένες αλλά σημαντικές ευκαιρίες να αποκόψουν την ρωσική μανία πριν ο Putin προσαρτίσει τις κατεχόμενες περιοχές.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ρωσία: Συνεχίζει να κερδίζει έδαφος στην ανατολική Ουκρανία – Πώς ένας ποταμός «έγινε σύμμαχος» των Ουκρανών

Ουκρανία: Εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα για εγκλήματα πολέμου μετά από βίντεο που δείχνει Ρώσους να σκοτώνουν πισώπλατα δύο αμάχους

Εντείνεται η κρίση τροφίμων στην Ουκρανία – Πιο κοντά στο ΝΑΤΟ Φινλανδία και Σουηδία