Το ανέφεραν οι ουκρανικές αρχές πριν λίγες ημέρες. Το επιβεβαίωσαν από το Πεντάγωνο. Τώρα το λέει και η ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα Pravda, που αναγκάστηκε όμως πολύ γρήγορα να αποσύρει την ανάρτηση. Η Ρωσία έχει τουλάχιστον 10.000 νεκρούς στρατιώτες σε αυτές τις 26 ημέρες από την αρχή της εισβολής, αριθμός που είναι κοντά στους 15.000 νεκρούς από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Μια μικρή λεπτομέρεια: ο πόλεμος στο Αφγανιστάν κράτησε 10 χρόνια! Αν συνυπολογιστούν και οι περίπου 16.500 τραυματίες, τότε πρόκειται για μια πανωλεθρία. Ιδίως όταν η Ουκρανία δεν είναι καν κοντά σε αυτούς τους αριθμούς.
Μπορεί η Ρωσία να μην επιβεβαιώνει τον 5ψήφιο αριθμό, μπορεί να μην επικοινωνεί καν 4ψήφιο αριθμό, αλλά η αλλαγή πλεύσης της έξω από το Κίεβο, μοιάζει με αποδοχή μιας πρώτης ήττας. Τα ρωσικά στρατεύματα είναι επί της ουσίας κολλημένα εδώ και μια εβδομάδα έξω από την ουκρανία πρωτεύουσα και κάθε μέρα που περνάει, η πρόοδός τους είναι ελάχιστη.
Αυτή η αλλαγή πλεύσης συνίσταται σε μια μετάβαση από φάση επίθεσης σε φάση άμυνας. Οι Ρώσοι δεν δείχνουν διάθεση πια να εισβάλλουν, αλλά να αποκόψουν το Κίεβο και να έχουν μια στάση αναμονής, ελπίζοντας πως η πρωτεύουσα θα λυγίσει πολύ πριν λυγίσουν οι ίδιοι από τις απώλειες και την έλλειψη τροφίμων. Οι πληροφορίες λένε πως ως το Σάββατο, οι Ρώσοι θα έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους. Το ανέφερε αυτό και ο Volodymyr Zelensky σε βίντεο που ανάρτησε στο Telegram.
Εκεί, έκανε λόγο για ένα βήμα πιο κοντά στη νίκη για τους Ουκρανούς, που κατέρριψαν ελικόπτερο στο Χάρκοβο και απέκρουσαν επίθεση στην πόλη Μικολάιβ.
🔊Звернення Президента України @ZelenskyyUa за підсумками 26-го дня війни:
💬«Це був день важких подій. Важких висновків. Але це був іще один день, який наближає нас до нашої перемоги. До миру для нашої держави».
Повне відеозвернення за посиланням ➡️ https://t.co/RN9Ms7YKTK pic.twitter.com/BJIX0ZphpS
— Defense of Ukraine (@DefenceU) March 22, 2022
Το Associated Press μεταφέρει δήλωσεις του Denys Monastyrsky, του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία απλώνει νάρκες περιμετρικά του Κιέβου, σε γέφυρες, αεροδρόμια και άλλες βασικές υποδομές. Οι Times ερμηνεύουν αυτή την τακτική ως δείγμα άμυνας και αναλυτές εκτιμούν ότι οι Ρώσοι ετοιμάζονται για έναν πόλεμο που θα κρατήσει αρκετά, δίχως όμως την ίδια επιθετικότητα από τη μεριά τους, αφού ο ένας μήνας εισβολής είναι πολύ πάνω απ΄αυτό που περίμεναν, δεδομένου κιόλας ότι ένας μεγάλος αριθμός των στρατιωτών δεν έχουν προλάβει να εκπαιδευτούν σωστά.
Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 22 March 2022
Find out more about the UK government's response: https://t.co/H04Aix2uOs pic.twitter.com/TWVZbPaPTh
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) March 22, 2022
Η Ρωσία θέλει τη Μαριούπολη
Το Κίεβο πάντως ζητάει βοήθεια από τις δυνάμεις της Δύσης για τις νάρκες και τα βλήματα που βρίσκονται στο έδαφος και δη κάτω από συντρίμμια. «Θα μας πάρει χρόνια, ακόμα και μετά το τέλος του πολέμου, για να τα βρούμε και να τα απενεργοποιήσουμε», είπε ο Monastyrsky.
Η Μαριούπολη εξακολουθεί να είναι η πόλη που σφυροκοπούν και δείχνουν επιθετικότητα τα ρωσικά στρατεύματα. Εκεί η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση έχουν κοπεί, κάτι που έχει φέρει πολύ κόσμο στα όρια του. Μια γυναίκα ονοματι Viktoria, δήλωσε στο BBC ότι τρία παιδιά πέθαναν από αφυδάτωση στη Μαριούπολη. Η πόλη όμως αντέχει ακόμα και αυτό οφείλεται στο ότι από το 2014 προετοιμάζεται για την εισβολή και χτίζει στρατό.
Ο λόγος που η Ρωσία επιθυμεί την παράδοσή της – την οποία αρνήθηκε το πρωί ο Zelensky – είναι γιατί πρόκειται για ένα λιμάνι μέσα από το οποίο θα μπορέσει να κάνει εμπόριο στα σιτηρά, ενώ αποτελεί και μια πόλη με πολλά εργοστάσια μεταλλευμάτων. Τα μεγαλύτερα εργοστάσια χάλυβα της Ουκρανίας που ανήκουν στον κορυφαίο μεταλλουργικό όμιλο της χώρας, Metinvest, βρίσκονται στη Μαριούπολη. Ένα από αυτά, το Azovstal, υπέστη σοβαρές ζημιές από ρωσικούς βομβαρδισμούς αυτή την εβδομάδα.
Η Μαριούπολη είναι σημαντική και για τον Putin γιατί την θεωρεί ρωσικό έδαφος και μέρος του οράματος του για τη Novorossiya, δηλαδή το αφήγημα της Νέας Ρωσίας που έχει δική της την ουκρανική περιοχή στη Μαύρη Θάλασσα.
Τέλος, η συγκεκριμένη πόλη είναι ένα από τα προπύργια του Τάγματος Αζόφ, του νεοναζιστικού μορφώματος που έχει βάλει ο Putin στο μάτι και το οποίο έχει επιτεθεί όλα αυτά τα χρόνια από το 2014 ως σήμερα στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ. Η κατάληψη της Μαριούπολης θα είναι μια νίκη για τη Ρωσία και το αφήγημα της περί Ναζί που διοικούν την Ουκρανία.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Ramzan Kadyrov: Ο ρόλος του ηγέτη της Τσετσενίας στον πόλεμο στην Ουκρανία
Zelensky: Απετράπη εκ νέου σχέδιο δολοφονίας του από τους μισθοφόρους του Putin