Η Μόσχα προειδοποίησε το ΝΑΤΟ, πως αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία των ΗΠΑ, τότε θα θα πρέπει να ενισχύσει τις χερσαίες, τις ναυτικές και τις αεροπορικές δυνάμεις της στη θάλασσα της Βαλτικής για να αποκαταστήσει τη στρατιωτική ισορροπία. Αυτό δήλωσε χαρακτηριστικά ο Dmitry Medvedev, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσία.

«Μέχρι σήμερα, η Ρωσία δεν έχει λάβει τέτοια μέτρα και ούτε πρόκειται να λάβει», είπε ο Medvedev συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως αν η Ρωσία αναγκαστεί δεν θα είναι εκείνη υπεύθυνη για αυτή την εξέλιξη.

Από την άλλη, ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας, Arvydas Anusauskas, είπε ότι η Ρωσία έχει ήδη πυρηνικά όπλα στην περιοχή της Βαλτικής. Αναπτύχθηκαν πριν την εισβολή στην Ουκρανία, όπως δήλωσε. «Οι τρέχουσες ρωσικές απειλές φαίνονται περίεργες όταν γνωρίζουμε ότι, ακόμη και χωρίς την παρούσα κατάσταση ασφαλείας, έχουν δυνάμεις 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Λιθουανίας», είπε ο υπουργός.

Φινλανδία: Σε λίγες εβδομάδες η απόφαση

Η Φινλανδία θα λάβει την οριστική απόφαση στις επόμενες εβδομάδες, όπως δήλωσε η πρωθυπουργός Sanna Marin. «Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί αρκετά γρήγορα. Σε λίγες εβδομάδες, όχι σε μήνες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Χωρίς να αποκαλύψει την δική της προτίμηση, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας τόνισε κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Στοκχόλμη τα πλεονεκτήματα ενός μέλους του ΝΑΤΟ έναντι ενός απλού εταίρου, όπως είναι σήμερα η Φινλανδία. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να έχει κανείς εγγυήσεις ασφαλείας εκτός του πλαισίου της κοινής άμυνας και αποτροπής όπως εγγυάται το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ. Η διαφορά ανάμεσα σε εταίρο και μέλος είναι σαφής και θα παραμείνει», προειδοποίησε.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Νότια Αφρική: 306 νεκρούς άφησαν πίσω τους οι σφοδρότερες πλημμύρες στην ιστορία της

Σαγκάη: Αρπάζουν ασθενείς με κορωνοϊό από τα σπίτια, ρομπότ κάνουν περιπολίες – Απάνθρωπες συνθήκες σε μονάδες καραντίνας

Με πληροφορίες από Sky News