Πυρκαγιά ξέσπασε στην Άνω Βαρυμπόμπη, του δήμου Αχαρνών, σε περιοχή ανατολικά των Βασιλικών Κτημάτων, το μεσημέρι της Τρίτης (3/8). Αυτή την ώρα, οι φλόγες καίνε πίσω από το Κρυονέρι και κατευθύνεται προς Βαρυμπόμπη, στα Βασιλικά Κτήματα και την Εθνική Οδό. Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τον χρόνο, καθώς στόχος είναι η οριοθέτηση της πυρκαγιάς πριν πέσει η νύχτα.

Οι εναέριες ρίψεις είναι συνεχείς, ενώ πριν λίγο δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση του οικισμού Αδάμες, που θεωρείται και το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς. Το δεύτερο βρίσκεται στην Άνω Βαρυμπόμπη και το τρίτο στους ιππικούς ομίλους. Στις Αδάμες έχουν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις για να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς.

Ύστερα από προειδοποιήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων, με εντολή του Περιφερειάρχη, κ. Γιώργου Πατούλη εκκενώθηκαν προληπτικά όλα τα σπίτια της περιοχής. Εκκλήσεις απευθύνουν στους κατοίκους να μεταφερθούν σε ασφαλή περιοχή. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, αναφέρουν πληροφορίες.

Οι φλόγες έχουν φτάσει έως τον πυροσβεστικό σταθμό του Ολυμπιακού Χωριού των Θρακομακεδόνων, μία ανάσα δηλαδή από τον κατοικημένο ιστό της πόλης, που εκκενώθηκε. Σε εφαρμογή έχουν τεθεί επίσης όλα τα σχέδια πυροπροστασίας γύρω από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Πριν από λίγο, στην πλατεία της Βαρυμπόμπης εμφανίστηκαν άλογα, που απελευθερώθηκαν από τους Ιππικούς Ομίλους που λειτουργούν στην περιοχή, καθώς η φωτιά πλησίαζε επικίνδυνα. Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι, που βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, υπάρχει έτοιμο σχέδιο εκκένωσης , εφόσον χρειαστεί, ωστόσο επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι απειλούνται κτίσματα. Η φωτιά κατακαίει μεγάλη έκταση στους πρόποδες της Πάρνηθας. Μερικά εξ αυτών είναι δύσκολα προσβάσιμα. Στο σημείο τόπου έχει σπεύσει και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που ζήτησε να γίνουν εναέριες ρίψεις σε συγκεκριμένα σημεία με στόχο να προστατευτούν εργοστασιακές εγκαταστάσεις.

Ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός ζήτησε ενίσχυση των πυροσβεστικών μέσων, καθώς η φωτιά πέρασε προς την πλατεία της Βαρυμπόμπης, ενώ έχει ζητηθεί από τους κατοίκους η προληπτική εκκένωση της περιοχής. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή, καθώς η πυρκαγιά έχει επεκταθεί, το μέτωπο είναι τεράστιο και τώρα κινείται προς τον οικισμό της Βαρυμπόμπης.

«Η φωτιά περνάει μέσα στην Βαρυμπόμπη, είναι πάρα πολύ κοντά στα σπίτια και ο κόσμος έχει πανικοβληθεί και προσπαθεί να απομακρυνθεί. Ζητάμε να έρθουν περισσότερες επίγειες δυνάμεις εδώ. Θα καεί η Βαρυμπόμπη όλη. Η φωτιά είναι τεράστια ξεκινάει από τα βασιλικά κτήματα και φτάνει μέχρι την εθνική στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης. Πρέπει να δοθεί βαρύτητα στη λεωφόρο Ερυθραίας. Αν δεν έρθουν περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα θα καούν σπίτια. Η φωτιά πέρασε προς την πλατεία της Βαρυμπόμπης».

Την ίδια στιγμή ο αντιδήμαρχος Αχαρνών Μ.Βρεττός είπε πως ζητούν από τους κατοίκους της περιοχής να προχωρήσουν σε προληπτική εκκένωση του οικισμού της Βαρυμπόμπης.

Φωτογραφία: Pixabay.com