Με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα, Χρήστου Μπαρδάκη, διατάχθηκε έρευνα για την Εύα Καϊλή, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει τελέσει αδικήματα για δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Ελλάδα. Η βασική προϋπόθεση για τη διενέργεια της έρευνας, όπως τονίζουν εισαγγελικές πηγές, είναι να μην ασκηθεί, στην πρώην ευρωβουλευτή, δίωξη στο Βέλγιο για τις ίδιες πράξεις.

Οι δύο επίκουροι οικονομικοί εισαγγελείς, στους οποίους έχει ανατεθεί η έρευνα, θα ζητήσουν άμεσα από τις βελγικές δικαστικές αρχές, σε συνεργασία με το εθνικό μέλος της Εurojust για την Ελλάδα, αντίγραφα της δικογραφίας που μέχρι τώρα έχει σχηματιστεί για την ευρωβουλευτή.

Αναφορικά με το άρθρο 57 παράγραφος 4, «ο Εισαγγελέας μπορεί να απόσχει από την δίωξη συγκεκριμένου προσώπου, εάν ύστερα από τη διενέργεια ευρωπαϊκής δικαστικής συνδρομής προκύψει ότι ήδη έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του ίδιου προσώπου για τα ίδια πραγματικά περιστατικά από άλλη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Όσον αφορά την έρευνα θα πραγματοποιηθεί για τις εξής πράξεις:

-της δωροληψίας πολιτικού προσώπου,

-της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε συνδυασμό με το άρθρο 57 παράγραφος 4,

-του ΚΠΔ (περί κωλύματος άσκησης νέας ποινικής δίωξης), καθώς και

-τη διερεύνηση κάθε άλλου αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος.

Επιμένει ότι δεν είναι δικά της τα χρήματα η Εύα Καϊλή

Στο μεταξύ, σταθερή στον ισχυρισμό ότι είναι αθώα παραμένει η Εύα Καϊλή, η οποία μέσω του δικηγόρου της επιμένει ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της δεν είναι δικά της. Όπως αναφέρει δε, δεν πρόκειται να «γίνει η Ιφιγένεια κανενός», υπονοώντας έτσι πως δεν θα θυσιαστεί για αμαρτίες άλλων. Τρόπον τινά, φωτογραφίζει τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος νωρίτερα σήμερα ομολόγησε την εμπλοκή του στο Qatargate.

Βέβαια, η Εύα Καϊλή τα είχε ήδη ρίξει πάνω του, ενώ όπως ανέφερε ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, του είχε πει να «προσέχει τις σχέσεις του με το Κατάρ».

Διαβάστε ακόμη: Φραντσέσκο Τζόρτζι: Το κότερο Εμίρη που θα αγόραζε και η «θυσία» του για την Εύα Καϊλή

Αναφορικά με την ενδεχόμενη εμπλοκή της Εύας Καϊλή, ο δικηγόρος της δήλωσε πως «δεν φέρεται να έχει κάποια εμπλοκή με τα χρήματα που βρέθηκαν, εκτός από το ότι η ίδια ήταν στο σπίτι στο οποίο βρέθηκαν χρήματα. Η πολύμηνη παρακολούθηση δείχνει ότι δεν φέρεται να έχει σχέση με τα χρήματα ή ότι είχε ύποπτες συνομιλίες», και συμπλήρωσε:

«Τα χρήματα δεν είναι δικά της, ανήκουν σε πρόσωπο εκτός της οικογένειας της κυρίας Καϊλή και τα μετέφερε ο πατέρας της στο ξενοδοχείο για να τα παραλάβει ο πραγματικός κάτοχός τους. Τα χρήματα αυτά, τις 600.000 ευρώ, έπρεπε να τα παραδώσει ο σύντροφος της Καϊλή στον πραγματικό κάτοχό τους. Ο σύντροφός της ήταν αυτός που έφερε τα χρήματα στο σπίτι.

Η Εύα Καϊλή όταν αντιλήφθηκε τα χρήματα ρώτησε τι είναι και δεν πήρε πειστική απάντηση, και τότε ο πατέρας της τα πήρε για να τα πάει στον κάτοχό τους, τον πρόλαβε όμως η Αστυνομία. Αυτά είπε και ο πατέρας της στις Αρχές και τον άφησαν ελεύθερο».

Σχετικά με τη διαγραφή της και την καθαίρεσή της από τη θέση της αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, η Εύα Καϊλή, όπως μετέφερε ο δικηγόρος της, είπε ότι «αν ήμουν πρόεδρος, και εγώ αυτό θα έκανα μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση».