Η Ευρώπη βρίσκεται στο τέταρτο κύμα καύσωνα του καλοκαιριού που προκαλεί ακραίες συνθήκες ζέστης και ξηρασίας, που πυροδοτούν φωτιές. Η νότια Γαλλία φλέγεται, ενώ τα ποτάμια στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία έχουν ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερα από 6.600.000 στρέμματα έχουν καεί από τον Ιανουάριο, ένας άνευ προηγουμένου αριθμός από το 2006 που υπάρχουν τα πρώτα δορυφορικά δεδομένα.

Οι πυρκαγιές ανάγκασαν ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, κατέστρεψαν κτίρια και έκαψαν δάση σε χώρες της Ε.Ε, όπως η Αυστρία, η Κροατία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Οι αποπνικτικοί καύσωνες και η ξηρασία χειροτερεύουν την κατάσταση και παρατείνουν την διάρκεια των πυρκαγιών.

Για σχεδόν δύο εβδομάδες τον περασμένο μήνα, χιλιάδες πυροσβέστες προσπαθούσαν να σβήσουν τη μεγαλύτερη πυρκαγιά της Σλοβενίας στη σύγχρονη ιστορία της. Η Ισπανία, όμως, είναι η χώρα που επλήγη περισσότερο, καθώς η πυρκαγιά έχει καταστρέψει 2.462.780 στρέμματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του EFFIS, ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (1.505.280 στρέμματα), την Πορτογαλία (752.770 στρέμματα) και και τη Γαλλία (612.890 στρέμματα).

Οι πυρκαγιές δεν είναι πλέον πρόβλημα μόνο της Μεσογείου

Το EFFIS χρησιμοποιεί δορυφορικά δεδομένα από την Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) της Ε.Ε. «Το 2022 είναι ήδη ένα έτος ρεκόρ, λίγο πιο κάτω από το 2017», δήλωσε ο συντονιστής του EFFIS Jesus San-Miguel. Το 2017, 420.913 στρέμματα κάηκαν έως τις 13 Αυγούστου, και 988.087 στρέμματα από το τέλος του έτους.

«Η κατάσταση σε ό,τι αφορά την ξηρασία και τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες έχει επηρεάσει φέτος όλη την Ευρώπη και η συνολική κατάσταση στην περιοχή είναι ανησυχητική, ενώ βρισκόμαστε ακόμη στη μέση της αντιπυρικής περιόδου», είπε.

Από το 2010 και μετά παρατηρείται αύξηση στις πυρκαγιές στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, ακόμα και σε χώρες που δεν αντιμετώπιζαν συχνά. «Η συνολική περίοδος των πυρκαγιών στην Ε.Ε καθοδηγείται κυρίως από χώρες της περιοχής της Μεσογείου, εκτός από χρόνια όπως αυτή, όπου πυρκαγιές συμβαίνουν επίσης σε κεντρικές και βόρειες περιοχές», πρόσθεσε ο Jesus San-Miguel.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Απελπιστική η κατάσταση στη Βρετανία: Η ξηρασία καταστρέφει τις καλλιέργειες

Riviera Tower: Ο μεγαλύτερος eco ουρανοξύστης στη Μεσόγειο είναι «έτοιμος για απογείωση»