100.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη. 300.000 είναι εγκλωβισμένοι στη Χερσώνα. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μπει για τα καλά στη Μαριούπολη και πιέζουν για την κατάληψή της. Ο Dmitry Peskov δεν απέκλεισε τη χρήση πυρηνικών εφόσον η Ρωσία νιώσει ότι απειλείται. Μια γέφυρα που αποτελούσε μονοπάτι μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας, βομβαρδίστηκε. Και οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τη Ρωσία να σχεδιάζει απαγωγές ανθρώπων. Αυτό είναι το σκηνικό στην Ουκρανία τα τελευταία δύο 24ωρα.

Ο πόλεμος μοιάζει να έχει περιέλθει σε μια τρόπον τινά νηνεμία, καθώς η Ρωσία δεν σημειώνει ιδιαίτερη πρόοδο στο στρατιωτικό της πλάνο και φαίνεται να περνάει σε φάση άμυνας, παρά σε διαδικασία πολιορκίας των μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας.

Την Πέμπτη θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, θα γίνει Σύνοδος των G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Volodymyr Zelensky να έχει προγραμματίσει ομιλίες και στις τρεις συνόδους. Εκεί αναμένεται να ζητήσει από τη Δύση να λάβει νέα μέτρα πίεσης προς τον Putin και προς αυτή την κατεύθυνση είναι και το ταξίδι του Joe Biden που ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης με το προεδρικό αεροπλάνο για την Ευρώπη.

Οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζονται, όμως ίσως η εισβολή να έχει μπει σε ένα νέο στάδιο εγκλημάτων πολέμου από τη μεριά του Putin.

Παρά το ότι σε αυτές τις 27 ημέρες εισβολής οι δύο χώρες έχουν προβεί σε ανταλλαγή αιχμαλώτων, πληροφορίες από την FSB, τη ρωσική εταιρεία κατασκοπείας και ασφάλειας, έχει δοθεί εντολή ώστε ο ρωσικός στρατός να προχωρήσει σε απαγωγές ανθρώπων, να τους μεταφέρει σε ρωσικό έδαφος και αυτοί να χρησιμοποιηθούν ενδεχομένως ως μέσο εκβιασμού προς τον Zelensky για να υποκύψει στα ρωσικά αιτήματα, όπως αυτά θα τεθούν στις επόμενες διαβουλεύσεις κατάπαυσης πυρός.

Ο Zelensky επιβεβαιώνει με τον τρόπο του αυτή τη ρωσική τακτική, δηλώνοντας το ξημέρωμα της Τετάρτης ότι οδηγοί λεωφορείων και υπάλληλοι που έχουν επιστρατευτεί από την Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης για να βοηθήσουν τους αμάχους, έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι. Σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία, η Ρωσία έχει ήδη αρπάξει 2.389 παιδιά από το Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ και η Ουκρανία κάνει λόγο για παιδομάζωμα.

Στη Χερσώνα και τη Μαριούπολη η κατάσταση είναι ασφυκτική. Δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχουν τρόφιμα, δεν υπάρχουν φάρμακα. Σε τέσσερις ημέρες οι περίπου 400.000 άνθρωποι που βρίσκονται στις δύο πόλεις, δε θα έχουν τίποτα για να φάνε. Και η Ρωσία έχει διακόψει κάθε εφοδιασμό.

Οι Ρώσοι έχουν ήδη βομβαρδίσει 10 νοσοκομεία στην Ουκρανία, μια τακτική που ακολούθησαν και στη Συρία κι ίσως αυτό να είναι ένα δείγμα για τις επόμενες κινήσεις τους. Τα πυρομαχικά, το στρατιωτικό προσωπικό και ο εξοπλισμός τους πάντως έχει υποστεί απώλειες της τάξεως του 10% από την αρχή του πολέμου, κάτι που υποδηλώνει ότι τουλάχιστον 10.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί. Γι΄αυτό, σύμφωνα με όσα μεταφέρουν οι Ουκρανοί, η Ρωσία επαναφέρει πρώην στρατιωτικούς, ώστε να καλύψει αυτές τις απώλειες.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Roman Abramovich: Τα υπερπολυτελή γιοτ του, το πέρασμα τους από την Ελλάδα και η είσοδος σε τουρκικό λιμάνι

Putin: Τα πυρηνικά μικρής κλίμακας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σύγκρουση με το ΝΑΤΟ

Πώς η αεροπορία της Ουκρανίας «ισοπεδώνει» τα ρωσικά αεροσκάφη