Με τον χειρότερο τρόπο επιβεβαιώθηκαν χθες όσοι έλεγαν στο ξεκίνημα της μέρας ότι παρά την ύφεση σε κάποια μέτωπα, κανείς δεν έπρεπε να «υποτιμήσει» τις πυρκαγιές καθώς η ζέστη και οι ισχυροί άνεμοι θα ενίσχυαν το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Τρανό παράδειγμα η Μάνδρα όπου δόθηκε ξανά μεγάλη μάχη με πολλά σπίτια να καίγονται και επτά περιοχές να εκκενώνονται. Εξίσου μεγάλη μάχη δόθηκε και στη Λακωνία την ίδια ώρα που στη Ρόδο η φωτιά συνεχίζει να προκαλεί τεράστια οικολογική καταστροφή εξαφανίζοντας παρθένο δάσος.

πυρκαγιές
Δεύτερη ημέρα πυρκαγιών στην Ρόδο, Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023. (ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ /EUROKINISSI)

Από το βράδυ δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στη Δυτική Αττική, όμως και μόνο το γεγονός ότι η θερμοκρασία θα φτάσει σήμερα τους 44 βαθμούς κρατά σε επιφυλακή την Πυροσβεστική.

Ενδεικτικό του πόσο δύσκολο ήταν να σβήσουν όλα τα μέτωπα είναι το γεγονός ότι χθες βράδυ επιχειρούσαν 350 πυροσβέστες με 122 οχήματα και 8 πεζοπόρα τμήματα.

Οικολογική καταστροφή στη Ρόδο

Πολύ δύσκολο ήταν το τελευταίο διήμερο στη Ρόδο, με μια μεγάλη φωτιά να καίει σε ένα πολύ ιδιαίτερο σημείο του νησιού, όπου το δάσος ήταν γεμάτο πεύκα και κυπαρίσσια.

πυρκαγιές

Όπως αναφέρει το rodiaki.gr, το πιο επικίνδυνο μέτωπο της φωτιάς στη Ρόδο είναι αυτό που καίει μεταξύ Απόλλωνα και Λάερμα, γι’ αυτό και οι πυροσβέστες εντείνουν εκεί τις προσπάθειές τους για να το περιορίσουν και να το ελέγξουν όσο περισσότερο γίνεται, μέχρι να ξημερώσει και να πετάξουν πάλι τα εναέρια μέσα.

Πάντως, όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τα μέτωπα της φωτιάς αλλά και όσες εστίες δημιουργούνται από τις στάχτες και τις σπίθες. Η προσπάθεια, όμως, γίνεται από το απόγευμα της περασμένης Τρίτης.