Περιεχόμενα
- Πύλος – Γκουτέρες: «Ας είμαστε ειλικρινείς – Αυτό δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό»
- Στη δομή της Μαλακάσας οι διασωθέντες μετανάστες
- Επικεφαλής της FRONTEX για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο: Περίπου 600 άτομα στο αλιευτικό
- Οι έρευνες που έχουν ξεκινήσει από χθες για να εντοπιστούν οι υπαίτιοι της μεγάλης τραγωδίας φαίνεται πως έχουν αποτέλεσμα καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι το Λιμενικό αρχικά εντόπισε επτά διακινητές, οι οποίοι το μεσημέρι της Πέμπτης συνελήφθησαν και οδηγούνται στον εισαγγελέα.
Άκαρπες ήταν δυστυχώς οι έρευνες που έγιναν όλη τη νύχτα για να βρεθούν επιζώντες από το ναυάγιο στην Πύλο και εκατοντάδες μετανάστες να εξακολουθούν να αγνοούνται, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά το ενδεχόμενο κάποιοι να εντοπιστούν ζωντανοί.
Κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, εννέα σκάφη και μια φρεγάτα έψαχναν να βρουν μετανάστες, είτε ζωντανούς είτε νεκρούς, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Και είναι πολύ πιθανό το σενάριο το σκάφος να τράβηξε μαζί του στον βυθό μεγάλο αριθμό των επιβαινόντων.
Με δεδομένες μαρτυρίες μεταναστών υπολογίζεται ότι οι αγνοούμενοι είναι περίπου 570, αν και επικεφαλής της Frontex τόνιζε χθες ότι συνολικά στο αλιευτικό υπολογίζεται ότι επέβαιναν 600 άτομα.
Μέχρι στιγμής και μετά την αρχική έρευνα, οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε εννιά συλλήψεις Αιγυπτίων, οι οποίοι κατηγορούνται για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και πρόκληση ναυαγίου. Άμεσα αναμένεται η μεταγωγή τους στον εισαγγελέα για να τους ασκηθεί ποινική δίωξη.
Πύλος – Γκουτέρες: «Ας είμαστε ειλικρινείς – Αυτό δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό»
Να αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση του ναυαγίου στην Πύλο επιχείρησε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού Star κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ κάλεσε την Ευρώπη να ενωθεί ώστε να χαράξει μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική που θα αποτρέψει να επαναληφθεί ένα τέτοιο τραγικό δυστύχημα στο μέλλον.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς.
Αυτό δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα. Είναι ευρωπαϊκό. Νομίζω ότι είναι ώρα η Ευρώπη να μπορέσει, με αλληλεγγύη, να καθορίσει μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική έτσι ώστε να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο δυστύχημα».
Στη δομή της Μαλακάσας οι διασωθέντες μετανάστες
Σήμερα Παρασκευή το πρωί πρόκειται να ξεκινήσουν από την Καλαμάτα τα μισθωμένα από τον δήμο λεωφορεία τα οποία θα μεταφέρουν τους διασωθέντες στη δομή της Μαλακάσας.
Ανάμεσά τους είναι και κάποιοι ανήλικοι που θα μεταφερθούν αρχικά στη Μαλακάσα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε δομές ανηλίκων.
Επικεφαλής της FRONTEX για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο: Περίπου 600 άτομα στο αλιευτικό
Οι έρευνες που έχουν ξεκινήσει από χθες για να εντοπιστούν οι υπαίτιοι της μεγάλης τραγωδίας φαίνεται πως έχουν αποτέλεσμα καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι το Λιμενικό αρχικά εντόπισε επτά διακινητές, οι οποίοι το μεσημέρι της Πέμπτης συνελήφθησαν και οδηγούνται στον εισαγγελέα.
Για περίπου 600 επιβαίνοντες στο καράβι που ναυάγησε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου κάνει λόγο ο επικεφαλής της FRONTEX, Χανς Λέιτενς, σε συνέντευξή του στη Sueddeutsche Zeitung (SZ).
«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δραματική», λέει ο Λέιτενς: «Την Τρίτη, οι συνάδελφοί μου εντόπισαν το αλιευτικό σκάφος, με το οποίο περίπου 600 άτομα, στοιβαγμένοι πιθανότατα από λαθρεμπόρους, κατευθύνονταν προς την Ελλάδα. Αναφέραμε το σκάφος στις τοπικές αρχές, όπως ήταν καθήκον μας. Είναι ασύλληπτα λυπηρό το γεγονός, ότι βυθίστηκε την Τετάρτη και σημειώθηκε άλλο ένα τραγικό δυστύχημα. Πέταξα κατευθείαν στην Ελλάδα, για να διευκρινίσω, τι ακριβώς συνέβη και πώς μπορούμε να παράσχουμε περισσότερη προστασία».
Ο Ολλανδός, νέος επικεφαλής της FRONTEX, σημειώνει ότι η διάσωση ζωών είναι κορυφαία προτεραιότητα. «Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα», προσθέτει, «παρακολουθούμε μια θάλασσα διπλάσια από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία μαζί. Είναι πολύ δύσκολο να βοηθήσεις όποιον έχει ανάγκη. Γιατί οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πάρουν μεγάλα ρίσκα. Και φυσικά προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή πλευρά απαρατήρητοι».
Στην ερώτηση, αν θα προτιμούσε να έχει η FONTEX δική της αποστολή διάσωσης, απαντά:
«Το αίτημα υπήρχε παλαιότερα. Αλλά η FRONTEX είναι μια υπηρεσία διαχείρισης συνόρων. Αντί να διευρύνουμε την αποστολή της, θα ήταν προτιμότερο να επενδύσουμε στην ακτοφυλακή των εθνικών κρατών».
Ο Λέιτενς διαπιστώνει ότι η πίεση στα σύνορα γίνεται συνεχώς μεγαλύτερη. «Οι αριθμοί μεγαλώνουν, συνολικά 12% τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους. Βλέπουμε όμως μια νέα εστία πυρκαγιάς: την κεντρική Μεσόγειο. Ειδικά εκεί που είναι πιο επικίνδυνο από όλα τα άλλα σημεία, έχουμε αύξηση των αριθμών κατά 160%. Ειδικά από την Τυνησία φεύγουν πολύ περισσότεροι άνθρωποι».