Μπορεί το όνομα του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, να συνδέεται άμεσα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ωστόσο δεν είναι ο μοναδικός που κρύβεται πίσω από την επίθεση. Κι η φήμη του ηγέτη της Τσετσενίας, Ramzan Kadyrov, διακυβεύεται. Στρατιώτες του φαίνεται να έχουν εμπλακεί στην επίθεση του πρώτου κύματος στη χώρα, μερικοί εκ των οποίων σκοτώθηκαν γύρω από την αεροπορική βάση Hostomel.

Οι άνδρες του Kadyrov συνδέονται και με τις επιθέσεις στην Μαριούπολη και σε αυτήν που έγινε στο μαιευτήριο. Ακόμα, επίλεκτες ομάδες Τσετσένων φέρεται να εμπλέκονται σε αποτυχημένες απόπειρες δολοφονίας ουκρανών ηγετών τις πρώτες 48 ώρες της εισβολής, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της Δύσης.

Ο ίδιος ο Kadyrov, χρησιμοποίησε ένα βίντεο, που γυρίστηκε σε ένα υπόγειο στην Ουκρανία, για να απειλήσει τους κατοίκους του Κιέβου για μια «προσωπική επίθεση». Πιθανόν το βίντεο ήταν fake και γυρίστηκε στο σπίτι στην Τσετσενία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πέρασε ποτέ στην Ουκρανία, και ακόμη και ο εκπρόσωπος Τύπου του Putin, δεν υποστηρίζει το βίντεο.

Πάντως το βίντεο είναι μια απόδειξη της προπαγάνδας του Kadyrov και του πόσο συνδέεται με τον πόλεμο, καθώς για εκείνον είναι μια ευκαιρία να ενισχύσει τη δύναμή και το προφίλ του. Η αποστολή των ανδρών του είναι ένας τρόπος για να αποδείξει την πίστη του στον Putin, τον οποίον χρειάζεται για να παραμείνει στην εξουσία. Για τον Putin, ο Τσετσένος ηγέτης προσφέρει έμπειρους μαχητές, που έχουν τελειοποιηθεί σε φαύλους πολέμους ενάντια στην εξέγερση.

Ωστόσο, τα στρατεύματά του διαφέρουν από αυτά της Ρωσίας, και οι άνδρες του τονίζουν ότι ανήκουν στον στρατό του Kadyrov και είναι γνωστοί για την ωμότητά τους. Σε αντίθεση με τους Ρώσους, έχουν κινητά τηλέφωνα, δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν την απαγορευμένη λέξη «πόλεμος», αγνοώντας τους νόμους του Κρεμλίνου. Επίσης, ο ρόλος του στρατού του είναι μι δημόσια επίδειξη του πώς μια τόσο μεγάλη δύναμη εξαρτάται από την ομάδα των Τσετσένων μαχητών του.

«Ο Kadyrov έχει μακρά εμπειρία στις αποκαλούμενες επιχειρήσεις εκκαθάρισης κατά αμάχων και οι μαχητές του μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως ψυχολογικό εργαλείο εναντίον Ουκρανών», δήλωσε ο Aleksandre Kvakhadze, ερευνητής στο Γεωργιανό Ίδρυμα Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, επικεντρώθηκε στο βόρειο Καύκασο. Η απειλή ότι θα πάθουν τα ίδια με τις πόλεις στη Γεωργία και την Τσετσενία, είναι ήδη αρκετή.

Τι προσπαθεί να κερδίσει ο Kadyrov

Διοικεί την Τσετσενία ως προσωπικό φέουδο, διασπείροντας τον φόβο, ενώ μπορεί να αποτελεί και πηγή έμπνευσης για τον Ρώσο ηγέτη, καθώς η οικονομία καταρρέει κάτω από τις κυρώσεις και ο Putin δεν κάνει πίσω, Άνοιξε κι ένα κανάλι στην αραβική γλώσσα στο Telegram, για να αξιοποιήσει την εξέχουσα θέση του, όπου παρουσιάζει την κινητοποίηση ως κάτι που υποστηρίζεται σε όλη την κοινωνία της Τσετσενίας.

Γενικά έχει προσφέρει τις «υπηρεσίες» του στο Κρεμλίνο, για την συλλογή πληροφοριών και την εξάλειψη εχθρών ή αμφιλεγόμενων προσωπικοτήτων σε υπηρεσίες κατασκοπείας. Πέντε Τσετσένοι, για παράδειγμα, κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία του Boris Nemtsov, το 2015, μια φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης. Ωστόσο το έγκλημα δεν συνδέθηκε άμεσα με το όνομα του Kadyrov.

Πολλοί Τσετσένοι ένιωσαν αποδιοπομπαίοι τράγοι σε έναν σχεδιασμένο πόλεμο τις πρώτες μέρες, καθώς ένας ανώτερος διοικητής βρισκόταν στις απώλειες. Πλέον είναι πιο επικεντρωμένοι σε έναν πόλεμο μέσων ενημέρωσης, με στόχο να οδηγήσουν νεοσύλλεκτους και να ενισχύσουν τον ηγέτη τους. Έχουν προσεγγίσει ομάδες, συμπεριλαμβανομένων προπονητών πολεμικών τεχνών, ζητώντας από νεαρούς άνδρες να συμμετέχουν στον πόλεμο. Πρόσφεραν μια γενναιόδωρη οικονομική ανταμοιβή για τη συμμετοχή τους, αλλά το Telegram και οι διαρροές δείχνουν ότι οι απόπειρες του δεν στέφθηκαν με επιτυχία.

Πέρα από την ενίσχυση της θέσης του, ο Kadyrov έχει επίσης έναν άλλο λόγο να πολεμήσει. Παρατάσσονται με τις ουκρανικές δυνάμεις τουλάχιστον δύο ταξιαρχίες που περιλαμβάνουν μέλη της τσετσενικής διασποράς, οι οποίοι τον μισούν και θέλουν να τον δουν να χάνει την επιρροή του. Πρέπει να αποδείξει στους εχθρούς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό τη δύναμή του, αλλά πρέπει να διατηρήσει τις δυνάμεις του ακέραιες.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Ουκρανία: Τα οπλικά «σκουπίδια» των Ρώσων, είναι ο θησαυρός των Ουκρανών

Aliia Roza: Η κατάσκοπος που εκπαιδεύτηκε στο ίδιο στρατιωτικό πρόγραμμα με τον Putin – «Μου έμαθαν πώς να αποπλανώ»