Ο ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Chelsea F.C., Roman Abramovich, προσπαθεί να μεσολαβήσει για ένα ειρηνικό τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του. Ο κος.Abramovich, έχει δεχθεί πιέσεις να τοποθετηθεί δημοσίως, για την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία , όπως επιβεβαιώνει το PA Media. Μάλιστα, έχουν υπάρξει ακόμη και εκκλήσεις στο Κοινοβούλιο, ώστε να βρεθεί αντιμέτωπος με κυρώσεις, ως μεγάλος ολιγάρχης «με δεσμούς με το ρωσικό κράτος».

Ύστερα από τις πληροφορίες που θέλουν τον ιδιοκτήτη της Chelsea F.C, να μπαίνει στο στόχαστρο της κοινής γνώμης, ένας εκπρόσωπος της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας δήλωσε: «Μπορώ να επιβεβαιώσω πως η ουκρανική πλευρά επικοινώνησε με τον Roman Abramovich για υποστήριξη στην επίτευξη ειρηνικής επίλυσης και ότι από τότε προσπαθεί να βοηθήσει. Λαμβάνοντας υπόψη τι διακυβεύεται, θα ζητούσαμε την κατανόησή σας ως προς το γιατί δεν έχουμε σχολιάσει ούτε την κατάσταση αυτή ούτε τη συμμετοχή του».

Ελλάδα: 1.032 Ουκρανοί πρόσφυγες ήρθαν στη χώρα τις τελευταίες 5 ημέρες

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Λευκορωσία και βοηθά στις ουκρανο-ρωσικές συνομιλίες, με αίτημα του Κιέβου.

Πώς προσέγγισε τον Abramovich το Κίεβο

Η ανάμιξη του Abramovich, έγινε έπειτα από αίτημα του Ουκρανού παραγωγού ταινιών Alexander Rodnyansky. Μέχρι στιγμής,  δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για το ρόλο του, αν και αναγνωρίστηκε ότι η επιρροή του ήταν «περιορισμένη» , σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας The Guardian.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως η ουκρανική πλευρά προσπαθούσε να βρει κάποιον στη Ρωσία πρόθυμο να τη βοηθήσει στην εξεύρεση ειρηνικής λύσης» είπε ο Rodnyansky, προσθέτωντας ότι «Συνδέονται με τον Roman Abramovich μέσω της εβραϊκής κοινότητας και τον πλησίασαν για βοήθεια. Ο Abramovich, προσπαθεί από τότε να κινητοποιήσει την υποστήριξη για μια ειρηνική επίλυση. Αν και η επιρροή του είναι περιορισμένη, είναι ο μόνος που ανταποκρίθηκε και ανέλαβε να προσπαθήσει. Εάν αυτό θα έχει αντίκτυπο ή όχι, δεν ξέρω, αλλά βρίσκομαι ο ίδιος σε επαφή με το προσωπικό του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky και γνωρίζω ότι είναι ευγνώμονες για τις γνήσιες προσπάθειές του».

Να σημειωθεί πως ο Abramovich ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την διοίκηση της Chelsea F.C., παραδίδοντάς την στο φιλανθρωπικό ίδρυμα της ομάδας.