Περιεχόμενα
Ενημέρωση για τα πύρινα μέτωπα και τον τρόπο που έχουν δράση οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις παρείχε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλης Κικίλιας.
Στις δηλώσεις του, ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στους 18 νεκρούς μετανάστες που βρέθηκαν στον Άβαντα («δεν ξέρω αν θα βρεθεί ποτέ ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι») και άφησε να εννοηθεί πως υπάρχει έρευνα για σχέδιο εμπρησμού, αφού ήταν υπερβολικά μεγάλος ο αριθμός ταυτόχρονων νέων εστιών που εμφανίστηκε την Τρίτη 22/08.
Εντύπωση στα όσα είπε ο κ. Κικίλιας έκανε η φράση του πως πρόκειται για «το χειρότερο καλοκαίρι από τη στιγμή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα».
Όσα είπε ο κ. Κικίλιας για το 112 και την έρευνα των αρχών
Ανέφερε, επίσης, ότι τις τελευταίες ημέρες ξέσπασαν 355 φωτιές, ενώ 209 μόνο το τελευταίο 24ωρο, οι εννέα μεγάλης επικινδυνότητας φωτιές στην Αττική, έξι στη Βοιωτία και μία στην Εύβοια.
«15 παράλληλες εστίες πυρκαγιάς στον Έβρο. Από τα ξημερώματα του Σαββάτου, υπό ακραίες συνθήκες, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, δημιουργήθηκε ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο, το οποίο οι δυνάμεις, όσο ισχυρές κι αν ήταν, δε θα μπορούσαν να θέσουν υπό έλεγχο. Οι εκκενώσεις και οι 112 είναι η ασπίδα. Οι άτυχοι αλλοδαποί, δυστυχώς, παρά τα μηνύματα του 112 και παρά το ότι απαγορευόταν να βρίσκονται στο δάσος, δεν έφυγαν. Ερευνώνται από εξειδικευμένη ομάδα και με τη συμμετοχή της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ τα αίτια, ενώ υπάρχει και από τον Άρειο Πάγο έρευνα. Δεν εφησυχάζουμε, θέλουμε να διαφυλάξουμε το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι οι συνθήκες του καιρού άλλαξαν άρδην και παρόλο που δεν υπήρχαν τα μέσα για να μεταφερθούν οι πλέον των 200 ασθενών, δημιουργήθηκαν οι δομές για να συνεργαστούν οι αρμόδιες αρχές, να βρεθεί το μεταγωγικό σκάφος και να γίνει η μεταφορά των ασθενών και των ασθενοφόρων.
Τόνισε μάλιστα ο κ. Κιίλιας ότι κάθε περίσταση γεννά νέες προκλήσεις και προβλήματα και «συνεχώς κοιτάμε να εξελισσόμαστε. Έχουμε εδώ επιστήμονες, δασολόγους, προσπαθούμε με τους ανθρώπους που έχουμε, να βάλουμε γκρέιντερ, ειδικές δυνάμεις, να φροντίζουμε να επιχειρούν οι δυνάμεις παρά το ύψος του καπνού».
«Ριπές ανέμων ως και 85 χλμ./ώρα», ανέφερε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Γιάννης Πουρνάρας, αρχηγός της Πυροσβεστικής, ο οποίος ανέφερε ότι οι καιρικές συνθήκες που προκάλεσαν οι αλλεπάλληλοι καύσωνες, αύξησαν τη συχνότητα εμφάνισης εστιών φωτιάς και τον συνολικό τους ημερήσιο αριθμό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ακόμα και σε περιπτώσεις που τα εναέρια μέσα πήγαιναν εντός λίγων λεπτών στη φωτιά, αυτή να μην περιορίζεται, αλλά να φεύγει εκτός ελέγχου.
«Από την αρχή της θερινής σεζόν, είχαμε 50-60 εστίες και τις αντιμετωπίζαμε. Οι καύσωνες όμως έκαναν τις πυρκαγιές πιο συχνές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και το βράδυ που περιμέναμε να πέσει η ένταση των ανέμων, είχαμε 6-7 μποφόρ και ριπές ως και 85 χλμ./ώρα. Καταλαβαίνετε ότι οι φωτιές γίνονται πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες. Να θυμίσω πως το πυροσβεστικό σώμα στην Ελλάδα είναι από τα λίγα παγκοσμίως που επιχειρεί ακόμα και το βράδυ. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι 32 χρόνια στο σώμα, δεν έχω ζήσει τόσο ακραίες συνθήκες. Μόνο η χθεσινή πυρκαγιά στη Μονή Κλειστών, εκδηλώθηκε 11:56, σε 5 λεπτά ήταν εκεί ήδη ένα εναέριο μέσο και μετά από 2 λεπτά άλλα 4 μέσα. Παρόλα αυτά, πήρε ακραίες διαστάσεις. Και στον Έβρο οι πυρκαγιές ξεπέρασαν αντιπυρικές ζώνες 150 και 200 μέτρων. Γίνεται ένας τεράστιος αγώνας».
Από τη μεριά του, ο κ. Ευάγγελος Γκουντούφας, διευθυντής δασών και δασικού περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, εξήγησε πως τα υλικά του εδάφους είχαν μεγαλύτερη θερμότητα, καθότι δεν είχε υπάρξει υγρασία στο έδαφος, βροχόπτωση, από τις αρχές Ιουνίου. Παράλληλα, ο κ. Γκουντούφας εξήγησε ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει ήδη τον μέσο όρο σε εστίες φωτιές σε σχέση με τα περασμένα χρόνια, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό, γιατί το ίδιο συμβαίνει σε Ισπανία και Ιταλία και γενικά στη Μεσόγειο που πλήττεται φέτος από καύσωνα. «Στόχος μας είναι η πρόληψη», τόνισε.