Η Ρομπέρτα Μέτσολα, μετά το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate και τη δυσπιστία για τα δώρα που λαμβάνουν οι ευρωβουλευτές αλλά και οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών από τρίτους, έσπευσε να δηλώσει 142 δώρα που έλαβε κατά καιρούς από διάφορους αξιωματούχους σε ένα ειδικό μητρώο για ευρωβουλευτές, το οποίο σπάνια ενημερώνουν, σε μια κίνηση που αποκάλυψε τους περιορισμένους κανόνες διαφάνειας του Ευρωκοινοβουλίου.

Όπως αναφέρει το Politico, η πρόεδρος της ευρωβουλής το έκανε αφού τελείωσε η σχετική προθεσμία για τα 125 εξ αυτών. Από την άλλη, εκπρόσωπός της Μέτσολα δήλωσε πως η προθεσμία δεν ισχύει για εκείνη κατά το έθιμο, εξαιτίας της θέσης που έχει. «Θέλει να είναι όσο το δυνατόν πιο ανοιχτή και να δώσει το παράδειγμα, ώστε να ακολουθήσουν και άλλοι ευρωβουλευτές», πρόσθεσε.

Πάντως ο διευθυντής της Transparency International EU και πρώην ευρωβουλευτής, Μισιέλ φαν Χούλτεν, σχολίασε ότι «αυτό δείχνει ότι το σύστημα έχει σπάσει. Δεν μπορείς να λειτουργείς αυτό τος σύστημα με βάση άγραφους κανόνες. Είναι καλό που το έκανε τώρα, αλλά δεν υπάρχει έπαθλο για την τήρηση των κανόνων».

Η καταχώριση των δώρων από τη Μέτσολα έγινε σε μια ευαίσθητη στιγμή για το Ευρωκοινοβούλιο, που προσπαθεί να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του μετά το σκάνδαλο Qatargate. Σύμφωνα με τη λίστα των δώρων που καταχώρισε η Μέτσολα, περιλαμβάνονται τα εξής:

Ένα χρυσό μοντέλο πύργου που έλαβε από τον Μαροκινό πολιτικό Ναάμ Μαγιάρα, ένα λευκό φόρεμα με χρυσό κέντημα από τη Φάουζια Ζαϊνάλ, πρόεδρο της Βουλής του Μπαχρέιν, ένα κασκόλ από τη Γαλλίδα πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, ασύρματα ακουστικά Sennheiser από τη γερμανική Βουλή, ένα βάζο από την τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, μια λευκή μπλούζα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, Μάι Σάντου, ένα βιβλίο για την πόλη Μπριζ του Βελγίου από την επικεφαλής του Κολεγίου της Ευρώπης, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ένα διακοσμητικό πιάτο από τον πρέσβη του Ουζμπεκιστάν στο Βέλγιο, στο Λουξεμβούργο και στην Ολλανδία.

Διαβάστε ακόμη: Αιφνιδίασε η Jacinda Ardern: Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε την παραίτησή της

Για τον συμπρόεδρο της ευρωομάδας των Πρασίνων, Τέρι Ράιντκε, η κίνηση της Μέτσολα καταδεικνύει την ανάγκη για ένα ανεξάρτητο όργανο δεοντολογίας της ΕΕ, που θα έχει την έδρα του εκτός του Ευρωκοινοβουλίου. «Η διαφάνεια θα πρέπει να ισχύει για όλους, επομένως είναι καλό που δημοσιοποιεί τώρα τα δώρα. Νομίζω ότι δείχνει, επίσης, ότι χρειαζόμαστε απλώς μια πολύ καλύτερη επιβολή των κανόνων και ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πάντα στις εσωτερικές δομές ελέγχου».